Въвеждат застраховка "знахар"

16 Октомври 2012 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

 

 

Пациентите задължително ще трябва да уведомяват лекуващия ги лекар, ако освен чрез традиционна медицина, се церят и с неконвенционална. Целта е болните българи, които отиват при лечители, чакръкчии, биоенерготерапевти и други практикуващи лечебно въздействие с мисъл, биополе или физически натиск, да бъдат наблюдавани от специалистите, за да не се стига до нежелани последици.

Това предвижда работният вариант на поправки в Закона за здравето, които се отнасят за алтернативната медицина, съобщиха вчера за "Труд" от Министерството на здравеопазването. "С новия текст се налага координация между лекаря и лечителите. Освен това пациентът ще подписва информирано съгласие, че наясно с рисковете
и неблагоприятните въздействия на нетрадиционния метод", заявиха експерти от МЗ.
Други нови изисквания към лечителите са да водят документация на пациентите, отишли при тях, да описват състоянието им и провежданите терапии, както и да имат сключена застраховка за професионален риск. Това означава, че при инциденти, обезщетенията на пострадалите, които търсят правата си по съдебен път, ще бъдат плащани от застраховката.
Най-сетне и университетите ще отворят врати за нетрадиционните лечители, за да им дадат минимални познания по анатомия и обща медицина. И сега това е записано в Закона за здравето, но нито един вуз у нас не е предвидил в програмата си лекции за българите със специални способности.
"Определили сме те да минават
обучение с хорариум от 300 часа

За това време ще получат минимални медико-биологични познания (това обаче ще се запише в наредбата към закона) като обучението няма да важи за лекарите или медицинските сестри, които се занимават с нетрадиционна медицина", разясниха още от МЗ. Следващата - втора стъпка в обучението ще е специализация по съответния метод, за да е сигурно, че го владеят.

"Примерно, ако лечителят се занимава с акупунктура, освен курс за медико-биологични знания ще мине и курс по упражнявания от него метод", казаха още от здравното министерство. Това ще важи за всеки вид неконвенционално лечение. А с организацията на обучението е натоварен Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Всички нетрадиционни методи ще бъдат изброени в наредбата към закона. Хомеопатията също спада към тях.
След като лечителите се обучат, те пак ще се регистрират в Регионалните здравни инспекции, какъвто е редът и сега. В момента вписаните в НЦОЗА нетрадионни "доктори", чиято дейност центърът следи, са 136. От тях 100 са лекари с тапия за хомеопатия, а останалите са медсестри и рехабитатори. Но според експертите 10 пъти повече - или около 1300, са представящите се за нетрадионни лечители, като нито един от тях няма познания по медицина. А според асоциации на лечителите само около 10% имат дарба да лекуват.

Диана ТенчеваИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки