Ивета Николова:„Инстрейд” ЕООД ще продава застраховки в страни от ЕС

02 Декември 2007 г.,zastrahovatel.com
В последно време се проявява тенденция на намаляване броя на брокерите и агентите

С Ивета Николова, управител на „Инстрейд” ЕООД, разговаряме за развитието на брокерския бизнес

– Поради невероятно големия брой регистрирани брокери не може все още да се избистри брокерският застрахователен пазар и да се направи реален анализ с реално класиране. Как впрочем изглежда този пазар във вашите очи?

- Регистрацията на голям брой брокери се дължи на развитието на икономиката, което провокира и развитието на застрахователния бизнес, тъй като се увеличават потребностите от застрахователна защита. Обикновено човек е склонен да проявява оптимизъм, без да мисли за опастностите, които могат да го сполетят. Чрез застраховането всеки аспект от живота ни се предпазва от случайности, намалява се риска и се създава възможност за постигане на поставените задачи и цели. Появата на големи застрахователни отговорности изисква гъвкаво разпределение на риска при тяхното пласиране. Застрахователните брокери са тези които могат да предложат най-добрата застрахователна защита, поради доброто познаване на пазара и да предложат компетентна и своевременна информация, която да помогне на кандидатите за застраховане да сключат застрахователни договори при най-добри условия. Брокерът е довереното лице на застрахования. В България пазарният дял на брокерите е твърде нисък в сравнение с пазара в ЕС и САЩ, което означава, че в България има голям брой посредници с малък премиен приход.

- В последно време се появява информация, че броят на брокерите и агентите намалява. Такова ли е и вашето наблюдение и на какво се дължи според вас този отлив на посредници в застраховането?

- Това е така и причините са комплексни:

- засилен контрол от страна на държавата чрез регулаторния орган - КФН, на база Кодекса за застраховане;

- преорганизацията на външната мрежа на самите застрахователи;

- освен подходящата професионална подготовка посредникът трябва да има и лични качества - контактност, честност, убедителност;

- застрахователните компании продават редица застрахователни продукти само директно чрез офисите си.

– И в тази връзка – кога ще влезе в ролята си застрахователният брокер, какъвто той е по света – да е № 1 в застрахователната дейност?

- Очакванията ни са, че до началото на 2010 година и наличието на Общия застрахователен европейски пазар брокерът ще заеме полагащото му се място на застрахователния пазар в България, каквото е по света, защото за разлика от агента той не участва само до подписването на застрахователните договори, а е организатор в застраховането и презастраховането със своите професионални функции:

- информационни функции - контакт с клиента, проучване на пазара от името на клиента;

- консултантски функции - пласиране и оценка на риска;

- предлагане и пласмент на застрахователните продукти;

- застрахователен одит;

- ликвидационни функции.

– Наскоро сте открили нов офис в гр. Бургас. Значи разширявате своята дейност. Бихте ли разказали повечко за това?

- Да, на 04.06.2007 г. официално открихме нов офис в Бургас. Офисът представлява солидна инвестиция, чрез която гарантираме максимално качество при обслужване на нашите клиенти, като същевременно с това покриваме всички стандарти на съвременния застрахователен бизнес. Бургас е един от бурно развиващите се в икономическо отношение градове, където искаме да утвърдим името "Инстрейд" като синоним на професионална работа и коректно отношение към нашите клиенти и да допринесем за подобряване на репутацията и увеличаването на доверието към застрахователните брокери в града.

– Какви са целите или каква е целта, която си поставяте до края на 2007 година?

"Инстрейд" ЕООД е сформиран от млад и амбициозен екип, който има за цел стъпване и развитие на дейността ни в още няколко града, формиране на балансиран портфейл, утвърждаване името и позициите на фирмата на пазара, при което се предлагат всички видове застраховки, а не само масово предлаганото автомобилно застраховане. Възнамеряваме също да разширим своята дейност и в страните, членки на Европейския съюз, тъй като вече имаме интерес от наши клиенти. Работим усилено по въпроса и се надяваме в близките месеци да се похвалим с няколко нови офиса.

– И накрая какво бихте пожелали на себе си и на колегите от екипа, с които работите.

- Амбиция и желание за развитие, откритост и прямота в отношенията. Това е най-малкото, което мога да пожелая, а всичко останало остава в ръцете на колектива.

 

С Ивета Николова ви срещна Петър Андасаров
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Икономика на застраховането"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
"Управление на риска"
Христо Драганов, 2003