След силни кампании на „Пътна полиция” водачите са по-подготвени

12 Декември 2015 г.,zastrahovatel.com
С Мария Ботева, полицейски инспектор в отдел „Пътна полиция“ при ГДНП, разговаря Албена Алексиева


 

- Госпожо Ботева, всяка година през есента „Пътна полиция“ организира различни кампании, посветени на пътната безопасност. Тази година кампанията бе организирана на три етапа. Каква е равносметката в цифри?

- Акция „Зима“ се проведе за поредна година през месец ноември. За първи път тя беше условно разделена на три части. „Пътна полиция” реализира три кампании, насочени към различните категории участници в движението по пътищата.

Първа част  се проведе от 01. до 08.11.2015 г. с кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата“. Тя беше насочена към водачите на пътни превозни средства - велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.

Втората част се проведе от 09. до 22.11.2015 г. с кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“. Тя беше насочена както към пешеходците, така и към контрол над поведението на водачите спрямо пешеходците.

Трета част се проведе от 16. до 30.11.2015 г. с кампанията „Безопасно шофиране през зимата“. Тя беше насочена към контрол над дисциплината на водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Във всяка от трите части тази година за първи път „Пътна полиция” обяви по един ден за Ден без жертви от определените групи участници. На 06 ноември - Денят без велосипедисти-жертви на пътя, няма загинали велосипедисти; на 15 ноември - Денят без пешеходци-жертви на пътя, има 1 загинал пешеходец, а на 27 ноември - Денят без водачи и пътници в МПС-жертви на пътя, има 3-ма загинали водачи и пътници в МПС.

Предстои обобщаването на резултатите от акция „Зима“ на територията на цялата страна. Общата статистика по отношение настъпилите пътнотранспортни произшествия по причина „техническа неизправност на пътното превозно средство“ за страната за миналата година сочи, че едва 0,25% от произшествията са настъпили по тази причина (18 ПТП от общо 7020), а за първите 11 месеца на тази година процентът е 0,17% (11 ПТП от общо 6637).

 

- Как бихте коментирали състоянието на пътните настилки и колко ПТП са станали заради лоша пътна настилка?

- Въпросът за състоянието на пътните настилки е от компетенциите на стопаните на пътищата. Доколкото по какъв начин това влияе на пътнотранспортния травматизъм би могло да се каже, че тук влизат случаите на настъпили пътни инциденти заради неравности на пътното покритие; повреди по него; липса на банкет или тротоар; повреди по банкетите или тротоарите; препятствия на платното за движение. Тук може да се коментират случаите и на настъпилите пътни инциденти с жертви поради недостатъчна видимост на пътя от крайпътни насаждения или обекти или поради недостатъчна видимост на пътните знаци. Тук попадат и случаите, при които произшествия настъпват поради неотводненост на пътното платно; непочистен от сняг път или невзети мерки при заледяване и други. От началото на годината процентът на загиналите по тази причина е 1,42% от всички загинали.

 

- Какъв е ефектът от провеждането на тези традиционни кампании - какво сочат данните от минали години?

- Това беше нестандартен подход от страна на „Пътна полиция” за предизвикване на обществения интерес към темата за пътната безопасност. Опитахме се да предизвикаме участниците в движението по пътищата и обществото сами да вземат участие в опазването на собствения си живот на пътя.

Дните без жертви на пътя са заимствани от други европейски страни, чийто опит показва, че обществото постепенно започва да ги възприема като необходимост и към момента се отчитат позитивни резултати по отношение намаляване до минимум броя на загиналите в тези дни.

В нашата страна тези дни предстои да бъдат популяризирани и през следващата година и в други акции на „Пътна полиция”. Надяваме се те да започнат да се асоциират от нашето общество като дни, в края на които цялото семейство ще се събере като на празник, за да отбележи факта, че няма загинали или ранени близки на пътя.

Не само полицейските проверки и налагането на санкции може да бъдат механизъм за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм, а и привличането на самите участници в движението по пътищата в този процес чрез нестандартни подходи.

Обикновено акциите изиграват своята положителна роля върху онези водачи, които участват активно в обществения живот, следят медийните съобщения, информационните бюлетини на „Пътна полиция”, но най-вече имат желание и осъзнават нуждата от това автомобилът да е подготвен за зимата така, както самият човек се готви да я посрещне. Резултатите обикновено показват, че когато информационната кампания е била силна, водачите се оказват по-подготвени за среща и със зимата, и с контролните органи.

 

 

 

 

 

 

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,