Застрахователите могат да отдъхнат

23 Октомври 2012 г.,zastrahovatel.com
Капитал

 

Брюксел отложи директивата за платежоспособност и капиталови резерви за 2016 г.

Застрахователните компании в Европа ще получат желаното от тях отлагане на директивата Solvency II (Платежоспособност II). Изместването на срока ще бъде с до две години за пълното й влизане в сила, казва Габриел Бернардино, председател на европейския застрахователен регулатор Eiopa (European Insurance and Occupational Pensions Authority), цитиран от Wall Street Journal. Една от основните цели на хармонизирания режим за надзор директивата e да позволи на застрахователите да преживеят тежки периоди - да намали до минимум опасността от фалит на дадена компания.

Още при изграждането й нейните автори са били наясно, че 100% гаранция в тази посока би противоречала на нормалната икономическа логика. По тази причина те се ограничават до "по-реалистичния" 99.5% шанс за оцеляване, който този модел ще гарантира на надзираваните застрахователни дружества. 

Тромавата процедура

"В най-добрия случай Solvency II може да започнe осъществяването си или през 2015 г., или през 2016 г. в зависимост от това колко ще отнемат правният и политическият процес", казва Бернардино в интервю за медията. "В крайна сметка най-вероятно директивата ще стане факт от 2016 г., но предстои да се види", уточнява той.

По думите му заради правни и политически процеси, които включват Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет, първоначалната дата 1 януари 2014 г., определена като краен срок за пълното прилагане на подробните изисквания за капитал и оценка на риска в европейските застрахователи, е напълно непостижима.

От какво се опасяват?

Solvency II би трябвало почти изцяло да промени философията на дейността по застрахователен надзор. Чрез тази директива се въвеждат икономически рисково базирани изисквания за платежоспособност спрямо всички европейски застрахователни дружества. Тя поставя изисквания за капиталови резерви, инвестиции, оценки на възможностите за фалит и навременна идентификация на рисковете. Целта на регулациите е да гарантира, че дружествата могат да покрият финансовите си задължения, дори и подложени на стрес.

Браншът в България се обединява около идеята, че изискванията са нещо важно и положително, но е необходимо допълнително време за подготовка. Някои специалисти гледат на това и като на изпитание за българския пазар, което дори и да не доведе до фалити на компании, ще затрудни финансово тези, които нямат по-голяма компания майка. Опасенията са, че нужните изисквания за инвестиции в хора, информационни технологии и системи са високи и съответно доста скъпи. Бернардино уточни, че един от елементите на директивата, който в момента се преразглежда, са задължителните инвестиции във възобновяеми енергийни източници. В момента изискването е да са от 45% до 50% от собствения капитал на застрахователя.

Очаквано отлагане

Преди да бъде отложен, режимът трябваше да започне от 1 януари 2013 г., за да бъде напълно приложен през януари 2014 г. От Fitch Ratings заявиха миналия месец, че началната дата януари 2014 г. е твърде скорошна заради дългите законодателни процедури в Брюксел.

 

Ивана ПетроваИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Анализ на дейността на застрахователното дружество"
проф.д.ик.н Христо Драганов, проф.д.ик.н Марин Ней, 1999
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,
orange_li