КАТ лови 30 на час без „Гражданска”

08 Март 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

Нови мобилни камери монтират в полицейските автомобили

 

 

По 30 шофьори без задължителната застраховка „Гражданска отговорност” снимат за час новите експериментални камери на КАТ, поставени на изхода от София в посока магистрала „Тракия”. Това съобщи в интервю пред „Монитор” заместник-директорът на Главна дирекция „Охранителна полиция” Алекси Стратиев. Трите камери бяха монтирани на 29 февруари и представляват т.нар. електронно КПП. Първоначално ще снимат само нарушители без „Гражданска”, а до края на годината ще бъдат настроени така, че да улавят и водачи без платен данък на автомобила и без технически преглед. Очаква се също устройствата

да хващат и издирвани автомобили и шофьори без книжки.

„Предварително се задава база данни с регистрационните номера на автомобилите, които към настоящия момент нямат полица. Когато колата мине покрай камерата, тя автоматично  разпознава, че този шофьор е без полица”, обясниха от КАТ. В момента заснетите шофьори без застраховки няма да бъдат санкционирани, защото камерите работят само експериментално. Очаква се обаче до края на годината всички караулки в София да бъдат заменени с подобни електронни КПП-та. „Реално тези три камери могат да правят всичко онова, което може да прави и полицаят”, коментира Алекси Стратиев.

От „Пътна полиция” съобщиха още, че нови 16 мобилни камери ще бъдат монтирали в полицейски колите коли в страната. Те ще

трябва да заменят старите радари

за измерване на скорост, които се оказа, че могат да бъдат манипулирани. При акция „Палките” неотдавна стана ясно, че ченгета от „Магистрална полиция” чрез мелодия, пускана от джиесем, са задавали сами стойностите на уреда, след което са рекетирали шофьори. Новите 16 камери ще се използват на местата, където доскоро беше контролирана скоростта само с радар. Те правят снимка на шофьора с часа и датата на нарушението. До края на годината предстои да бъдат закупени още около 100 такива уреда. С пускането на всеки един от тях ще се изваждат от употреба старите радари, които до декември 2012-а ще бъдат пенсионирани изцяло.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застрахователно право "
Велеслав Гаврийски,
orange_li
"Застраховането в България"
доц. д-р Алекси Тасев , 2012
orange_li