Животозастрахователите са на път да отбележат най-успешната си година, откакто се води статистика

29 Януари 2014 г.,zastrahovatel.com
Вероятно браншът ще отчете годишни бруто приходи от порядъка на 305-310 млн. лв.

За периода януари - октомври 2013 г. записаните премии от животозастрахователите (вкл. и премиите по активно презастраховане на тези, които извършват такава дейност) са в размер на 245,676 млн. лв. при 203,954 млн. лв., записани през същия период на 2012 г. На годишна база се отчита ръст от 20,5% при изчислен ръст от 3,2% в края на октомври 2012 г.

 

Според предварителна информация през последните 2 месеца на годината приходите на животозастрахователните дружества са се увеличили с около 60-65 млн. лв и така общият им премиен приход за 2013 г. ще е някъде около 305-310 млн. лв.

Трябва да отбележим, че в тази сума не влизат приходите на чуждестранните застрахователи, които работят като клонове у нас. Техните годишни премийни приходи според специализирания сайт www.insmarket.bg са около 40-45 млн. лв. Ако ги прибавим към общия резултат, то приходите от животозастрахователна дейност у нас за 2013 г. биха се изстреляли до 350 млн. лв. За сравнение, този резултат е с около 25,5 на сто по-добър от най-добрата за бранша предкризисна 2008 г., когато компаниите у нас са събрали около 280 млн. лв. премиен приход.

 

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите, заема застраховка „Живот” и рента - 74,9%. На годишна база премиите по вида застраховка нарастват с 21,8%, което е резултат от увеличението обема на прихода по застраховка за пенсия или рента.

 

Застраховка „Живот”, свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 5,4% в агрегирания портфейл на животозастрахователите към края на октомври 2013 г. Спрямо края на октомври 2012 г. премийният приход по този вид застраховка нараства с 2,4% на годишна база.

 

Лидер сред дружествата по премиен приход с 53,761 млн. лв. е ЗАД „Алианц България Живот“. Пазарният дял на компанията се изчислява на 21,9 на сто. Заради засилената конкуренция в бранша компанията е загубила около 1,2% от пазарния си дял спрямо октомври 2012 г., но въпреки това е увеличила приходите си с приблизително 7 млн. лв.

 

Втори по премиен приход е ЗАД „БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“. За първите 10 месеца на годината компанията е събрала премии в размер на 37,28 млн. лв., което е 15,2% от общите приходи в бранша.

Безспорно „БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“ е най-устойчиво и динамично развиващата се компания в този пазарен сегмент. В подкрепа на това твърдение е достатъчно само да отбележим факта, че в сравнение с октомври 2012 г. компанията е увеличила приходите си с над 55 на сто.

 

Трети в класацията по приходи се нарежда ЗК „УНИКА Живот“. Към края на октомври приходите на дружеството възлизат на 25,893 млн. лв., а пазарният й дял се изчислява на 10,5 на сто. Година по-рано компанията е 4-та по приходи с 0,8% по-голям пазарен дял, но и с около 3 млн. лв по-малък премиен приход.

 

Освен лидерите на пазара е добре да отбележим представянето на още две компании, като и в двата случая може да говорим за изненада. Единият пример безспорно е представянето на „ДЗИ Животозастраховане“ ЕАД. През миналия октомври дружеството беше на 2-ро място по премиен приход, а сега е чак на 5-о. Освен това приходите на компанията са се свили с около 6% при растящ пазар от над 20 на сто.

Другата голяма изненада се казва „Синдикална ВЗК“, която е събрала за 10-те месеца на 2013 г. 24,692 млн. лв., а година по-рано приходите й са били близо три пъти по-малко - 8,496 млн. лв.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002
orange_li
"Анализ на дейността на застрахователното дружество"
проф.д.ик.н Христо Драганов, проф.д.ик.н Марин Ней, 1999