Общините със застраховка срещу земетръс

10 Юли 2012 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

 

Имотите публична общинска собственост задължително да се застраховат срещу земетресение и природни бедствия. За сградите частна общинска собственост това ще става по решение на местните власти и няма изискване за какви рискове да са. Това предвиждат промени в Закона за общинската собственост, обявени за публично обсъждане в понеделник.

До измененията се стигна след наводненията в Харманлийско през февруари и силното земетресение в района на Перник в края на май. Оказа се, че част от общинските сгради са осигурени срещу някои рискове, но не и срещу земетресение. Заради липсата на застраховки се наложи щетите по имотите да се покриват от държавния бюджет.

И в момента действа задължителна застраховка за имотите публична общинска собственост, но не е посочено изрично какви рискове обхваща. В резултат повечето общини сключват възможно най-евтините полици, които покриват и най-малко рискове, стана ясно след труса в Перник.

В мотивите към законопроекта пише, че местните власти сключват застраховки за кражба, посегателства от трети лица, пожар, буря, свлачище, натрупване на лед и сняг и други, но застраховките срещу природни бедствия не покриват щети от земетресения, за което е нужна допълнителна полица. Същият режим важи и за държавните имоти. Очаква се предложение за промяната му. От години се обсъжда как и дали да се въведе задължително застраховане за частните сгради.

Промените оставят на общините да определят лимита на застрахователното покритие според финансовите си възможности. С парите ще се покриват ремонтите на пострадалите от бедствия и земетресения сгради.

Застрахователите няма да налагат клауза за самоучастие на общините, както сега. Това означава, че компаниите ще възстановяват щетите напълно до договорения лимит. От сдружението на общините смятат, че новото изискване ще натовари минимално общинските бюджети. Според досега използваните оценки на застрахователите осигуряването срещу земетресение и комплект от други катастрофични рискове като пожар, наводнения и свлачища, излиза около 2 промила от стойността на застраховатия имот. Или ако се застрахова имущество на обща стойност от 100 000 лв., годишната вноска излиза около 200 лева. Застрахователите са категорични, че с увеличаване на броя на застрахованите обекти цената ще се понижи.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки