Иван Дончев: „Маринс Интернешънъл” вече продава застраховки в Европа

31 Октомври 2007 г.,zastrahovatel.com
 

МАРИНС ИНТЕРНЕШЪНЪЛ е първият български застрахователен брокер, който през април тази година декларира пред КФН, намерението си да се възползва от правата, дадени съгласно Европейската Директива за “Свобода за предоставяне на услуги

- Как се отразява на „Маринс Интернешънъл” пълноправното членство на България в Европейския съюз?- В последните десет години от съществуването си ние никога не сме били далеч от европейския застрахователен пазар. Радваме се на добра репутация и известност в средите и на застрахователи, и на брокери в Европа, и най-вече на лондонския пазар.

Разбира се, членството на България в Европейския съюз бе възможност за допълнителна наша реализация. Ако не греша, ние бяхме първият български застрахователен брокер, който през април тази година декларира пред нашата надзорна институция, намерението си да се възползва от правата, дадени съгласно Европейската Директива за “Свобода за предоставяне на услуги”.

В резултат на това насочихме вниманието си към застрахователния пазар на съседна Румъния. Той е с много по-голям потенциал и двойно по-големи обеми от българския и фактът, че там има регистрирани около 400 застрахователни брокери, не е притеснителен за нас. Използвайки уникалната си специализация в областта на транспортните рискове и други продукти, третирани като “ниша”, работим с пет от водещите застрахователни компании в Румъния. Приятно е усещането, че румънски клиенти с местен риск се отнасят с доверие към нас и поверяват на български застрахователен брокер управлението и застраховането на тяхната експозиция. Предстои ни откриването на собствен офис в Букурещ.

Друг наш нов бизнес през 2007 г. с директна еманация от факта на членството на България в ЕС е представителната власт (кореспондентство), дадена ни от десетки западноевропейски застрахователни компании, във връзка с ликвидация и уреждане на щети по издадена от тях “Зелена карта” и/или във връзка с 4-та и 5-а европейска автомобилна директива. За тази цел ние сме редовно и надлежно легитимирани от нашето Национално бюро на автомобилните застрахователи, изпълнявайки стриктните изисквания за професионална и финансова адекватност.

- Имате ли и други интереси за развитие в региона?

- Понякога нещата се случват инцидентно и впоследствие стават предмет на целева политика. През тази година се наложи да последваме наш голям мултинационален клиент при инвестиционните му намерения на територията на Република Македония. Установихме контакт с няколко от водещите местни застрахователи с цел фронтиране на особено голям по размер риск. Регулаторният орган в Македония е в процес на изграждане, пазарът е изключително конкурентен, тарифирането често е “небрежно”, а брокерите, доколкото ги има, са 3–4. Застрахователите усещат липсата на интерес у водещите световни презастрахователи и пласират например в „Дунав Ре” и други регионални. Дори и за факултиви: оказа се, че „Маринс Интернешънъл” има по- добри алтернативи от техните. “Девствен” пазар...

- Какво е влиянието на новия бизнес върху финансовите резултати на вашето дружество?

- Не само нашият нов бизнес от региона, но и от клиенти в България, бележи ръст. Ако сравним развитието на българския общозастрахователен пазар през първото шестмесечие на 2007 г., съпоставен със същия перод на 2006 г., то растежът е около 13%. За същия период нашата компания има близо 130% ръст, десетократно по-висок. Желанието ни е темповете на нашето развитие да изпреварват темповете на индустрията като цяло.

Ние имаме дефинирана “peer group”, с която сравняваме адекватно развитието си, и нямаме комплекси от заеманото 16-о място в класацията на близо 200 застрахователни брокери, тъй като т.нар. “автомобилни” и “банкерски” брокери не са нашата конкуренция... Нали знаете, има кокошки, които сами си търсят храната, има и такива, които ги “гушат” във фермата. Е, ние не сме от вторите, ние сме Брокери!

- Кое бихте определили за връх в постигнатото до момента през тази година?

- Емоционален момент! Имаме риск на наш клиент на стойност над 100 млн. евро. Българската застрахователна компания, част от световен концерн, приела покритието, не успява със собствен ресурс “on time” да пласира факултатива (цедиране на 80%) на стагнирания енергиен презастрахователен пазар, а дамоклевият меч виси със страшна сила! За по-малко от 48 часа ние решихме проблема и пласирахме презастраховането в Лондон!
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки