Въпреки забраната застрахователи пазят автомобили с лепенки

03 Април 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к "24 часа"

 

BAS, STOP, "Аз дарих, а ти?"!

Може би се чудите какво общо имат тези надписи със застраховките. Попитайте шофьорите с "Каско" в "Бул инс", "Армеец" и "Лев инс". Стикери с тези надписи стоят на колите с валидни полици в трите дружества, които са сред лидерите в този тип полици, показа проверка на "24 часа".

Така въпреки забраната за поставянето на лепенки и знаци върху автомобилите с "Каско" пак може да се видят такива. И макар че по тях няма данни за застрахователя, в общественото пространство се знае коя компания с кой стикер се свързва.

Именно това трябваше да се избегне с промените в Кодекса за застраховането, влезли с сила от 8 октомври миналата година. На застрахованите коли след тази дата не трябва да се слагат лепенки и знаци с данни за застрахователя и срока на валидност на полицата, които да издават, че има такава.

По настояване на МВР бе въведена тази забрана, за да се предотвратят кражбите на автомобили и застрахователните измами.

Някои дружества, които са сред лидерите в "Каско" застраховането обаче, са измислили начин да отличават колите с полици при тях от останалите.

Автомобилите, застраховани в "Бул инс" например, имат лепенка на “Пътна помощ” върху стъклото на една от вратите с надпис BAS (от Bul Auto Service). На нея са записани телефоните, на които да се обадите в случай на инцидент.

Слагат я в пунктовете, където се прави огледът и заснемането на автомобила, обясниха шофьори, минали неотдавна през процедурата. "Има лепенка и винаги я е имало, но тя няма нищо общо с "Каско", това е външна услуга", обясни Стоян Проданов, шеф на "Бул инс".

STOP на червено-син фон пък се вижда на колите с "Каско" в "Армеец". Преди да ми го сложат, ме попитаха дали го искам, като обясниха, че е добре да го имам, разказаха застраховани в дружеството. За лепенката им поискали 10 лв.

"При подновяване на полицата махаме стария стикер, който обозначава месеца и годината на валидност", обясни Румен Георгиев, шеф на "Армеец". Според брокери вторият допълнителен стикер, който стоеше на задните стъкла на автомобилите с надпис "STOP Автомобилът е маркиран", оставал. На новите клиенти пък слагали малко по-различен - само със STOP.

Лепенка с червен кръст с въпроса "Аз дарих, а ти?" на огледалото за задно виждане пък може да се види на автомобилите, застраховани в "Лев инс". Брокери също потвърдиха, че такива се лепят.

"Не слагаме нищо. В указанията за сключване на "Каско" и във вътрешните ни правила няма изискване да се поставя какъвто и да е знак", обясни Стефан Софиянски, изпълнителен директор на "Лев инс". Единствено имало изискване за оглед и заснемане и поставяне на аларми или имобилайзери за определени автомобили. Софиянски бе категоричен, че на неговата кола, както и на служебните автомобили няма стикери.

Другият мотив за отпадането на задължителното маркиране бе и натоварването на клиентите с допълнителни разходи. При обсъждане на мярката от МВР цитираха изчисления, според които за маркиране и стикери се харчат допълнително 40-50 млн. лв. на година.

И в момента обаче сключването на полицата в някои компании е свързано със събиране на такса. Тя се плаща при т.нар. оглед и заснемане на колата, без които не влиза в сила.

Процедурата се прави в специални пунктове след подписването на договора за застраховката.

Целта е колата да се огледа и снима от всички страни за стари щети, които впоследствие да не бъдат обявени за нови и да трябва да се плащат от застрахователя. По този начин предотвратяваме опитите за измами, мотивират се от дружествата.

Автомобилът се заснема, акцентира се и на отделни детайли като например фарове, врати, калници, стъкла и т.н. Снима се и таблото с километража, както и скоростният лост. Заснема се и номерът на рамата на автомобила, обясни Георги Железаров от пункт в кв. Изток.

Той допълни, че този номер, както и регистрационният се сравняват с данните от полицата, за да няма разминаване. Снимките се предават и записват в информационната система на застрахователя и при щета се ползват за сравнение.

20 лв. се събират от клиентите на "Бул инс" за огледа изаснемането, като услугата се нарича "информационно обслужване". Толкова струва тя и за шофьорите с полици в "Лев инс", като е наречена административна такса.

От "Армеец", ДЗИ и "Булстрад" обясниха, че огледът и заснемането се правят безплатно.

Недялко Чандъров, шеф на ДЗИ, обясни, че услугата се върши в техните офиси и агенции, като за целта разкрили още такива.

Пламен Шинов, директор на "Автомобилно застраховане" в "Булстрад", също разказа, че процедурата се прави от служители на компанията в офиси и агенции.

Комисията за финансов надзор: Няма нарушение, ако не издава дружеството

"Забраната за поставянето на стикери не се отнася за знаците, които не са обвързани със сключването на застрахователния договор, както и за тези, чието поставяне е изрично уредено с някакъв нормативен акт. Например все още е законово изискване поставянето на стикер във връзка с "Гражданска отговорност". Ако стикерът за пътна помощ например или друг не идентифицира кой е застрахователят, не е нарушение на закона".

Това обясниха експертите от Комисията за финансов надзор. Неин заместник-председател, който отговаря за застрахователния надзор, е Борислав Богоев.

От надзора са проверили общите условия на всички дружества и изводът е, че те са привели дейността си в съответствие със законовите изисквания.

В приетия през юли 2011 г. Закон за допълнение на Кодекса за застраховането бе предвиден тримесечен срок, в който дружествата трябваше да премахнат от общите условия по полицата изискването за поставяне на стикери като задължение на застрахованото лице. Срокът изтече през октомври.

В КФН засега не са постъпвали жалби срещу застрахователи, които продължават да изискват от клиентите си да имат стикер, уточниха от надзора.

Най-често потребителите по "Каско" се оплакват от размера на застрахователното обезщетение. Жалби има и във връзка с отказ за плащане, както и по отношение на неспазени законови срокове.

По всяка жалба КФН извършва проверка и при откриване на нарушения, съставя актове. Впоследствие зам.-председателят издава наказателни постановления за налагане на имуществени санкции. Възможно е да се стигне до откриване на производства по прилагане на принудителни административни мерки спрямо застрахователното дружество.

При приключване на всяка проверка КФН изпраща на жалбоподателя писмо, в което го информира за предприетите мерки по сигнала му.

СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Имуществено и лично Застраховане"
Христо Драганов Марин Нейков, 2000
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,