Цените на “Гражданска отговорност” полудяха

27 Октомври 2008 г.,zastrahovatel.com
в-к "Стандарт", бр. 5675/27.10.2008 г.

Полицата за най-малките коли върви от 128 до 195 лв.

 

 

Цените на "Гражданска отговорност" полудяха в навечерието на кампанията за продаване на полицата за 2009 г. Разликата между цените на задължителната застраховка при различните компании достигна 140 лв. Застраховката за кола с по-мощен двигател от 2200 куб. см сега може да се купи на цена между 156 лв. и 296 лв. Причина за това е, че някои компании вече обявиха нови и значително по-високи цени за "Гражданска отговорност". Но много дружества все още изчакват, за да видят как ще тръгне пазарът.
В момента цената на застраховката за най-малките коли до 1300 куб. см се продава от 128 лв. до 195 лв. Разликата между най-ниската и най-високата цена е 67 лв. Затова клиентите трябва много внимателно да проверят всички оферти, преди да си изберат застраховател. Често при сключване на "Гражданска отговорност" компаниите предлагат и отстъпки от 5 до 15% за застраховката "Автокаско". Дори минималните цени на задължителната застраховка вече са поне 20-30% по-високи от края на миналата година. Докато пред декември 2007 г. застраховката за най-малките коли можеше да се купи и за 105 лв., сега трябва да се дадат поне 128 лв. Причина за това е, че конкуренцията в края на миналата година свали значително цените на застраховката. В резултат компаниите отчетоха 40 млн. лв. загуби от продажба на "Гражданска отговорност". При тези финансови резултати и вдигането на цените за ремонти в сервизите дружествата са принудени да увеличат цените на полиците си. За средния клас коли с двигатели до 1800 куб. см цените в момента вървят от 139 лв. до 206 лв. Но до края на годината едва ли ще се запази тази огромна разлика между най-ниската и най-високата цена при различните компании. Българите традиционно избират откъде да купят "Гражданска отговорност" по цената, а за "Автокаско" избират компанията по предлаганите услуги. Затова до края на годината или най-евтините застраховки ще поскъпнат още, или най-скъпите ще трябва да поевтинеят. За стабилността на компаниите е най-добре цените да растат. Но ако "Гражданска отговорност" за най-малките коли удари 200 лв., а за най-мощните гони 300 лв., има голяма вероятност много хора да откажат да си купят полица. Така броят на колите със застраховка ще падне под 90%. Такъв проблем вече имаше през лятото. Ако броят на колите с "Гражданска отговорност" падне под 90%, може да се наложат санкции от Брюксел и да се върне контролът на границите в Европа дали българските автомобили имат застраховка. Освен това, ако катастрофа направи кола без застраховка, плаща Гаранционният фонд, а парите в него също се събират от застрахователите. Така пазарът и конкуренцията за поредна година ще определят какви ще бъдат цените.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки