“Гражданска отговорност” тръгва от 150 лева

30 Октомври 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к "24 часа"

 

 

От 150 лв. тръгва цената на "Гражданска отговорност", показа проверка на "24 часа". Обикновено по това време на годината дружествата се надпреварват в предлагането на по-изгодни условия. Но твърдят, че специална кампания няма. Или поне не е така ожесточена. За което роля има надзорът. Той следи за тарифите и забрани промоции, които водят до понижение на цената.

Според брокери онези дружества, които са "пипнали" тарифите си по "Гражданска отговорност" в посока надолу напоследък, го правят предимно за застраховките на автомобили, които обичайно се управляват на територията на страната. Те са собственост на по-нискорискови водачи - над 30 г., които не са причинявали катастрофи през последните години.

Най-евтини остават полиците за автомобили с мощност на двигателя до 1300 куб. см.

Най-скъпи са за собствениците на мощни возила - над 2000 куб. см.

По-ниски са цените на застраховката за живеещите в малките населени места в сравнение с шофьорите от София и Варна. Смята се, че в тези градове движението е по-натоварено, има повече автомобили и предпоставките за ПТП са по-големи.

Някои дружества формират тарифите в три групи според територията на управление или на регистрация на автомобила. В първата са София и Варна, във втората - Бургас, Пловдив и някои от останалите големи градове, а в третата са малките населени места. Една компания класира Перник в най-рисковата група заедно със столицата и Варна.

Ако собственикът декларира, че ще шофира предимно в България и няма да излиза в страните от ЕС, също ще получи отстъпка. Водачите над 30 г. се приемат за по-нискорискови и цените за тях също са по-ниски в сравнение с тези за по-младите. Логиката е, че по-възрастните, от една страна, имат повече опит, а от друга - са по-внимателни и разумни.

Оскъпяване има и при разсроченото плащане на полицата, каквато опция предлагат част от застрахователите. В повечето случаи това става на 4 вноски, но има възможност и за 12-месечно разсрочване.

Обикновено отстъпките или завишенията в цената стигат до около 30% от стандартната тарифа. Доста по-скъпи са полиците за шофьори, които са причинили катастрофа през последните 1-3 г. Компаниите го разбират само за старите си клиенти, защото все още няма единна система, в която да правят справки за всички.

Новото сега е, че все повече от компаниите залагат на онлайн сключването на полици, а някои дават и отстъпки - около 5% от стандартната цена.

Напоследък хит са промоциите, според които при покупката на "Гражданска отговорност" се прави отстъпка до 20% по друга полица - "Каско", "Имущество", "Злополука. По този начин дружествата се опитват да привлекат клиенти, без да нарушават изискванията на надзора.

В повечето случаи, ако заедно с "Гражданска отговорност" си направите "Каско" в същата компания, втората полица е от 5 до 15% по-евтина. Офертата важи до края на срока на "Гражданска отговорност".

Други компании правят промоции при имуществените полици, от чиято цена също свалят по 10 на сто при купуване на задължителната застраховка.

Собствениците на автомобили е добре да знаят още, че когато пътуват в страни от ЕС и в още 6 държави на Стария континент, не е нужно да имат сертификат "Зелена карта". Застраховката "Гражданска отговорност" важи и за тях, дори и без към нея да е издаден допълнителният документ. А ако го има, за него не трябва да се доплаща като условие за влизане в сила на застраховката зад граница. Нито да се отказва обезщетение в случай на инцидент.

В това са категорични от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи и от Комисията за финансов надзор.

В страните от ЕС, както и в Андора, Хърватия, Исландия, Норвегия, Швейцария и Сърбия доказателството за наличието на задължителната застраховка е регистрационният номер. "Зелена карта" се иска за Турция, Македония, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Русия, Беларус, Тунис, Израел, Иран, Украйна, Молдова, Мароко. Тя се купува допълнително, а цената зависи от държавата и времето за престой.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li