Под каската на „Каско”-то

17 Юни 2013 г.,zastrahovatel.com
Компаниите предприеха промени в политиката при застраховане на лъскавите возила

 

Ежедневно в столицата се крадат между четири и шест луксозни автомобила. Високите нива на престъпленията започват още от септември миналата година, като в края на ноември вече изчезват по десет коли. Тази статистика беше оповестена от bTV в началото на тази година.

В същото време според отчета на столичната полиция за 2012 г., представен от директора на СДВР старши комисар Валери Йорданов, в София са регистрирани общо 23 710 престъпления, като близо 60% от тях са кражби. Малко под 7% от всички регистрирани престъпления заемат кражбите на автомобили.

В унисон със случващото се застрахователните компании предприеха промени в условията на сключване на застраховка „Каско” за лъскавите возила. На практика скоро няма да остане компания, която свободно да застрахова луксозните коли.    Драмата около статистиката за BMW-тата докара допълнителното защитно устройство до задължение. А това увеличи цената на „Каско” полицата с около 200 лв. (средно между 300 лв. и 500 лв. върху цената на „Каско”). Тенденцията за растяща щетимост обаче вече обхваща и редица други марки.

 

 

Последната рестрикция дойде от „ДЗИ-Общо застраховане” ЕАД. Във връзка с увеличения риск при определени марки и модели автомобили от 1 май тази година компанията е с нова тарифа. За МПС от марките Audi и BMW (с изключение на моделите X5 и X6), марка Toyota, модел Land Cruiser, и марка Honda, модел CR-V, се въвежда завишение в тарифата - 10% при подновяване на застраховка „Каско+” и 20% за новозастраховани МПС. За МПС от марка BMW, модели X5 и X6, компанията запазва следните тарифни числа - 7.5% при подновяване и 8.0% за новозастраховани МПС. За посочените автомобили застрахователят изключва клаузите „Тотална загуба” и „Кражба и грабеж”.

Действителната стойност, надвишаваща 30 000 лв. или тяхната равностойност в друга валута, на всички автомобили от марка BMW и моделите Audi Q7, Audi Q5, Toyota Land Cruiser и Honda CR-V, подлежащи на застраховане по застраховка „Каско+”, задължително се потвърждават от Дирекция „Аквизиция автомобилно застраховане”. Потвърждение се изисква и при подновяване на полиците.

 

 

ЗАД „ВИКТОРИЯ” също въведе разрешителен режим за луксозните и екзотични марки. Обхватът на МПС-тата е широк. Групата включва Maserati, Maybach, Aston Martin, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Bentley и др. Приемането за застраховане на тези автомобили е само при изрично разрешение. Задължително е поставянето на допълнително защитно устройство от указан от застрахователя вид.

Стандартният лукс става застраховаем след съгласуване. Границата е 30 000 за „опасните” BMW, Audi и  няколко модела на Volkswagen. За други марки, модели и модификации стойността е по-висока. Застраховането по „Каско” за тези автомобили се допуска само след писмено съгласуване със застрахователя. Задължително е и поставянето на допълнително защитно устройство. И в двата случая монтажът и устройството са за сметка на клиента. Цените започват от 200 лв.

Твърдото тарифно число от 10% за BMW-тата става 7% без право на отстъпки до 30 000.  В групата обаче влиза и Audi Q7. Десетте процента остават за по-скъпите баварци, останалите модели на Аudi и луксозните модели на Volkswagen - Tuareg и Tiguan.

 

 

Промяна в условията за сключване на застраховка „Каско” за МПС със застрахователна сума над 40 000 лв. за определени марки и модели въведе и ЗАД „Армеец”. Ограниченията важат за BMW - модели Х5 и Х6, Аudi - модели А4, А5, Q5 и Q7, Honda - модел CR-V, и Toyota - модел Land Cruiser. От 15 април тази година (за автомобилите, намиращи се на територията на София, изискването беше въведено от 5 април) застрахователят приема за застраховане по клаузи „П” - „Пълно каско”, и „К” - „Кражба”, автомобили от посочените марки и модели само при условие, че на МПС е монтирано допълнително защитно устройство от типа GPS - тракер. Монтажът се извършва само в посочени от ЗАД „Армеец” центрове. Устройството ще се монтира независимо от системите на автомобила, не оказва влияние на работата на МПС и не е предпоставка за отпадане на фабричната гаранция, обясняват от застрахователната компания. GPS - тракерът се активира само при подаване на сигнал от застрахования за кражба на автомобила. Устройството и монтажът му са за сметка на ЗАД „Армеец”.

Монтираният GPS - тракер е собственост на ЗАД „Армеец” и след прекратяване на застраховката (поради неплащане на вноска или изтичане и неподновяване на застраховката) застрахованият следва да представи автомобила в центъра за монтаж, за да бъде демонтирано устройството.

Компанията запазва условието при сключване на застраховка „Каско” за BMW Х5 и BMW Х6 да не се прилагат никакви отстъпки от действащата тарифа.

От 29 април ЗАД „Армеец” въведе изискване за GPS - тракер и за няколко модела на Land Rover - Range Rover, Range Rover Sport, Range Rover Evoque, Range Rover Vogue.

 

 

Още от миналата година от ЗК „Лев Инс” АД изискват поставянето на допълнително средство за защита - имобилайзер и/или КАН система за определени марки и модели автомобили със застрахователна сума над 15 000 лв. Изискването се отнася за всички марки и модели на „Фолксваген Ауди Груп”; Mini Cooper; Mercedes-бусове без изключение; Toyota - Corolla, Corolla Verso, RAV4, Land Cruiser; японски джипове - Honda, Mazda, Suzuki, Nissan, Mitsubishi - модел Pajero, и BMW. Имобилайзер се поставя на следните модели на BMW - X5 (купе Е53, двигател - бензин и дизел, произведени след 01.01.2002 г. до 31.12.2006 г.); X3 (двигател - бензин и дизел), серия „3” (купе Е46, двигател - дизел). КАН система се поставя на модел Х5 (купе Е70, двигател - бензин и дизел, произведени след 01.01.2007 г. и следващи), Х6 (двигател -бензин и дизел), серия „3” (купе Е90, двигател - дизел), серия „5” (купе Е60, двигател - дизел) и серия „6” (двигател - дизел). Не се изисква допълнително средство за защита за серия „7”.        

Застрахователят предоставя безплатно допълнителното устройство, но само за ползване. Ако договорът бъде прекратен преди края на срока, уговорен при сключване, клиентът следва да го върне. Демонтажът е задължителен и ако клиентът не поднови полицата си „Каско за втора поредна година. Неустойките са между 500 и 1000 лв. според това дали е монтиран имобилайзер или КАН система. Срокът за демонтаж е две седмици след прекратяване/изтичане на полицата. Задължително е да се извърши в сервиз, посочен от застрахователя.

Допълнителното устройство е подарък след втората година Ако подновите полицата за втора година и тя е редовно плащана според уговорения падежен план, изискването за задължителен демонтаж отпада, обясняват от застрахователя.

 

 

При сключване на застраховка „Каско” за BMW Х5 и BMW Х6 в ЗАД „Алианц България” оценката на риска е индивидуална. Тарифирането също. Премията зависи и от това чия собственост е автомобилът. За застрахователни суми над 50 000 лв. е почти задължително монтирането на втори имобилайзер, който е за сметка на клиента. Цената му варира между 210 лв. и 600 лв. според модела на препоръчаното устройство. От „Алианц може да изискат монтирането на второ устройство и при по-ниски суми  или според това кой е клиентът.

 

 

В ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп” застраховането на всяко BMW от серията „Х е на разрешителен режим. Дали ще бъде застраховано или не и на каква цена зависи от това кой е собственикът и коя е колата. Ако застрахователната сума е до 20 000 лв., премията е по тарифа със стандартно оскъпяване до 25%. За по-скъпите допълнителното устройство е с предписание. Монтажът и устройството са за сметка на клиента. Възможно е застрахователят да изиска монтиране на допълнително устройство и при по-ниска застрахователна сума.

 

Има и компании със сериозни рестрикции по линия на автомобилите BMW X5 и BMW X6. В „Дженерали Застраховане” АД например застраховат по изключение, като в общия случай отказват да сключат „Каско” полица. А в „Интерамерикан България” ЗЕАД отказват да застраховат всички модели на BMW след 2002 г.

 

 

 

Гергана ИвановаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки