Двоен ръст на претенциите по „Гражданска отговорност“ от чужбина

11 Февруари 2013 г.,zastrahovatel.com
Гергана Иванова

Строги проверки, обновяване на данни и наказания за неизрядните водачи са вдигнали обхвата до почти 82%                   ;     

 

           

 

            Размерът на претенциите към Гаранционния фонд за изплащане на обезщетения по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите расте. Въпреки че техният брой е относително стабилен - през 2011 г. са предявени 1966 бр. претенции, а в края на 2012-та - 1930, стойността им нараства почти двойно. Това обяви Борислав Михайлов, председател на УС и изпълнителен директор на Гаранционния фонд, по време на специална пресконференция за обхвата на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Фондът изплаща обезщетения по задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите за имуществени и неимуществени вреди вследствие на смърт или телесни увреждания, когато пътнотранспортното произшествие е настъпило на територията на РБългария и е причинено от неиндентифицирано моторно превозно средство, както и когато пътнотранспортното произшествие е настъпило на територията на РБългария или на друга държава членка и е причинено от МПС, което обичайно се намира на територията на България, и виновният водач няма застраховка. Фондът дължи обезщетение и в случаите, когато ПТП е настъпило на територията на България или на друга държава членка и е причинено от МПС, което е било доставено в България от друга държава членка и не е било формално регистрирано у нас, при условие че събитието настъпи в 30-дневен срок от приемането на МПС от приобретателя и виновният водач няма сключена застраховка.  Фондът изплаща обезщетение още ако ПТП е настъпило на територията на България и е причинено от МПС, което обичайно се намира на територията на трета държава, и виновният водач няма сключена гранична застраховка или сертификат „Зелена карта“;  ако ПТП е причинено от откраднато МПС или от автомобил без регистрационен номер, с невалиден регистрационен номер и няма застраховка. 

            Борислав Михайлов отбеляза, че е налице тревожна тенденция на нарастване на исковете от чужбина. През 2011 г. те са 331 на обща стойност 2,450 млн. лв., докато в края на 2012 г. са почти двойно - 672 бр. на обща стойност 7,101 млн. лв. Михайлов уточни, че към подадените искове спадат и претенциите по т. нар. „румънски случаи“, за които се говори в последните няколко години.

            Заради този казус към момента има над 7 пъти увеличение на цените по „Гражданска отговорност“ по Дунавския регион. За хора с по три коли премията достига до над 1000 лв,, обяви Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ Управление „Застрахователен надзор“. Той беше категоричен, че застрахователните компании нямат финансови проблеми заради пътнотранспортни произшествия с такива автомобили. В подкрепа на казаното той обяви, че само две дружества в края на 2012 г. са платили сериозни обезщетения само по 1 щета - едната компания е платила 2,7 млн. евро по 1 случай, а другата - 1,5 млн. евро. Съвкупните резерви на дружествата по задължителната застраховка „Гражданска отговорност”  към 30  ноември м.г. възлизат на 1,220 млрд. лв., посочи още Богоев.

            И Гаранционният фонд е финансово обезпечен, увери Борислав Михайлов, като подчерта, че капацитетът на фонда е 52 млн. евро. В същото време фондът има сключен и сериозен презастрахователен договор, добави той. По думите му изпращането от страна на Гаранционния фонд на уведомителни писма до собствениците на незастраховани автомобили е дало резултат и 40% от получилите писма са сключили застраховка. От Гаранционния фонд са изпратили над 335 хил. уведомителни писма до собствениците на МПС без данни за сключена „Гражданска отговорност”. Оттам увериха, че ще продължат с разпращането на писмата.  

            Строги проверки, обновяване на данни и наказания за неизрядните водачи са вдигнали обхвата на задължителнта застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите до почти 82% от всички регистрирани, или по-точно до 81,88%. Данните са към 21.01.2013 г. Само за два месеца покритието се е повишило с 10 процентни пункта, след като през ноември 2012 г. обхватът беше около 72%. Обхватът е изчислен по метода „застраховани МПС“ спрямо „МПС в движение“. За съпоставка при изчисляване по метода „брой ПТП“ спрямо „брой ПТП с МПС без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите“ - обхватът е 99% за последните две години (визират се 2011 г. и 2012 г.). 

            Доста трудна е комуникацията със страни, в които пребивават наши автомобили. През последния месец у нас са постъпили данни за около 1000 пререгистрирани автомобила само от една държава. Докато не бъдем уведомени, ние водим тези автомобили на отчет като коли без „Гражданска отговорност“, заяви комисар Антон Антонов, началник-отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Охранителна полиция” в МВР.  Той увери, че досегашните мерки за контрол върху неизрядните водачи ще бъдат продължени. Една от тях е раздаването на таблети на пътните полицаи, с които те ще могат веднага да проверяват на момента дали спрените шофьори имат валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Вече са закупени 260 таблета, като парите идват от обичайните приходи, които Гаранционният фонд всяка година заделя към полицията за повишаване на пътната безопасност. Предстои и въвеждането на система за електронни фишове за нередовни собственици на коли без застраховка, но все още не е ясно кога ще заработи. С таблетите ще може да се прави проверка, но след това глобите се пишат на хартиени документи, има срокове за обжалване и това доста затруднява санкционирането на нередовните, стана ясно от думите на комисар Антонов. Той изрази надежда, че скоро хартиените фишове ще бъдат заменени от електронни и така „да влезем подобаващо в XXI век“.

            За да се избегне масовата практика шофьорите да плащат само една или две вноски по „Гражданска отговорност" и да карат автомобила си целогодишно, е въведена нормативна промяна. Според нея автомобилът може да се спре от движение за известно време, а когато водачът му реши, че може да поднови задължителната си застраховка, отново да му бъде върнат талонът на колата, обясни комисар Антон Антонов.

            За миналата година от общо 1 055 029 нарушения на Закона за движението по пътищата, установени при проверки, малко над 2% са били за липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Още по-малък от 2% е делът на виновните за произшествия автомобили, които нямат полица, обясни заместник-председателят на КФН Борислав Богоев. Една от причините за разликата между покритието на регистрираните автомобили и това на катастрофиралите може да се обясни с големия брой автомобили, които на практика не се движат, но официално продължават да имат регистрация. Другата причина са колите, които напускат за постоянно България към други държави от ЕС, но собствениците им не обявяват това, обясни Богоев. По думите му след изчистване на базата данни за тях и обмяна на информация със страните от съюза броят на официално незастрахованите автомобили е намалял, а предстои и получаване на още данни. Очаква се с това покритието по „Гражданска отговорност“ да се повиши още.

            Със съдействието на полицията и Гаранционния фонд са осигурени 6 мобилни системи за видеоконтрол на нарушенията на правилата за движение с инсталиран софтуер за автоматично разчитане и разпознаване на регистрационните табели на автомобилите. Системите автоматично записват преминалите пътни превозни средства без сключена „Гражданска отговорност“. На собствениците без застраховка се издава акт за установяване на административно нарушение по Кодекса за застраховане. Очаква се съвсем скоро на една от входно-изходните артерии на София да заработи система за автоматизиран контрол над пътните превозни средства без застраховка. 

            В края на този месец започва работа сформираната на 23 ноември 2012 г. постоянна работна група по въпросите на автомобилната застраховка „Гражданска отговорност“, стана ясно още. В работната група влизат представители на Комисията за финансов надзор, МВР, Гаранционен фонд, Национално бюро на българските автомобилни застрахователи и Асоциацията на българските застрахователи.Предстои разглеждане на цялото законодателство, свързано с автомобилното застраховане.                 ;               &nbs p; 

 

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,