Фалитите на туроператорите – Една стара песен на нов глас

21 Ноември 2012 г.,zastrahovatel.com
Галина Маринова

 

 

Втората седмица на октомври поднесе неприятна изненада на пътуващите с компанията Club ABC Tours Bloomfield, Ню Джърси. Очевидно фирмата е закрита, оставяйки в неведение клиенти и контрагенти. Казвам "очевидно", тъй като дружеството не направи официално изявление. Вместо това то просто „тихо и незримо“ изчезна от интернет-пространството, закри страницата си и не отговаря на съобщения и запитвания нито по традиционния, нито по нетрадиционния начин. Това означава, че авансовите плащания и депозитите на настоящите клиенти вероятно ще бъдат безвъзвратно загубени и някои партньори вероятно ще се озоват в ситуацията да се примирят с висящите задължения на компанията по сключените с нея договори. Все още няма официална информация за това какво се случва с всички онези пътници, които вече са започнали своето туристическо пътешествие и са "блокирани" някъде, но със сигурност те далеч не преливат от щастие и „благославят“ изчезналата компания фантом.

Свикнахме напоследък проблемът с фалиралите туроператори да бъде наричан „нов“. Оказва се обаче, че това е "стар" проблем, защото  фалитите на туроператори са били доста често срещано явление през 60-те и 70-те години на 19 век. Серия от скандали маркират медийното присъствие на тези фалити по страниците на тогавашните вестници. Не само много пътници и партньори губят всички свои авансови плащания, но европейските летища биват блокирани от групи от бесни туристи, които не могат да се върнат по родните си места заради незаплатени самолетни билети за връщане. Много от тях са принудени да заплатят нощувките си в хотелите за втори път в момента в който се оказва, че туроператорът не е в състояние да плати сметките им. Фалитите на туроператорите се превръщат в толкова голям проблем, че правителствата и няколко държави приеха различни законодателни форми на защита на потребителите, включително внасяне на авансови плащания в ескроу-сметки (escrow), създаване на фондове за „жертви“ на туристически фалити и др., а Асоциацията на туроператорите в САЩ (USTOA), включваща най-големите туроператори в страната, разработи система за финансиране и подпомагане на туристи, в случай че някой от неговите членове не успее да се задържи на пазара, а обяви фалит. В резултат фалитите на туроператори вече престанаха да бъдат проблем. От тогава до сега, вече тридесет години, само няколко случая на фалити са излезли на повърхността, приплъзвайки се през някои пукнатини на иначе добрата система за защита, която функционира в САЩ.

Фалитът обаче обявен в началото на октомври отново повдига някои въпроси за оптимизиране и повторен преглед на действащата система.

Проблемът в случая е различен най-вече заради новия фактор  виртуален свят. По дефиниция от несъществуваща компания не може да се иска осигуряване на възстановявания. Съветът към пътниците е да поискат сторниране на плащанията си по кредитни карти, ако са закупили билети или туристически пакети с такива.

Нищо няма да получат обаче пътниците, които са платили кеш, с чек или дебитна карта или пък разчитат на застрахователната полица на оператора срещу фалит, за да получат обезщетение.

Единственият разумен подход, съветват експертите, се корени в превенцията. Само така могат да се сведат до минимум рисковете от провал.

Не трябва никога да се приема „на доверие“, че един туроператор е „надежден“, независимо от това колко е голям или добре познат. Много от най-тежките провали в предишните десетилетия са на големи компании, които биха били разглеждани като "надеждни", преди да се сгромолясат само за броени дни.Специалистите съветват също да се купува застраховка за отмяна на пътуване.

Опитът на западните държави с туроператорски фалити обаче очевидно не е панацея, защото не само САЩ, но и Западна Европа бе разтърсена от фалити това лято.

Девет полски туристически агенции удариха дъното и предизвикаха вълна от фалити в този бранш за ужас на нищо неподозиращите пътешестващи.

Само до средата на месец август, в средата на най-активния туристически сезон, девет полски туроператорски агенции обявиха фалит тази година.

Експертите обясняват тези фалити с факта, че туроператорите като цяло обявяват цени по-ниски от реалните и не покриват разходите за настаняване и плащанията към авиокомпаниите.

Туроператорите са оставили между 35 000 и 40 000 полски туристи, блокирани в чужбина, и полската държавна администрация вече е покрила разходи от над 6 млн. полски злоти, за да върне гражданите си вкъщи.

След фалитите останалите туроператори отбелязаха лек спад в продажбите.

"Няма опасност за по-голямата част от туристите да се сблъскат с опасността от фалит", заяви председателят на TUI Полша, Марек Андрисзак. "През юли продажбите ни скочиха с 88%. Нашите клиенти избират една по-голяма и по-надеждна компания".

Големите компании могат да се похвалят, че не са загубили клиенти, а TUI Полша, Rainbow Tours и Оазис Тур отбелязват увеличение на продажбите. Малки туристически агенции се провалиха заради ниските си цени, с които  се надяваха да привлекат клиенти.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Основи на презастраховането"
Радослав Габровски, 1998
orange_li
"Имуществено и лично Застраховане"
Христо Драганов Марин Нейков, 2000
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005