ING преговаря за връщането на държавната помощ

16 Октомври 2012 г.,zastrahovatel.com
Капитал

Холандската финансова група ING води преговори с правителството и с Европейската комисия за погасяване на отпуснатата помощ в размер на 4.5 млрд. евро възможно най-скоро, пише Reuters, като цитира представител на ръководството на групата.  

"Желанието ни е да платим на холандската държава колкото се може по-скоро", коментира главният изпълнителен директор на звеното за корпоративно банкиране на ING Уилям Конъли пред журналисти в Сингапур, където е по повод 25-тата годишнина от откриването на клона на ING в града-държава. По думите му, групата е в процес на заздравяване на капиталовата си база, което би й позволило да погаси задълженията си.

Държавното спасение

След разразяването на финансовата криза през 2008 г. ING получи държавна помощ в размер на 10 млрд. евро от холандското правителство. През следващите няколко години групата разпродаде активи с цел набиране на средства, като до момента вече са погасени задължения на стойност 5.5 млрд. евро.

ING вече продаде някои от застрахователните и банковите си подразделения по света – от Северна Америка до Азия. Миналата седмица стана ясно, че групата ще се раздели и с банковия си бизнес във Великобритания, който ще стане собственост на местния инвестиционен гигант Barclays. Базираната в Хонконг застрахователна AIA Group пък се съгласи да придобие застрахователния бизнес на ING в Малайзия срещу 1.73 млрд. долара.

Преструктуриране на бизнеса

По думите на Конъли групата е процес на разделяне на банковите и застрахователните си дейности, като целта е до 2015 г. да има само глобален банков бизнес, пише Reuters. Мениджърът обаче е опровергал слуховете, че компанията смята да продаде дела си от 31% в тайландската TMB Bank. "Подобни спекулации се базират на факта, че ING Bank и ING като група са сред най-активните участници на пазара на сливания и придобивания, поради което всички смятат, че ще предприемем нещо и по отношение на TMB. Това не е непременно вярно", изтъква Конъли.

Мария ИвановаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки