Момиче в кома плаща на застрахователи

10 Април 2012 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

 

 “Осакатената ми дъщеря стана длъжник на застрахователи. Съдът отсъди тя - жертвата на зверска катастрофа, която е в будна кома, напълно сляпа и неподвижна, да плати 15 хиляди лева хонорари на техните адвокати.”

Думите са на майката на 21-годишната Ирина Мишонова - Татяна. Вече две години жената е затворена между две стени и едно легло, на което е прикована дъщеря й.

На 3 април, вторник, момичето навърши 21 години. Близките й обаче все едно са отбелязали първия й рожден ден. След катастрофата едва отскоро Ирина започнала да казва “мамо”, както и буквите а, б, о... Сега се учи да държи главата си изправена, да изпълнява елементарни команди. И също като най-малките се радва на захарни близалки и шоколад.

Съдба като на Мануела

Съдбата на Ирина Мишонова от Хасково силно напомня за трагедията, сполетяла Мануела Горсова и нейното семейство.

На 4 май 2010 г. Ирина пострада тежко в свирепа катастрофа между селата Горски извор и Клокотница. Също като Горсова и тя била абитуриентка. Във фаталния ден колата, с която пътува, се удря челно в друг автомобил. Силата от сблъсъка поема Ирина, която е единствената пострадала в инцидента. В 5,30 ч на следващия ден изпада в кома. На 13 май я местят в болница в Пловдив. Диагнозата е кома, мозъчен оток, контузен бял дроб, фрактура на таза, счупен на 3 места крак. На 21 май, когато е абитуриентският й бал, Ирина претърпява операция. Изпада в будна кома. Когато започва да диша самостоятелно, лекари казват на близките да си я вземат. Причината: за будна кома клинична пътека няма. Майката Татяна прибира вкъщи жив труп, омотан с тръбички и катетри.

Загубва зрението си заради атрофия на очен нерв. Установява се мозъчна корова смърт. Татяна продава семейното жилище, за да осигури пари за лечение.

На 3 февруари 2011 г. наказателното дело срещу двамата виновни водачи се гледа в Димитровградския районен съд. Шофьорите се признават за виновни. Получават присъди от по 4 месеца условно. Скандалното е, че съдия Петър Петров ги наказва за нанасяне на средна телесна повреда, а не за тежка. Заради неправилната квалификация Хасковският окръжен съд отменя присъдата и връща делото за доразследване.

Майката на Ирина като неин настойник завежда дело срещу две застрахователни компании да им изплатят по 450 хил. лв. за имуществени и неимуществени вреди. На първото заседание през май дружествата оспорват размера на иска. Едно от съображенията им е, че Ирина е със средна телесна повреда (това е преди решението на окръжния съд в Хасково - б. а.). После искат отлагане на делото. Защото, за да се ангажира отговорността на застрахователя да плати на увредения, трябва да се установи вината на всеки един от шофьорите. Съдът спира делото, докато не приключи наказателното с влязла в сила присъди.

Има ли правосъдие?

Разследването по наказателното дело - за вината на шофьорите, миналия септември започва в Димитровград пак от нулата. Адвокатът на Ирина настоява по делото да бъдат назначени трима експерти - неврохирург, офталмолог и ортопед травматолог, които да оценят състоянието й. Разследването цели три месеца не успява да намери вещи лица. Това разтакаване принуждава майката Татяна да заяви, че не желае да съди виновниците за осакатяването на детето й. Законът дава такава възможност (чл. 343, ал. 2 от НК), когато се касае за средна или тежка телесна повреда. Решението за близките на Ирина не е лесно, но е единственият начин да тръгне гражданското дело за обезщетението в София.

Съдът дава ход през декември м. г. Застрахователите поставят въпроса дали тя не е изпаднала в кома вследствие на алергична реакция от аналгетици, аспирин или др. лекарства. Вещо лице невролог изключва мозъчния оток да е от алергична реакция. Съдия Росен Димитров приема неговото заключение.

Магистратът определя 250 хил. лева обезщетение за осакатеното момиче. Двете компании обжалват изцяло решението. Семейството също.

Майката на Ирина останала като попарена и от нещо друго: че като настойник на дъщеря си трябва да плати към 15 хил. лева хонорари на юрисконсултите на двете застрахователни компании.

Справедлив ли е законът?

“Според чл. 78 от Гражданско-процесуалния кодекс се дължат разноски за отхвърлената част от иска. Ако се уважи целият размер на иска, тогава възнаграждения за юрисконсулта на ответната страна не се дължат”, обяснява адвокат Георгиев, защитник на Мишонова. Той не твърди, че решението на съда е незаконно, а че законът не е справедлив.

“Според застрахователния кодекс 1 млн. лева е лимитът за обезщетения за едно пострадало лице. Такава сума би трябвало да се изплаща при смърт. Нашият случай е особено тежък и ние претендирахме за 900 000 лв. Все пак това е провален човешки живот. Не може обаче един адвокат да предвиди какво обезщетение ще присъди съдът. В нашия случай няма юридическа аргументация, няма мотиви защо точно 250 хил. лв.”, казва адвокат Георгиев. Юристът смята, че трябва да има дебати и законодателна промяна по този въпрос. За да не се стига до подобни абсурди хора в будна кома да бъдат осъждани да плащат възнаграждения на юристите на застрахователни компании.

Съдии възразиха, че при определяне на обезщетения се ръководят от съдебната практика. И сумите, които се дават в подобни случаи, са далеч от това, което предвижда Кодексът на застраховането. Тогава обаче възниква въпросът защо се пишат правила, които не се спазват. У нас един-единствен път съд е осъждал застраховател да плати 700 000 лв. (към онзи момент това е лимитът) за смърт на 7-годишно дете, блъснато на “зебра”.

“За някои хора тези 250 хил. лева са богатство. Но те ще стигнат да лекуваме Ирина най-много 4-5 г. А после?!”, казва майката на Ирина - Татяна. За да се грижи за детето си, тя не работи. Имат едва 600 лв. доход. Живеят на квартира в София, за която плащат 450 лв. Лекарствата на момичето струват към 200 лева месечно. Отделно плащат на рехабилитатор и логопед. Двамата специалисти отскоро работят с Ирина и резултатът вече е налице. Майката Татяна се надява социални грижи да дарят на момичето вертикализатор. Това е специален уред за рехабилитация на деца с увреждания, който им дава възможност да седят в него, да ходят или да стоят изправени.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки