Застраховаме имот и за 25 лева

20 Март 2012 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

 

И без да ви мине черна котка път, някои неприятности просто се случват. Съседи ще ви наводнят, крадци ще ви разбият жилището, по време на традиционното пролетно чистене може да счупите някой прозорец. Да не говорим, ако гръмне бойлерът или стане пожар, не дай Боже земетресение. Ами ако ви се спука тръба и наводните не само собственото си жилище, но и всички апартаменти надолу?

В повечето от тези случаи собствениците плащат щетите от собствения си джоб. Но излишните разходи могат да се спестят по един много прост начин - чрез застраховка на имуществото.

Първо колата, къщата накрая

 

Едва ли е изненада за някого, че застраховаме много по-често автомобила си, отколкото апартамента или къщата. При това автомобилната застраховка е доста по-скъпа от тази на жилището.

Но за разлика от автозастраховките, където се знае всеки получен и изплатен лев, в България липсват представителни данни както за стойността на жилищните застраховки, така и за покритието им като процент от имотите.

“Освен корпоративните клиенти малко индивидуални лица правят имуществени застраховки”, казва Румен Гълъбинов, управител на застрахователния брокер “Греко България”. “Повече застраховки се правеха по време на кредитния бум, защото банките изискват клиентите им да застраховат ипотекирания имот. Но със свиването на пазара на недвижими имоти и броят на застраховките намаля”, обяснява той.

Друг мотив за застраховане на жилището е, ако имотът се отдава под наем. Защото собственикът се притеснява дали наемателят щесе грижи добре за апартамента.

При автомобилите нещата са ясни - там гражданската отговорност и каското улесняват сключването на сделката за продажба.

 

Брокерът ще ви посъветва

 

Как се определя цената - т.нар. премия, на застраховката?

Обикновено имотите се застраховат за т.нар. първа група рискове. Това са пожар, удар от мълния, експлозия, природни бедствия като буря, ураган, градушка, проливен дъжд, щети от падащи дървета и клони, авария на водопроводни инсталации, вандализъм и други.

Застраховката на имущество не е унифицирана, затова всяка компания използва различно наименование за отделните клаузи, като ги означава с букви или комбинация от букви и цифри. Обикновено отделните групи рискове имат и различен таван за покритие.

Най-добре е, преди да сключите полицата, да посетите офиса на застрахователен брокер. Те работят с много компании, така че ще ви насочат към тази, която покрива най-добре посочените от вас рискове.

В момента някои компании предлагат доста изгодни полици, при които за суми между 25 и 35 лв. може да застраховате имота срещу най-честите рискове. Такива застраховки са с таван на щетите по недвижимото имущество между 10 000 и 30 000 лв., за щетите по покъщнината компанията ще ви възстанови до 3000 лв., а вредите от кражба с взлом се обезщетяват до 2000 лева.

Но това е само началото. Ако искате да включите по-широк набор от рискове, сред които и общата гражданска отговорност за нанесени щети от вашия имот на трети лица, както и да вдигнете стойностите на обезщетенията, премията за жилище с пазарна стойност от 100 000 лв. лесно ще стигне 100 лв., а може да струва и до 200-300 лева.

Преди да сключат застраховка, потребителите трябва да се запознаят много внимателно с условията за изплащане на обезщетения, както и с покритието на съответните клаузи, съветват експерти. Например, ако се случи кражба с взлом, какви документи ще ви иска застрахователят, за да заведе щетата? Може да е само бележка от местното районно полицейско управление, но може да се наложи и документ за заведена съдебна преписка.

В случая на кражбата с взлом някои продукти покриват възстановяване на разходите за ключалка и ремонт на вратата, докато други плащат само откраднатото.

Застрахованото имущество също трябва да бъде много добре документирано, като това обикновено става с фискални бонове или други документи.

Покритието от риска пожар обикновено е при случайно възникнал огън. Злоумишленото запалване може да се включи като отделен риск, за което ще платите допълнително.

Счупените стъкла най-често също са допълнителен риск. Например ако при буря клон счупи прозореца и водата намокри мебели или килим. Застрахователят ще ви плати почистването и ремонта на мебелите, но няма да даде пари за стъклата, ако не сте ги включили в полицата.

Разбира се, възможно е и обратното - потребителят да търси странни обезщетения. В застрахователния бранш е известен анекдотичен случай, в който жена поискала компенсация за счупена скъпа дизайнерска мивка, но не я получила. По време на монтажа дамата ядосала майстора, защото няколко пъти премествала мястото на поставяне. Накрая той ударил мивката в пода и я потрошил.

 

Обир в хотел

Застрахователите предлагат най-различна защита при имуществената застраховка.

Може да включите например и клауза, при която ще бъдете обезщетени дори ако при престой в хотел в чужбина ви откраднат лични вещи вследствие на взлом или ви оберат, докато се разхождате из претъпканите с туристи улички на Венеция. Но в този случай е добре да се снабдите на място с необходимите документи, които да удостоверят, че сте станали жертва на престъпление.

Някои застрахователи включват в защитата от намокряне дори и наводненията, предизвикани от аквариуми и водни легла. Възможно е дори да възстановят стойността на водата, която е изтекла от спуканата ви канализация.

Предвидени са и клаузи за загуби на доход от наем, както и възстановяване на разходи за алтернативно настаняване, докато жилището се ремонтира.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Застрахователният пазар"
Диана Иванова, Ивайло Иванов,
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003