Бизнесът на кръстопът за земетресенията

28 Май 2012 г.,zastrahovatel.com
В-к „Стандарт”

Компаниите чакат държавата да предложи вариант за катастрофичен пул

Разнобой между застрахователите дали участието им да е задължително

 

Силното земетресение, което разтърси района около Перник и София миналата седмица, се усети почти във всички точки на държавата. Още на сутринта имущественото застраховане отново стана актуална тема. А с това и създаването на т.нар. катастрофичен пул, който да изплаща обезщетения за пострадалите къщи и апартаменти при природни бедствия. Темата през последните над 10 години перманентно се повдига, но към момента няма яснота дали и кога пулът ще бъде създаден. Основна роля трябва да има държавата, единодушни са повечето застрахователи. Създаването на катастрофичен пул ще бъде от помощ за правителството и бюджета, защото няма да е необходимо да се харчат държавни пари за ремонти или изцяло ново изграждане на разрушени домове от земетресения, наводнения, свлачища и т.н. "Сега е моментът за по-голяма обществена дискусия как да се управляват катастрофичните рискове и да се вземе най-накрая политическо решение. Защото създаването на такава институция е работа на държавата", смята изпълнителният директор на "Бул Инс" Стоян Проданов. Той е на мнение, че държавата трябва да избере по какъв модел ще работи пулът - дали участието на застрахователите в него да е задължително или доброволно, като същото важи и за покупката на полици от хората.
Между компаниите засега няма единодушие за това, дали те трябва да участват в пула доброволно или задължително. "За да можем да изразим конкретно мнение по въпроса, трябва да има сериозни и реални предложения за създаването на такъв пул", заяви изпълнителният директор на "Армеец" Румен Георгиев. Преди един застраховател да реши дали би участвал, трябва да има конкретика от страна на държавата, да се види каква ще е нейната отговорност, каква ще е тази на застрахователите, а същото важи и за самите клиенти, които ще купуват полици, допълни Георгиев. Независимо дали компаниите задължително ще участват в пула или не, те трябва да отговарят на определени изисквания, смята председателят на Управителния съвет на "Алианц България" Пламен Ялъмов. "Не съм против всички компании да се включат, но те трябва да докажат съответния опит при управлението на подобни рискове, да докажат необходимите резерви", казва той. В България много компании са се специализирали в автозастраховането. Те нямат достатъчно опит в имущественото. Мнението му подкрепя и шефът на "Интерамерикан" Коста Чолаков. "За включването в пула трябва да има ясни критерии. Ако компаниите отговарят на тях, могат да участват", казва той. Чолаков смята, че създаването на пул не е задължително, особено ако това не бъде обвързано със задължението гражданите да купуват полици. Сред бизнеса обаче има и оптимисти. "Предполагам, че в близко бъдеще ще се вземе решение, защото не може повече от 10 години само да се говори по темата", каза председателят на Съвета на директорите на "Бул Инс" Петрозар Петков. Наскоро и шефът на застрахователния надзор в КФН Борислав Богоев изрази категорично мнение, че ще работи за създаването на катастрофичен пул.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005
orange_li
orange_li
"Застрахователният пазар"
Диана Иванова, Ивайло Иванов,