Стабилност за застрахователите... ако няма изненади!

20 Януари 2014 г.,zastrahovatel.com
Fitch и Moody’s – единодушно позитивни и предпазливи

 

 

Чака ни СТАБИЛНА 2014 ГОДИНА

 

 

ГАЛИНА МАРИНОВА

 

Официалните прогнози, публикувани през последните седмици, се обединяват около очакването за „стабилна 2014 година“. Този оптимизъм е продиктуван от повишаващите се премийни приходи, но все пак бива обуздан от скептицизъм, продиктуван от трудностите на последните години.

Рейтинговата агенция Moody’s Investors Service наскоро даде на глобалната общозастрахователна индустрия стабилна перспектива за следващата година. Fitch Ratings в началото на декември също предложи подобна оценка, като даде стабилна рейтингова перспектива и на двете застрахователни линии – корпоративно застраховане и лично такова. Дадена бе и стабилна прогноза за сектора като цяло.

Fitch заяви, че неговите рейтингови прогнози отразяват факта, че „голям брой рейтинги на Fitch понастоящем са „стабилни“ и през следващите 12-18 месеца не се очакват особени промени за отделните емитенти.“

 

Прогнозата за сектора

 

 В прогнозата за сектора се отчитат подобрените основи на индустрията, но се очаква и пик в цикличността на пазара. „Прогнозираната възвращаемост на капитала е около 8,5% за 2013 г. и 7,4% за 2014 г.  и е малко вероятно тези очаквания да се завишат в условията на втвърдяващия се днес пазар, за да достигнат двуцифрените нива,  постигнати в периода 2004-2007 г. Причината е в бушуващия конкурентен натиск и във ширещите се ниски инвестиционни печалби ", казва Fitch .

Докладът на Fitch хвърля поглед към някои от ключовите фактори, които водят до прогнозата за стабилност, която според анализаторите очаква общозастрахователната индустрия.

 

Резервирано за резервите

 

Fitch отбелязва, че 2013 г. ще бъде осмата поредна благоприятна календарна година на развитие в сравнение с предходния период по отношение на резервите. Рейтинговата агенция отбелязва, че освен факта, че пазарът се възползва от консервативните нива на  резервите през годините на произшествия 2003-2006, продължителната среда на ниски лихвени проценти „също подпомага стабилността в областта на загубите и адекватността на резервите“.

Fitch очаква темпът на благоприятно развитие да намалее през 2014 г. и отбелязва, че някои ключови сегменти, като например застраховките на служители и работници и автомобилните застраховки, са показали слабости в резервите. Освен това някои компании като Tower Group, Meadowbrook Insurance Group и QBE-Северна Америка са обявили наскоро неблагоприятно развитие на резервите. Въпреки това Fitch заявява, че продължава да вярва, че общото състояние на резервите в индустрията е адекватно.

 

Презастраховане: топ-покрития под елхата

 

Fitch твърди, че традиционният презастрахователен обем „е подсилен от значителен ръст в капитала, идващ от трети страни и алтернативни източници, като например катастрофични облигации“.

Рейтинговата агенция твърди, че застрахователната секюритизация „е достигнала ниво на критична маса“ и вероятно сега се намира във фиксирана позиция в презастрахователния пазар.

Катастрофичните облигации, отбелязва Fitch, достигат почти рекордни нива от над 6,00 милиарда щатски долара през първите 11 месеца на 2013 г., като се очаква силен ръст на издаването им през последния месец на годината.

В резултат цените на презастраховането се очаква да намалеят при подновяването на договорите през 2014 година, твърди Fitch .

Следователно първичните застрахователи „ще имат по-голяма възможност за в бъдеще да намалят харчовете си за общо презастраховане или да оптимизират презастрахователните си схеми и да добавят нови топ-покрития, без това да се отрази върху разходите им в сравнение с предходни години“.

 

Премиите – бавно плъзгане нагоре

 

Повсеместният ръст на премиите в почти всички сегменти през последните две години представлява „най-важният фактор за обрата в оперативното представяне на застрахователите“, твърди Fitch.

Докато се очаква увеличението да продължи и в първичните застрахователни линии, Fitch отбелязва, че има признаци темповете да започнат да се забавят. Рейтинговата агенция, опирайки се на тримесечното проучване за цените на Съвета на застрахователните брокери и агенти (Council of Insurance Agents & Brokers’ Quarterly Commercial Market Pricing survey), твърди, че цените във всички сегменти са се повишили с 4,3% през третото тримесечие в сравнение с 5,2% през предходното тримесечие.

Fitch посочва, че за всички линии месечният барометър MarketScout се е колебал между 3% и 4% през цялата 2013 година.

Fitch заяви, че очаква по-ясно изразено „сплескване“ при ценообразуването да бъде налице през втората половина на 2014 година.

 

Ниските резултати притискат инвестиционните приходи

„Повсеместно съобщаваната възвръщаемост на държавни инвестиции ще бъде подсилена от значителни нереализирани инвестиционни печалби от капиталови инвестиции през 2013 г., блокирайки необичайното движение на пазара в края на годината“, твърди Fitch . Инвестиционният приход от инвестиции и плащания на дивиденти ще се намали умерено за 2013 г., тъй като растежът в инвестиционните активи не се счита, че компенсира намаляването на приходите по портфейлите.“

Според Fitch приносът на инвестициите към приходите ще продължи да бъде притиснат, тъй като паричната политика на Федералния резерв „остава експанзионистична и в подкрепа на по-ниски цени“.

 

Витаещи неизвестни за терористичната програма

 

Актът за застраховането на терористичния риск (Terrorism Risk Insurance Act - TRIA) трябва да изтече в края на следващата година и Конгресът на САЩ изслушва всички страни, за да реши дали да поднови програмата, да я закрие, или да я поднови, но с големи промени.

През последното десетилетие , казва Fitch, застрахователите са подобрили способността си да се справят с експозицията на терористични събития чрез нетни експозиции, управлявани с наличието на големи презастрахователни покрития чрез TRIA.

Оттеглянето на програмата, без да се осигури достъпен заместител на покритие, „вероятно ще подтикне застрахователите да изключат от полето на своите приложения терористичния риск в големите градски центрове, където терористичната заплаха се счита за най-силна“, отбелязва Fitch.

Рейтинговата агенция добавя , че „изискванията на регулатора в повечето щати не позволяват на застрахователите да изключват риска тероризъм от полиците за застраховка на служители. Без програма, подобна на TRIA, застрахователите могат да се оттеглят от пазара на застраховките на служители в големите рискови градски пазари, за да управляват концентрацията на риска“.

 

Катастрофичните загуби – затишие пред буря?

 

Доколкото загубите през 2013 година са били под историческата норма , Fitch подчертава, че "скромната отсрочка ... не намалява перспективите за потенциални рискове от природни бедствия, тъй като изложените на риск население и собственост в крайбрежните райони и земетръсни зони продължават да нарастват“.

Fitch отбелязва, че загубите от бури, торнада и горски пожари все пак са били значителни през 2013 г., но сезонът на ураганите беше далеч по-малко тежък, само с 13 именувани атлантическите урагана и две неголеми бури. Според Националната океанска и атмосферна администрация ( NOAA ) това е най-слабо активният сезон на ураганите от 1982 г. насам .

 

ОГРОМНИТЕ „НО!“

 

Въпреки че Fitch дава стабилна перспектива за индустрията, той посочва следните потенциални фактори, които биха могли да променят тази прогноза към отрицателна :

 

1. „Последователни нежелани събития“:

Непредвидими събития с големи загуби биха могли рязко да намалят капиталовите позиции на текущата капитализация и нивата на задлъжнялост в индустрията. Вероятно ще бъде нужно да се реализира цяла поредица от неблагоприятни събития, за да се смени с неблагоприятно равнището на капитала, което ще насърчи рейтинговите агенции да сменят перспективата с „отрицателна“.

 

2. „Уязвимост, предизвикана от катастрофично събитие“:

Експозицията на застраховани природни бедствия си остава най-големият източник на нестабилност, когато се говори за прогнозиране на стабилността на бранша за бъдещ период. Прогнозираните загуби, по данни на катастрофичните модулатори, от последните събития, като например урагана от 4-та категория в Miami или земетресението в New Madrid, биха могли рязко да повлияят върху капитала на голям брой застрахователни и презастрахователни компании и да провокират други непредвидими последствия, които могат да доведат до потенциален срив на пазара .

 

3. „Драмата Рязък инфлационен шок“ :

Ниската инфлация и по-смекченият икономически растеж насърчават по-голямата стабилност в тенденциите на развитие на трендовете, показващи ниски разходи, и продължават да влияят на резервите в посока стабилност. Един инфлационен шок върху лихвения процент би засегнал не само стойността на активите, но също така и твърдите разходи. Неочаквани резки промени в общата инфлация или големите разходни компоненти, като медицински разходи, плащания във връзка със съдебни дела или цените на суровини, потенциално би насърчило по-дълъг период на цени под прага на доходоносността в застраховането и недостатък на резерви. Това е особено валидно за бизнес-сегментите с „по-дълга опашка“.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Имуществено и лично Застраховане"
Христо Драганов Марин Нейков, 2000
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000