Борбата за застраховане на автомобила продължава

08 Октомври 2012 г.,zastrahovatel.com
ИЛЕАНА СТОЯНОВА

Вместо да стои на трупчета, автомобилът трябва да бъде застрахован. Колкото повече застраховани автомобили – толкова повече приходи за застрахователната компания. Това е мотивация, която изостря конкуренцията на пазара и тласка застрахователите да въвеждат новости и иновации в качеството на обслужване на клиентите. Просто максимата е : „Клиентът е цар!”

Защото автомобилното застраховане отново „е на ход”. През първото полугодие на тази година от него идат 70.4 на сто от приходите в общото застраховане в България. И каквото и да се говори, все пак задължителните застраховки правят най-големия обем от приходи. Това го доказва застраховката „Гражданска отговорност” на автомобилистите, която представлява 1/3 или 39 на сто от целия пазар на общото застраховане.Автокаското държи 31 на сто от пазара.

 

 

 

 

Неблагоприятна тенденция е, че автомобилният пазар се е свил с около 3%-4%, автокаското като приходи намалява и през тази година. Намаляването е в сравнение с 2011 г.

 

Задържащите фактори са много, но основният е намалените продажби на автомобили, както и фактът, че собствениците на стари возила затварят портфейла си от застраховки единствено с полица по „Гражданска отговорност”.

Причината за свиването на пазара на „Гражданска отговорност” на автомобилистите пък е, от една страна, ниският обхват - 75% от автомобилите, а от друга, че цените по застраховката през тази година не са повишени, твърдят застрахователи.

 

 

 

В сегашната ситуация на криза застрахователните компании се стремят да привличат купувачи на автокаско, като усъвършенстват системите за обслужване на клиентите си.

От друга страна, застрахователите минимизират разходите си за персонал и всякакви други екстри. Чу се например, че т.нар. „мобилни групи”, които се ангажират да установят щетите и оформянето на протоколите на място при пътнотранспортно произшествие, им излизат доста солено. Някои застрахователни компании сериозно обмислят да прекратят практиката с „мобилните групи”, твърдят от бранша.

 

ЗАД „Алианц България” например въвежда оптимизиране на процеса по отстраняване на щетите с нов начин на обслужване на клиентите си при щета. Регистрацията на щетите става „по телефона” в денонощния кол-център на компанията. Клиентът не е зависим от други хора и сам уведомява за настъпилото произшествие на пътя, като регистрира щетата по телефона. Автоматизираната система позволява по съответния единен граждански номер да се види неговото „досие”. Задължението на застрахования е единствено да опише застрахователното събитие; кой е виновен; дали е употребил алкохол и т.н. Телефонният разговор е безплатен за застрахования. В случай че автомобилът може сам да се придвижи до съответния доверен сервиз, той се насочва натам. Ако това е невъзможно, се ползва асистанс  и от компанията изпращат съответната платформа за придвижване на пострадалото возило или до застрахователя, за да огледа щетата, или директно до автосервиз. С това „ходенето по мъките” на застрахования приключва за много кратко време.

Иновация в ЗАД „Алианц България” е и въведеното проучване на мнението на клиентите на компанията по застраховката автокаско.  Системата е известна като „N-P-S – система, което в превод означава „резултат за промотиране на дейността”. Прави се по много поводи и целта е да се съберат мненията на клиентите по зададени въпроси, като е максимално опростена и отговорите са само два – „да” и „не”.

Например този вид анкета по телефона е много популярна сред пострадали клиенти на компанията, за да се установи дали са удовлетворени от обслужването им в съответния автосервиз. Периодично от компанията телефонират и сондират мнение, като молят клиента да даде оценка в диапазон от 0 до 10 за качеството на услугата – доволен или недоволен. В отговорите се включват фактори – бързина, качество на боята на автомобила. Прави се за всичи доверени сервизи, с които работи ЗАД „Алианц България”. След анкетирани 100 човека мнението им може да натежи в полза на някой автосервиз, а за друг да изиграе лош номер. При голямо недоволство договорът с автосервиза се прекратява.  Вече са прекратени договорите с 2-3 автосервиза поради недоволни клиенти. Наглед проста, но ефективна система, която цели да повиши качеството на обслужване на застрахованите и техните автомобили.

 

Новост от това лято в ЗД „Бул Инс”АД  пък е сключеният договор с асистиращата компания „КОРИС Интернешънъл”. Става дума за застрахованите по „Автокаско” на МПС за Европа автомобили в компанията да получат ново разширено покритие за чужбина. Разширеното покритие е валидно за леки и лекотоварни автомобили и джипове при сключена застраховка „Автокаско”, които са доплатили и минимална премия за асистанс.

При настъпило произшествие със застрахования автомобил на територията на европейските държави асистиращата компания оказва пътнотехническа  и логистична помощ на водачите. Така застрахованите ще бъдат спокойни, че ще им бъде оказана спешна и качествена помощ на пътя при евентуално произшествие в чужбина.

В ЗД „Бул Инс” разработват система за бързо и с предимство обслужване на клиентите им в доверените сервизи; бързи доставки в по-кратки срокове на различни автомобилни части за автомобилите от чужбина. В перспектива компанията смята да въведе при определени условия за дългогодишни лоялни клиенти и услугата „заместващ автомобил” за времето на ремонт на пострадалото возило.

 

Каре:

Какво очакват икономистите за тази и следващите четири години?

Това е важно, тъй като застраховането е функция от икономическия растеж.

 

2012 г. – ръст на БВП от около 0.5%

2013 г. –  ръст 1.1%

2014 г. – ръст 2%

2015 г. и след нея – ръст от по 3% годишно

 

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки