Употребяваните автомобили у нас със застраховка за механична повреда

03 Април 2013 г.,zastrahovatel.com
Гергана Иванова

 

Българският пазар на автомобили втора употреба в известна степен дискриминира купувачите. Причината е неравнопоставеното положение между купувач и продавач. На практика купувачът не знае скритите дефекти на колата, която иска да купи, за разлика от продавача. Единственият начин да бъдат поставени при еднакви условия е да се каже истината за автомобила. А това вече е възможно чрез т.нар. „AЕИ сертификат с гаранция” на употребяван автомобил.

 

Продуктът е комбиниран пакет от проверка на техническото състояние, сертифициране и гаранция. Той е предназначен за тези, които притежават, и тези, които сега си купуват употребявани автомобили. В основата на тази програма е залегнал принципът, че всеки купувач на автомобил трябва да има възможност да се възползва спокойно от продукта „АЕИ сертификат с гаранция”, независимо от къде ще избере да си закупи автомобил.

 

Продуктът е разработен и се предлага от „АутоЕксперт Интернешънъл” (АЕИ), като бе представен пред медиите от управителя на фирмата Антони Стоянов на специална пресконференция. Партньори по програмата са ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”, която гарантира и управлява исковете в обхвата на гаранцията, застрахователен брокер „Балкан”, който администрира и подпомага АЕИ за внедряването и успешното популяризиране на програмата, и компанията Global Insurance Management, която има над 30 години експертен опит в гаранционната индустрия.

 

„АЕИ сертификат с гаранция” по своята същност представлява изготвянето на сертификат за качество с гаранция на употребявани автомобили. Тя може да бъде сключена за срок от 3 или 12 месеца. „АЕИ сертификат с гаранция” осигурява покритие срещу механична повреда на леки и лекотоварни автомобили с общо тегло до 3,5 т на възраст до 15 години и пробег до 200 000 км. Превозните средства, за които може да бъде приложена, са разделени в групи съобразно работния обем на двигателя, съответно до и над 2000 куб. см, и възраст до 5 години, от 5 до 10 години и от 10 до 15 години. За да бъде сключена гаранцията, автомобилът трябва да е преминал техническа проверка в сервиз от мрежата на АЕИ и да има издаден сертификат „Сигурност на пътя“. Цената на гаранцията варира между 250 и 650 лв.

 

Изключени от покритие са някои групи автомобили, като такива с промени от спецификацията на производителя, притежавани временно от лизингова компания или от бизнес с цел продажба или поправка, конструирани да возят повече от 8 лица включително водача, кемпери, каравани, автомобили с ванкелов двигател, хибриди, с горивни клетки, такива, използващи за гориво газ пропан-бутан, автомобили, изполвани за състезания, изпитания, отдаване под наем, учебни, куриерски и др.

Услугата също така не се прилага  и за автобуси и товарни автомобили с ремаркета.

 

Сключването на гаранцията осигурява защита срещу неочаквана механична повреда на превозното средство и предпазва клиента от непредвиден разход за автомобила.

Благодарение на тази гаранция се възстановяват разходите за ремонт или подмяна при възникнала в България повреда на компоненти, след като е изтекла гаранцията на производителя.

„Сертификат с гаранция” покрива следните компоненти:

 

 - Двигател: Кобиличен механизъм с включени хидравлични повдигачи, смукателни и изпускателни клапани (без прогорели и заседнали клапани), пружини и водачи, цилиндрова глава (без спуквания и почистване от нагар), гарнитура на цилиндровата глава (без престъргване на пас-плоча), тласкатели, разпределителен вал, гърбици и повдигачи, ангренажен механизъм и вериги (изключват се обтегачи), маслена помпа, бутала и бутални пръстени, цилиндрови втулки, биели/мотовилки, бутални болтове и лагери, колянов вал и лагери, смукателен колектор, маховик и зъбния венец.

 - Турбокомпресор

 - Ръчна предавателна кутия: Всички части в корпуса на кутията.

 - Автоматична предавателна кутия /Безстепенна трансмисия: Всички части в корпуса на кутията.

 - Корпуси: В случай че повредата на някой от покритите компоненти доведе до повредата на корпуса на двигателя, скоростната кутия или диференциала, тогава те също ще бъдат покрити като самостоятелен иск      в рамките на лимита.

 - Работни материали: Ако оторизиран ремонт на някой от горните компоненти изисква основна подмяна или доливане на смазочни материали; и/или масло; и/или охладителна течност; и/или подмяна на масления филтър, тези разходи трябва да бъдат покрити като част от общия иск и в лимитите на полицата.

 

Компоненти, които не са изрично споменати, не се покриват от гаранцията. Тя също така не покрива и повреди вследствие на износване или на удар / пътен инцидент, както и такива в резултат на корозия, замръзване, късо съединение или вреда, причинена от природно бедствие, повреди по електрониката, елементите от ходовата част, спирачната система, неправилна експлоатация на превозното средство, както и всеки разход, възникнал следствие на употребата на превозното средство за дейност, включена в раздела за изключените автомобили „по начин на използване“ и т.н.

 

Гаранцията предоставя отлична възможност и за вносителите, търговците на автомобили и свързаните с тях сервизи да разширят гамата от услуги за клиентите си.

 

„Сертификат с гаранция” на АЕИ покрива цената за ремонт и подмяна на повредени гаранционни компоненти на дадено превозно средство срещу предварително платена премия, добавя стойност към продаваните автомобили, допринася за увеличаване на клиентското доверие, което в днешно време, знаем, трудно се печели. Освен това продуктът осигурява допълнителна и  независима проверка, свързана с техническото състояние на автомобила, обясни Антони Стоянов. По думите му  няма ограничение за марка и цена на колата, която ще получи такъв сертификат.

 

Над 30 автосервиза и 50 автокъщи у нас вече работят с „АЕИ сертификат с гаранция”. Амбицията е точките на обслужване на сертификата да достигнат 200. Списъкът им ще бъде качван на сайта g.sale-autos.com, където за момента присъстват единствено сервизите, приели да са част от инициативата.

Присъединилите се към програмата сервизи ще проверяват автомобилите с помощта на контролен лист, ще констатират и отстраняват всички открити проблеми и накрая ще издават 3- или 12-месечна гаранция.

 

Гаранцията на „АутоЕксперт Интернешънъл” се продава при дистрибуторите на автомобили или в автосервизите от мрежата на АЕИ. Изисква се премията да е платена преди датата на начало на гаранцията.

 

Антони  Стоянов описа пътя на клиента, решил да купи сертификата: автомобилът се закарва в доверен сервиз, където се установява техническото му състояние. Ако автомобилът е технически изправен, му се издава гаранция. При настъпване на повреда колата отново се вкарва в сервиза. До 4 часа се прави анализ на повредата. Уведомява се застрахователят, след което частта се ремонтира.

Покритието е много необходимо с оглед на това, че в България се управляват много автомобили втора употреба, коментира Кристоф Рат, изпълнителен директор на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“. При по-ниския стандарт, който имаме, не е за подценяване фактът, че цената на резервните части у нас е същата като например в Австрия и други страни, добави той.

 

Всички, които вече са закупили или са на път да закупят автомобил извън регистрираната мрежа, могат да се свържат с експертите на „АутоЕксперт Интернешънъл”, които ще направят нужната организация, за да бъде автомобилът прегледан в един от техните доверени сервизи. Ако след проверката не се установят никакви проблеми, автомобилът ще бъде сертифициран и ще му бъде издадена гаранция. Ако колата обаче не премине проверката и не покрие нужните критерии, довереният сервиз на АЕИ ще предостави на клиента възможност да му се извърши ремонт, за да може да му се издаде впоследствие гаранция.

 

Партньорите по програмата вярват, че с навлизането си тя ще подобри сигурността по българските пътища, с което ще дадат скромния си принос към превръщането им в по-безопасно място.

 

Цени и покрития на „АЕИ Гаранция”

Продължителност
на покритието

Цена за МПС
с обем на двигателя
до 2000 куб. см

Цена за МПС
с обем на двигателя
над 2000 куб. см

до 5 години и покритие от 8000 EUR

3 месеца

275.62 лв.

357.49 лв.

12 месеца

475.85 лв.

639.60 лв.

от 5 до 10 години и покритие от 5000 EUR

3 месеца

297.17 лв.

383.35 лв.

12 месеца

475.85 лв.

676.23 лв.

от 10 до 15 години и покритие от 2000 EUR

3 месеца

241.15 лв.

299.32 лв.

12 месеца

475.85 лв.

676.23 лв.

 

 

В Западна Европа проникването на удължената гаранция е високо - над 50%, а брутният премиен приход е над 3 милиарда евро. В повечето държави централното или местното законодателство задължават дистрибуторите да предлагат някаква форма на гаранция за всички продавани от тях автомобили. Проучванията показват, че в различни държави проникването на удължената гаранция варира в широки граници: от най-големия пазар, Германия, където оборотът от удължена гаранция е близо 1,5% от оборота от продажбите на автомобили, докато средният европейски процент е около 0,9%.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки