"Зелена карта" - (не)задължителна част от пътуването

12 Декември 2012 г.,zastrahovatel.com
Капитал

 

Сертификатът е необходим за излизане в 13 държави извън ЕС. За съюза е нужна само валидна "Гражданска отговорност"

 

"А не ми ли трябва задължително "Зелена карта", без значение къде пътувам зад граница?"

Този въпрос звучеше актуално в първите месеци, дори година след приемането на България в ЕС. Почти седем години по-късно обаче звучи странно някой да задава подобен въпрос, след като задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на българските автомобили важи за всички държави от ЕС. Сертификатът "Зелена карта" е допълнение към полицата, той не може да се купи самостоятелно без нея, а след отпадането на граничния контрол на българските автомобили в ЕС и цената му силно падна. Този сертификат ви е нужен единствено за държави извън ЕС, които са в системата "Зелена карта".

Регионален риск

Преди година или две компаниите, продаващи сертификата за страни извън ЕС на по-висока цена от 10 лв., бяха по-скоро рядкост, а много го предлагаха безплатно. Постепенно обаче цената се увеличи и вече по-скоро са рядкост застрахователите, които ще ви го дадат без допълнително заплащане над основната цена на застраховката. В момента по данни на застрахователни брокери цената на "Зелена карта" към задължителната полица се движи от 10-15 лв. до над 70 лв. за нови и луксозни коли.

Все още обаче има застрахователни агенти, които обясняват на клиентите, че ще им трябва "Зелена карта", ако решат да излязат в чужбина, независимо за коя страна става въпрос. Всъщност това е заблуждаване, но защо продавачите на застраховки го правят? Основната причина са отстъпките – ако при сключването на полицата сте заявили, че ще пътувате само в България, тогава и цената е по-ниска, намалена с някаква отстъпка. Ако излизате в чужбина, би трябвало да върнете тази отстъпка, но единственият начин да се гарантира, че ще го направите, е да отидете да си купите "Зелена карта" - нея може да ви издаде само застрахователят, при когото ви е "Гражданската отговорност".

Все пак при продължаващата криза има и доста хора, които използват колата си само в краен случай, само в страната и не е справедливо те да плащат еднакво с тези, които пътуват зад граница. Нещо подобно на регионалното делене на цени, с което във Враца ще платите по-ниска цена, отколкото в Пловдив. Това обаче не отменя задължението на застрахователя да плати, дори ако има инцидент извън областта, в която е регистрирана колата. По същата логика шофьор от Враца няма да има проблем с обезщетението, ако му се наложи да иде до София и там предизвика пътен инцидент.

Предполага се, че пътуването в чужбина освен по-рисково е свързано и с доста по-високи обезщетения при катастрофи, отколкото в България, така че премията в този случай трябва да е по-висока. Така че когато сте си купили полицата и сте казали, че няма да излизате в чужбина, цената се е определяла по един начин. Но ако решите да отидете до Италия или Германия, тогава положението става друго – и трябва да си върнете отстъпката. Гергана Иванова, управител на брокера "Финсейлс", обясни, че при издаване на сертификата застрахователят почти сигурно ще изиска и да си платите цялата дължима премия, ако сте сключили договор за плащане на вноски. Например, ако за новогодишните празници решите да отидете в Гърция с колата си, но ви остават още две вноски, за да получите "Зелена карта", ще трябва да ги платите предсрочно.   

А ако откаже плащане?

И тук обаче идва и един много важен момент – ако имате редовно сключена и валидна "Гражданска отговорност", никой по никакъв начин и с никакъв аргумент не може да ви забрани да пътувате с колата си из целия ЕС. От влизането ни в съюза и от отпадането на граничния контрол "Гражданска отговорност" на български автомобил, купена в България, е напълно валидна за целия ЕС. Гергана Иванова обаче посочи, че е необходимо внимателно да се четат условията в договора – често той съдържа клауза с декларация "Ако излизам в чужбина, ще върна направената ми отстъпка". Според нея е възможно застрахователната компания да заяви, че няма да плати обезщетение, защото клиентът не я е уведомил за пътуването си и не е върнал отстъпката.

Юридически обаче този отказ лесно може да бъде оборен, ако клиентът потърси правата си. Това беше потвърдено от думите на Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на застраховани и пострадали при катастрофи, и от Цветанка Крумова, изпълнителен директор на "Армеец".

"Кодексът за застраховането категорично казва, че "Гражданска отговорност" осигурява покритие на територията на България и на всяка държава - членка на ЕС, въз основа на една премия и за целия срок на договора. Това означава, че не може да бъде отказано изплащане на обезщетение заради основа на деклариране, че няма да се пътува в чужбина", обясни Тодоров. 

Свободни граници

Крумова също посочи, че застрахователят не би трябвало да откаже обезщетение, защото застраховката си е валидна за целия ЕС. "За да минете границата, не ви е необходим сертификат "Зелена карта", но това не означава, че не могат да ви проверят дали имате застраховка", коментира Крумова. По думите й често се случва по такива проверки в Германия например проверяващите да искат допълнителна проверка и дори да спрат от движение автомобила, защото не могат да разчетат текста на кирилица. В такива случаи се изискват спешни проверки и уверения от застрахователя, че наистина е издал полицата. Според Крумова "Зелена карта" помага да се избегне именно това, тъй като е универсален сертификат, който може да се разпознае навсякъде. От застрахователния бранш така и не успяха обаче да отговорят защо не издават двуезични полици, на български и английски, които да са разбираеми навсякъде.

Все пак натискът на пазара си казва думата дори и при наподобяващата задължителен данък "Гражданска отговорност": Част от застрахователните компании предлагат при еднократно плащане на премията да ви издадат веднъж в годината "Зелена карта", която да важи за 15 дни", обясни Гергана Иванова. По думите й доста застрахователи са се ориентирали към това, за да стимулират еднократното плащане. То продължава да бъде възможност за финансово облекчение въпреки опитите да бъде премахнато чрез промяна в Кодекса за застраховането. Докато това се случи – всяка "Гражданска отговорност" е валидна за целия ЕС, стига да е редовно сключена и да сте платили вноските си в срок, независимо дали застрахователният агент ви убеждава друго. 

 

Весела Николаева

 

Capital.bg

 

 

 

 

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки