Родителите на загиналите по Черния Великден даряват парите от застраховките за болни

25 Април 2014 г.,zastrahovatel.com
В-к „Стандарт”

Три години след зловещата дата 23 април паркчето в Симеоновград с мемориалите на шестте загинали младежи в зверската катастрофа навръх Великден, е тихо.

По обяд в уютното добре поддържано и потънало в зеленина кътче, точно срещу лобното място на Красимир, Яница, Гошо, Евгени, Трифон, и Мелин, е спокойно. Да запалят по свещичка са дошли майките на Гошо и Яница Славка и Магдалена и лелята на Краси Ваня Георгиева.

Почернените жени споделят, че по принцип паркчето, изградено в памет на „ Шестте ангели", е по-оживено. Идват често майки с бебетата си, казва Магдалена. Славка пък обяснява, че често се отбиват и случайни хора. От различни краища на България, преминаващи по пътя, спират колите си, слизат, за да сложат цвете.

Радваме се, че хората спират до мемориала, защото това е една от мисиите му-да е като червена лампичка, както за шофьорите, така и за пешеходците, обяснява Магдалена.


Въпреки че виновниците за краткия живот на тийнейджърите -братовчедите Данаил и Живко са вече в затвора, родителите на загиналите не намират покой.


Шофьорът на Опелът, помел децата, които отивали към църквата за Възкресението, Данаил е с присъда от 12 години. Затова, че братовчед му Живко е дал ключовете за бащиния си автомобил на пияния си батко, е наказан със 7 години. И двамата са в затворническо общежитие.

„След месец-два ще започнат да излизат, ще се прибират за отпуски при семействата си. Криво-ляво ще избутата годините. Един ден ще излязат, ще имат семейства, деца. Ние оставаме с мъката си по непорасналите си наследници. Единствената ни утеха е да почитаме всяка година паметта им така, че да не бъдат забравени", нарежда майката на загиналия Гошо.

Сега с останалите родители очакват обезщетения от застрахователите.

"Кървави пари са това. Никой от нас няма да ги използва за почивки и облаги", казва Славка. Сумата, която трябва да им бъде изплатена е по около 150 000 лв за убито дете. Хората обмислят да дадат парите за кауза. Все още не са решили точно коя ще е тя, но със сигурност ще помагат да други хора-на болни, или на деца, пострадали при катастрофи.

Въпреки, че по тяхна инициатива се промени закона и отпаднаха споразуменията при смъртни случаи с пиян шофьор, близките за загиналите деца в Симеоновград продължават да настояват за още по драстични мерки срещу убийците на пътя. Те искат да отпадне кумолативната присъда. И при смъртни случаи с повече от едни убит да бъдат издавани присъди за всяка смърт. Освен това родителите настояват при сядане зад волана в нетрезвосъстояние и предизвикване на катастрофа и смърт, престъплението да бъде квалифицирано като „убийство при евентуален умисъл" Само здрави закони могат да ни вкарат нас българите в пътя. Защото статистиката за войната на пътищата е все още убитите са много. Българинът е с такава психика, че все си казва: Не мен няма да се случи, а ако се случи все някак ще се оправя. Случаят и с Данаил е същия- пие, весели се и после сяда зад волана в пълно съзнание, натиска газта...после дойде кошмарът. Никоя майка не може да прости за такова нещо. Винаги когато се срещаме -ужасно боли, зловещата нощ е пред очите ми", споделя майката на Яница Магдалена.

 

Източник: Standartnews.com

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки