КАТ: Оставете само лепенките за „Гражданска”, винетка и технически преглед

07 Октомври 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

Глоба и за стикер пътна помощ

Без наказани в първите часове след влизане в сила на забраната

 

 

Лепенето на стикери за пътна помощ на страничните стъкла по колите, което се използва от някои застрахователни компании като таен знак за сключено „Каско”, също ще се наказва с глоба от 50 лева, съобщиха вчера от Пътна полиция. Точно в полунощ на 6 октомври влезе в сила категоричната забрана за стикери на застрахователните компании по автомобилите.

Водачите имаха тримесечен гратисен период, който законът беше предвидил, за да може да изчистят от стъклата на колите лепенките, предупреждаващи, че колата е застрахована и маркирана срещу кражба.

В първите часове след влизане в сила на забраната шофьори със стикери за маркиран автомобил все още не се глобяваха, показа проверка на „Монитор“.

Засега не се предвиждат специални акции от страна на КАТ за наличието на стикери.

Когато обаче даден водач бъде спрян за рутинна проверка, наред с полицата за „Гражданска отговорност”, талон и технически преглед полицаите ще оглеждат дали по колата няма и стикер, показващ, че колата е с „Каско”.

Глобата за нарушителите е 50 лева.

От Пътна полиция съветват водачите да премахнат всички лепенки

освен стикерите за винетка, „Гражданска” и технически преглед, които се поставят на предното стъкло.

В член 186а от застрахователния кодекс се посочва, че се забранява поставянето на знаци, белези или други индикации на видимо място във возилото, които пряко или косвено указват наличието на сключен застрахователен договор. Според специалисти стикерът за пътна помощ може да се изтълкува именно като косвен маркер за сключена полица.

Някои от компаниите използват различни хитрини, за да покажат, че автомобилите са с „Каско”. Това е един вид неофициално

предупреждение за крадците

да не си помислят да крадат автомобили на определения застраховател.

Твърди се, че част от автоджамбазите разполагат дори със списъци на застрахованите автомобили, както и на тези, на които им е изтекло каското, за да се ориентират коя кола могат да задигат и коя не е желателно.

ЙОРДАН ЙОЧЕВ

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003