„Бонус-малус” - най-рано в края на 2014 г.

03 Декември 2013 г.,zastrahovatel.com
Гергана Иванова

Ако до средата на следващата година промените в Кодекса за застраховането бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание, до края на 2014 г. у нас може да заработи системата „бонус-малус“ при формиране на премията по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Това каза Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ Управление „Застрахователен надзор”, по време на конференцията „Шофирането е и отговорност”. Форумът се огранизира от „Инсмаркет”. Системата „бонус-малус” ще даде възможност за определянето на по-справедлива премия в зависимост, от една страна, от характеристиките на водача и, от друга, от тези на автомобила. Така добросъвестните и внимателни водачи на пътя ще бъдат „възнаградени” с по-ниска премия, а тези, които не спазват правилата за движение и съответно причиняват пътнотранспортни произшествия, ще бъдат „санкционирани” с по-висока премия. Това от своя страна ще доведе до подобряване на дисциплината при движението по пътищата и съответно до намаляване на човешките жертви, подчерта надзорникът. Борислав Богоев изрази надежда, че с въвеждането на системата за справедливо оценяване на поведението на водачите на пътя самите шофьори ще станат по-отговорни.

Като цяло застрахователният бранш е консолидиран около идеята за въвеждане на диференцирани коефициенти при формирането на премията. Макар че в процеса на дискусията, която се „разгоря” в публичното пространство преди време, се разбра, че няма единно мнение от всички застрахователи по отношение прилагането на системата във връзка с класовете, начина за преминаване от един към друг клас, максималните отстъпки и надбавки към премията. Някои застрахователи считат, че този подход е намеса в начина на определяне на тарифата, ограничава конкуренцията и е неприемлив. Други са на противоположното мнение, като изтъкват, че всеки застрахован трябва да е третиран по еднакъв начин от всички застрахователи.

По думите на Димитър Тонев, изпълнителен директор на ЗК „УНИКА“ АД, съществува възможност за използване на различни иновативни показатели за прецизиране на тарифирането при определяне премията по „Гражданска отговорност“. Част от тях са кредитната история, изминатите километри, професията на водача. Броят виновно причинени събития пък може да е основен показател за тарифирането. За да се избегне увеличаване на незастрахованите лица по „Гражданска отговорност“, може да се въведе таван на премията, заяви по време на презентацията си застрахователят. Максималната тарифа може да се използва за регулиране броя на незастрахованите. В допълнение с таван на тарифата, държавните институции могат да въведат гарантирана субсидия за рискови клиенти, надвишаващи поставения праг, като субсидията гарантира, че застрахователите ще бъдат обезпечени в съответствие с поетия риск.

Борислав Василев, управител на „Auto3P“ - фирма, ориентирана към разработването и внедряването на иновационни решения в областта на информационните технологии, представи водещи ИТ решения за превенция, управление на риска и оптимизиране на разходите в автомобилното застраховане. Василев посочи телематичното застраховане като близка възможност за реализиране и у нас

 

На практика телематичните технологии дават възможност чрез специални устройства в автомобилите застрахователите да могат да набират информация за пробега и шофьорските навици на всеки техен клиент поотделно. Технологията ще даде възможност и за прилагането на нови ценообразуващи фактори, като например в кои часове на денонощието се управлява автомобилът; по какви пътища се кара; спазване на ораниченията; ускорение при тръгване, завиване и спиране.  

Според проучване на международната фирма за стратегически консултации  PTOLEMUS Consulting Group пазарът на застраховките „платете, докато шофирате” (PAYD), който в момента е с над 2 милиона клиенти, ще нарасне 50 пъти до края на десетилетието. Тогава телематично активираните полици ще генерират премии на стойност 50 милиарда евро на застрахователите, които са се възползвали от възможността”.

Чанна Янкова-Боюклиева, управител на AVUS България, представи международния опит при неимуществените щети в аспекта на обезщетения и методика на оценка. Вместо въведение тя започна презентацията си с конкретен пример: „На 12.01.2012 г. на главен път в Малта се блъска такси с друга кола. В таксито загива пътник, който е италиански гражданин. Съпругата и децата му предявяват претенция за неимуществени щети - болки и страдания, пред малтийския застраховател на таксито, но искът е отхвърлен и обезщетение не е платено! В Италия съпругата му би получила 90 000 евро, а децата му по 110 000 евро.” Статистиката за Европейския съюз показва, че годишно около 42 000 граждани на ЕС умират по пътищата в резултат на пътнотранспортно произшествие; повече от 150 000 се инвалидизират, а около 3,5 млн. получават наранявания, коментира Чанна Янкова-Боюклиева. Тя отбеляза, че европейските правни системи не са синхронизирани  жертвите на ПТП са зависими от приложимото право в страната, в която е настъпил деликтът (деликтна или стриктна/обща отговорност). Давностните срокове са твърде различни - например 1 година в Испания, 10 години във Франция. Методиката за оценка на вредите също е различна.    

От началото на годината до края на септември у нас са регистрирани 5287 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 430 и са ранени 6665 граждани. В сравнение със същия период на 2012 г. тежките ПТП са с 339 повече, загиналите са по-малко с 16 , а ранените са повече с 653. Това обяви комисар Антон Антонов,  началник-отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция”. В 37% от случаите основната причина за ПТП е скоростта. Несъобразената скорост е виновна и за половината смъртни случаи. Като цяло се откроява и универсален профил на водачите, които предизвикват най-много аварии - това са млади мъже на възраст от 18 до 24 години, които катастрофират най-често в тъмната част на денонощието, в дните петък - понеделник.

Забелязва се и ръст на нарушенията на шофьорите, отчитат от Пътна полиция. До края на септември са установени 891 010 нарушения, което е с 25% повече спрямо същия период на миналата година. Увеличава се и броят на засечените автомобили без „Гражданска отговорност“  - 15 816 срещу  14 324 през аналогичния период на 2012 г.

Диана Евстатиева, член на Управителния съвет на Гаранционния фонд, посочи основните законови санкции и ефективни действия на правоприлагащите органи за справяне с незастрахованите МПС-та: изземане на свидетелството за правоуправление на водача; налагане на санкции с отнемане на точки от талона; сваляне временно на регистрационния номер; конфискуване временно на незастрахованото МПС; санкции по аналогия на шофиране след употреба на алкохол и след употреба на упойващи вещества. Сред останалите предложения са и регулярни пътни проверки по пътищата на цялата републиканска мрежа; единни мерки на Европейската комисия - обща схема на минимални санкции  и хармонизиране правилата за регистрация и пререгистрация на МПС.

Някои шофьори не знаят, че застраховката „Гражданска отговорност” е задължителна, коментира Диана Евстатиева. Практиката ни показва, че има случаи, в които в Гаранционния фонд се предявяват претенции от хора, участвали в ПТП с незастрахован автомобил, като в същото време самите те нямат сключена застраховка.  

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки