Може да не викате застраховател при лека катастрофа

03 Юли 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к "24 часа"

 

Когато попълните бланката, обадете се в МВР или на телефон 112. Така ще регистрирате произшествието. Това е задължително, за да признае застрахователят валидността на протокола. Накрая разделете бланката. Първият и последният екземпляр остават за виновния водач и той ги представя пред застрахователя си по "Гражданска отговорност". Вторият се взема от пострадалия и с него той предявява претенцията си за обезщетение.

Ако претърпите леко произшествие по пътищата през лятото, има шанс да си спестите време и нерви. Стига виновният (независимо дали сте вие, или другият водач) да има валидна "Гражданска отговорност" и двамата да сте на едно и също мнение за причините за инцидента. Другото основно условие е колите да се движат. Трябва да сте наясно също как се попълва двустранен констативен протокол (ДКП).

Той е достатъчен за удостоверяване на случката. Спестява чакането на КАТ, не води до глоби за виновния, а и улеснява завеждането на щети пред застрахователите.
Оказва се обаче, че голяма част от шофьорите не са наясно кога и как се попълва този протокол. Освен това им се вменяват задължения от застрахователя, които са недопустими, става ясно от указания на Комисията за финансов надзор.

Двустранен констативен протокол може да се попълни, когато пътното произшествие 
е причинило само материални щети, няма пострадали и тези щети не възпрепятстват движението на автомобила на собствен ход. Щетите не трябва да попадат и в изключенията, които забраняват движението на автомобила по закон. Към тях спада неизправност по спирачната система, на съединителя, има изтичане на гориво или увредена джанта, липсват огледала за обратно виждане, не работят чистачките по време на дъжд или снеговалеж, няма светлини през нощта и т.н.

Условие да се попълни двустранен констативен протокол е също двамата водачи, участвали в пътното произшествие, да са съгласни за обстоятелствата по възникването му. Те трябва да имат единодушие как се е стигнало до него, т.е. причинителят трябва да си признае вината. Плюсът е, че това не му носи санкции и глоби, нито отнемане на точки.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застрахователният пазар"
Диана Иванова, Ивайло Иванов,
orange_li
"Управление на риска"
Христо Драганов, 2003
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002