Столицата застрахова 600 сгради

25 Септември 2012 г.,zastrahovatel.com
в. "Монитор"

 

Столична община ще застрахова около 600 нейни сгради срещу наводнение, трус и други рискове. 400 от сградите са училища и детски градини. „Подкрепям задължителната застраховка срещу трус на общинските сгради. Такава ще бъде направена. За целта ще бъдат отпуснати нужните средства на районните кметове”, каза столичният градоначалник Йорданка Фандъкова.

„На годишна база разходите ни за застраховки са около 500 000 – 600 000 лв.”, каза заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов пред „Монитор”. Той обясни, че след труса от 22 май в Перник е изпратено запитване до районните кметове колко от общинските сгради са обезпечени срещу такъв вид събитие.

80% от сградите са застраховани и срещу земетресение

отчете Барбалов. Според него включването на този риск в полиците и на останалите 20% няма да струва много повече пари на кметството. Така че то ще се вмести в бюджета по това перо от около 600 000 лв.

„Направихме обучение по райони, като пратихме двама инспектори, които обясняваха на служителите на място какво трябва да съдържат договорите за застраховка и заметресението задължително да фигурира в тях”, каза Барбалов.  Заместник-кметът каза, че преди да отпуснат пари за ремонт на общинска сграда, вече се държи съответният район да си потърси обезщетението, ако има настъпило застрахователно събитие. Освен това, преди да им отпуснем пари, държим

да си търсят обезщетенията

при настъпване на застрахователно събитие. „Ако досега не са си търсили винаги парите, вече ще почнат да го правят”, убеден е Барбалов. Той каза пред „Монитор”, че годишно общината получава малко над 100 000 лв. като обезщетения заради наводнения, паднали комини и т.н.

Преди няколко дни Столична община е обявила обществена поръчка за застраховка на служебните автомобили и колите на социалния патронаж. За „Автокаско” и „Гражданска отговорност” кметството планира да плати до 55 000 лв. за година. Ще бъде избрана офертата с най-ниска цена. Договорът ще бъде за година, считано от датата на подписването му. Оферти се приемат в общината до 16 ч. на 28 септември.

КРАСИМИРА ЯНЕВАИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000