Кристина Златарева, управител на ДЗИ – Главна агенция гр. Пловдив: След приватизацията на ДЗИ увеличихме 2 пъти премийния си приход

26 Септември 2006 г.,zastrahovatel.com

– Били сте в ДЗИ и преди и след приватизацията. Работили сте в различни условия. Има ли разлика след голямата промяна и в какво се състои тя?

- Да, наистина има разлика. Израз на промените е затвърденото лидерско място на ДЗИ на застрахователния пазар у нас – 20,26% дял от пазара на общото застраховане и 30,31% в животозастраховането за 2005 година. Тази лидерска позиция ДЗИ запазва и развива и през 2006 година. Ръководството на дружеството  е екип от високо стойностни професионалисти, с ясно изградена стратегия за постигане на поставените цели . Работи се мотивирано. Резултатите са налице -  най-голям пазарен дял,  високи финансови показатели, изключително доверие в марката ДЗИ от страна на настоящи и потенциални клиенти.

В тази връзка бих искала да кажа, че след приватизацията на ДЗИ от средата на 2002 г. до 2005 г. ДЗИ Главна агенция Пловдив е увеличила 2 пъти обема на премийния си приход .

 

– Къде получихте първите си уроци по застраховане и кои са най-добрите ви учители, чиито имена никога не можете да забравите?

- Естествено, в ДЗИ. Учила съм се и продължавам да се уча от всички колеги , с които съм работила и продължавам да работя. Застрахователната практика   е многообразна, изисква се много труд и ако нямаш хъс, по-добре не се захващай.

 

– Моля ви да представите екипа, с който работите тук в Главна агенция и на офисите във вашия район.

- Екипът на Главна агенция Пловдив е от 32 човека и обхваща работата ни в градовете Пловдив, Карлово, Калофер, Асеновград, Първомай, Раковски. Това не са просто служители, които работят по осем часа на ден. Това са както опитни експерти, така и млади и амбициозни хора, които не жалят труд и време, за да се развиват в съответствие с динамиката на  застрахователния пазар.

Не мога да не изразя дълбоката си благодарност за приноса и на всички застрахователни агенти, а те са стотици .

Изказвам задоволство от работата си с брокерите, които са представени на пловдивския пазар, между тях има такива, които са в първата 20-ица на общата класация за страната.

На всички  пожелавам да са здрави и все така да вършат успешна работа.

   

– Каква бе за вас 2005 година, какви са резултатите от дейността ви?

- 2005 беше трудна, но успешна година за нас . Главна агенция Пловдив е втората по обем и премиен приход агенция в системата на ДЗИ - с ръст 31%- над средния за дружеството(28%) спрямо предходната година. Тази тенденция запазваме и досега.

 

- Как работите по така нашумялата задължителна застраховка „Гражданска отговорност” и какво е вашето отношение към начините за сключването й?

- ЗПАД „ДЗИ Общо застраховане” е лидер в продажбите на тази   застраховка за 2005 година – 64,231млн. лв., както и за първото тримесечие на 2006 година. И това е резултат , постигнат въпреки хаотичния пазар, либерализацията на тарифите по застраховка

“ Гражданска отговорност” , доведени до състояние на “свободно падане” , нелоялната конкуренция, липсата на каквато и да е регулация.

В съответствие с общия резултат на дружеството  нашата главна агенция  поддържа това лидерство в региона на Пловдив.

 

– На територията на пловдивска област има агенции и клонове и на други застрахователни дружества. Какви са взаимоотношенията ви с тях?

- На Пловдивския пазар се придържаме към коректност, конструктивен диалог и професионална толерантност. Не подценяваме и не пренебрегваме конкуренцията. В тази конкурентна среда се стремим да привличаме и поддържаме интереса на клиентите към ДЗИ, като предлагаме съвременни , гъвкави застрахователни продукти, адекватни на изискванията на пазара.

 

– Не мога да отмина въпроса и към вас – трудно ли е на жената застраховател? Вие как се справяте с голямата си отговорност?

- Дните ми са претрупани  с работа. Аз съм работохолик.Отговорен човек съм и обичам да работя със стойностни хора. Не съм безгрешна , но не се страхувам от грешките си, защото всеки греши. Важно е да ги осъзнаеш, за да не се повтарят. Работя в екип,  никога не можеш да успяваш сам. Считам,че е много важно хората в екипа да са открити, да си имат доверие, защото защитават една кауза – тази на ДЗИ.

Вечерите и празниците обаче са само за моето семейство.

 

– Какви са намеренията ви до края на годината и как ще прекрачите прага на 2007 година, когато България вероятно ще  влезе в ЕС?

- Предстоят ни трудни времена. Трябва да сме готови за тях.

ДЗИ Главна агенция Пловдив е в позиция на летящ старт за 2007 година в съответствие   с динамичното развитие на групата ДЗИ.

– Какво бихте пожелали на себе си, на колегите от екипа ви и на всички от двете застрахователни дружества на Финансова група ДЗИ?

- Пожелавам на всички ни да сме здрави, професионално да работим, да сме амбициозни и консолидирани, за да сме в съответствие с темпа на времето в което живеем и работим.

 

Благодаря на в. “ Застраховател-прес” за вниманието, което оказва на ЗПАД „Общо застраховане”  Главна агенция  Пловдив. Бъдете здрави и успешни.

 

Въпросите зададе

Петър Андасаров
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,