През 2007 г. UNIQA ще стане мажоритарен собственик на ЗД "Витоша"АД

06 Декември 2006 г.,zastrahovatel.com

През 2007 г. водещата австрийска застрахователна група UNIQA ще стане мажоритарен собственик на  ЗД "Витоша"АД чрез придобиване на 51% от капитала на дружеството.

ЗД "Витоша"АД вече предлага висококачествени продукти на UNIQA в комбинация със своето добре познато първокласно ниво на обслужване. Чрез предприетите наскоро стъпки за увеличение на капитала, "Витоша"АД се нарежда сред застрахователните компании с
най-голям капитал на българския пазар.

"България има голям потенциал, от който произтича и решението ни да инвестираме тук. Вярвам, че нашето ноу-хау и иновативен подход ще допринесат за бъдещото развитие на застрахователния бизнес в страната", заяви Андреас Брандщетер, Член на Управителния Съвет на UNIQA Group и Член на Надзорния Съвет на ЗД "Витоша" АД по време на официалното представяне на UNIQA в София.

UNIQA навлезе на българския пазар в края на 2005 година, след като придоби дялово участие в застрахователната група Витоша (ЗД "Витоша" АД и ЗК "Витоша Живот" АД).

За първите девет месеца на 2006 година сумата на премийния приход и за двете дружества от Групата Витоша възлиза на 27.7 милиона евро, което определя пазарен дял за ЗД "Витоша" АД от 6.2% и за ЗК "Витоша Живот" АД - 8.2%.

UNIQA е най-предпочитаният застрахователен бранд в Австрия и една от водещите застра­хователни групи в Централна и Източна Европа. Общата сума на премийния приход за 2005 г на всички компании от UNIQA Group Austria е повече от 4,7 милиарда ЕВРО. А общата су­ма на печалбата преди данъци възлиза на 190,3 милиона ЕВРО (28,4% от които са гене­ри­рани извън Австрия). Raiffeisen Banking Group е основен акционер в UNIQA. UNIQA има над 25 дъщерни застрахователни дружества в 16 страни в цяла Европа, с персонал от над 12 500 служители осигурява обслужването на над 5 милиона клиенти. UNIQA е с междунаро­ден финансов рейтинг “А”, даден от Standard & Poor's.
В края на деветмесечието на т.г. капиталовложенията на групата в размер на 20,4 милиарда за първи път преминаха границата от 20 милиарда евро. С това UNIQA стана най-голямата компания за управление на активи в австрийския застрахователен бранш.

През 2007 г. UNIQA планира да стане мажоритарен акционер с 51 % от капитала на ЗД “Витоша” АД, а до 2009 г. да придобие 75 % от капитала с тенденция за придобиване на 100 % от акциите на дружеството до 2010 г.

 

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Застраховането в България"
доц. д-р Алекси Тасев , 2012
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,