Не искаме „Каско” със самоучастие

18 Юни 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

 

Хората масово предпочитат да сключват автомобилната застраховка „Автокаско”, без да се възползват от клаузите за самоучастие в договорите. Това съобщиха застрахователи пред „Монитор”.

При самоучастие обикновено застрахователната премия е по-ниска. „Разликата обаче не е толкова голяма, за да накара хората да предпочетат този вариант”, каза Константин Велев, член на Управителния съвет на Асоциацията на застрахователите в България. Той обясни, че в повечето случаи застрахователите предлагат възможност за самоучастие само при определени събития.

Такъв бил случаят за щети, които са нанесени на паркинг тъй като обикновено те са за по-малки суми – между 200 и 350 лв. При наличие на клауза за самоучастие клиентът поемал около 10% от размера на щетите. Експерти припомнят, че хората предпочитали този вариант в разгара на кризата, когато за тях било по-важно да получат отстъпка от размера на застрахователната премия.

В момента средната цена на застраховката „Автокаско” при една вноска за автомобил със застрахователна стойност 7000 лв. е между 400 и 900 лв. Това показва проверка в сайта „Моите пари”. Едни от сравнително изгодните оферти са за около 350-400 лв. При самоучастие от 150 лв. обаче

премията пада до около 280-300 лв.

Ако клиентът се съгласи да поеме по-голям размер от евентуалните щети, цената на полицата може да стигне и 260 лв. Това е с около 35% по-малко от първоначалната цена на застраховката.

Подобни клаузи често се предлагат и в имуществените полици. При тях обикновено самоучастието е около 2% от застрахователната сума на базата, на която е сключен договорът. При земетресението в Перник се оказа, че някои хора може и да не получат обезщетение, защото са сключили контракти с клауза за самоучастие. Причината е, че повечето щети са били с малки размери от порядъка на 1000-1500 лв. и така те оставали за сметка на застрахования. Въпреки това от някои застрахователни компании обявиха, че ще изплатят пълния размер на обезщетенията, независимо от това дали има самоучастие.

 

ДАРИНА АЛЕКСАНДРОВАИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006