Бум на измамите със застраховки

18 Юни 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

Мошеници нарочно палят стоката или лъжат, че са болни

 

Най-често опити за измами имало при карго застраховките.

Зачестяват опитите за застрахователни измами в кризата. Все повече хора лъжат, че е настъпило застрахователно събитие, за да могат да получат обезщетение от фирмата, с която са сключили полицата. Това съобщи пред „Монитор” Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност. Увеличавали се злоупотребите по линия на имуществените и карго застраховките.

„Доста компании в момента са затруднени и се опитват чрез имуществото, което притежават, да получат някакви финансови средства”, каза той. Например много фирми спирали работа, а голяма част от

оборудването им е било взето на лизинг

Така вноските продължавали да вървят, въпреки че реално нямало никакви приходи. Често липсвали и кандидати за покупка на имуществото. „Така за да получат пари от застраховката, с активите им често настъпват някакви събития”, разказа Тодоров.

Според Коста Чолаков, който е зам.-председател на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, действително има ръст на опитите за застрахователни измами. По думите му самите компании също ставали по-предпазливи. „Всяка компания се опитва да прави по-добра превенция, особено когато става въпрос за корпоративни клиенти”, каза Чолаков.

Зачестяват и случаите на злоупотреби с карго застраховките, обясни още Юрий Тодоров. При пътувания зад граница превозвачите често лъжели, че товарът им е бил унищожен или е изчезнал. Обикновено това се случвало при пътувания до Италия, Дания и Унгария с превозни средства, които нямат GPS и не могат да бъдат проследени. „Скриват някъде камиона,

след това казват, че е откраднат и искат обезщетение

разказва за схемата Тодоров. По думите му имало някои компании, с чиито превозни средства редовно се случвали застрахователни събития. „На един от превозвачите три пъти му изчезваше камионът, а накрая се запали”, разказва той.

Според Тодоров в тези случаи превозвачите завеждали искове за солени обезщетения. Например за запалил се камион, който превозвал обувки за чужбина, претенцията била за 250 000 евро. При разследването обаче се оказало, че в превозното средство всъщност имало по-малко от заявените количества обувки и стойността им била доста по-ниска. Не липсвали и опити за застрахователни измами от порядъка на 300-400 хил. евро.

Увеличават се злоупотребите и по линия на личните застраховки като „Злополука” или „Заболяване”.

„Например измамникът казва, че с него се е случило произшествие, особено когато е в чужбина и е трудно да бъде проверен. Носи съответните медицински документи, а всъщност на него му няма нищо. Представя хвърчащи фактури, които в повечето случаи се оказва, че не са достоверни”, разказа Тодоров.

Според него тези документи пък често се издавали от български лекари в чужбина, които получавали определени суми от обезщетението. Така искове се предявявали, въпреки че не били спазени всички условия по застраховките „Помощ при пътуване” и „Злополука”.

 

Образовани мъже въртят далаверите

Измамниците имат добро образование и икономически и юридически познания.

Ако трябва да се направи своеобразен профил на лицата, които най-често извършат застрахователни измами, обикновено това са мъже на възраст между 30 и 50 години. Това каза пред „Монитор” Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност. Обикновено  става въпрос за хора, които са сравнително добре финансово обезпечени и с образование над средното. Експерти припомнят, че такива лица обикновено имат добри юридически и икономически познания.

„Разбира се, това не означава, че жените или пък граждани извън тази възрастова граница не извършват измами”, коментира Тодоров. Според запознати все повече зачестяват случаите на хора, които сами решават да се опитат да измамят застрахователите, без да влизат в схеми с други лица. Компаниите от застрахователния бранш обаче често стават обект на опити за измами и от корпоративни клиенти.

 

Щетите са 5% от премийния приход

 

Щетите, нанесени на застрахователите от измами, са в размер на 5% от годишния им премиен приход. През миналата година той е бил от порядъка на 1,6 млрд. лв., т. е. загубите от подобни злоупотреби достигат близо 80 млн. лв. Това обясни Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност. Въпреки това няма точна статистика какви са щетите от застрахователни измами за компаниите от бранша.

Проблемът обаче не съществува само у нас. Например Асоциацията на британските застрахователи оценява неразкритите фалшиви искове на обща стойност 2,1 млрд. паунда годишно. В Русия пък само от злоупотреби с автомобилни застраховки изтичат около 150 млн. долара за година. Класацията по застрахователни измами обаче се оглавява от САЩ. Общата стойност на подобни злоупотреби се оценява на над 40 млрд. долара годишно.

 

Вкарват тарикатите в регистър

Според Юрий Тодоров засега четири компании участват в система за застрахователна история и оценка на риска.

Някои от застрахователните компании са решили да обединят усилията си в борбата със застрахователните измами. Във връзка с това те са разработили система за застрахователна история и оценка на риска.

В нея дружествата вписват не само различни установени случаи на злоупотреби, но и всякакви странни съвпадения на настъпили застрахователни събития. В системата може да бъде намерена информация за лица, които не са съобщили определени факти при предявяване на претенциите. Събират се данни и за случаи, в които необосновано се завишава стойността на застрахователните искове. Засега четири застрахователни компании участват в системата, обясни Юрий Тодоров от Асоциацията за застрахователна сигурност. Всяко дружество, което пожелае, също може да се включи и да ползва информацията в нея, поясни той

Според Тодоров системата няма да разреши изведнъж проблемите с измамите. Целта обаче е чрез сътрудничество между застрахователите да се локализират най-честите извършители и обектите на измами. Едва след това може да се стигне до ограничаване на злоупотребите.

 

Лъжат с кражби и ПТП-та

 

Данчо Данчев, председател на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи:

- Господин Данчев, според наблюденията ви има ли ръст на застрахователните измами заради кризата?
- Там, където превантивните мерки на компаниите са по-леки, може и да има. По принцип българинът е много изобретателен. Освен това в България винаги сме били в криза или в трудно положение, т. е. хората винаги са склонни да рискуват повече. Все пак не мога да кажа, че има някакво увеличение. Винаги има опити и много добри професионалисти. За радост по тази линия държавата си върши много добре работата. Работим добре с МВР. Има много заловени случаи.

- При кои застраховки най-често има опити за застрахователни измами?
- При 99% от случаите става въпрос за автомобилните застраховки. Най-вече „Автокаско” и „Гражданска отговорност”.

- Какви са схемите, които използват измамниците?
- Много са изобретателни. Като се започне от това сами да си откраднат колата до това да предизвикат фалшиво пътно-транспортно произшествие. Но по-скоро не се наблюдава някакво чувствително завишаване на измамите.

 

Дарина Кахраманова

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки