Искам „Ти Би Ай Брокер” да бъде популярна и харесвана марка, да излъчва доверие

02 Октомври 2009 г.,zastrahovatel.com
Малко са брокерските структури в България, които така внушително заявяват своето идване и установяване на застрахователния пазар, както прави това „Ти Би Ай Брокер”,

Валентин Гълъбов,  изпълнителен директор на „Ти Би Ай Кредит” и на   „Ти Би Ай Лизинг”

 – Малко са брокерските структури в България, които така внушително заявяват своето идване и установяване на застрахователния пазар, както прави това „Ти Би Ай Брокер”, най-вече чрез добрата рекламна кампания, и разбира се, чрез своята дейност. Откога всъщност функционира този съвсем нов брокер, който имате чест и отговорност да ръководите?

- Благодаря за хубавите думи. Надявам се, че нашите клиенти възприемат по същия  положителен начин и рекламната кампания, и старта на „Ти би Ай Брокер”.  Създадохме  го едва преди няколко месеца, но резултатите от дейността ни показват, че за краткия период, в който стартирахме, сме успели да спечелим доверието на своите клиенти и се надяваме не само да ги задържим, но и да привлечем нови с  професионалното си отношение и атрактивните условия, които им предлагаме.

– По чия идея, кога и как създадохте „Ти Би Ай Брокер”?

- „Ти Би Ай Брокер” е  обективно  развитие на нашия бизнес. Лизингът на автомобили и оборудване, както и потребителското кредитиране са пряко свързани със застрахователни продукти и често пъти се предлагат комбинирани с тях.  Така че това е естествено продължение на дейността ни и едва ли е изненада за някого.

 -  Кои бяха или са първите ви стъпки на застрахователния пазар и как се вписва „Ти би Ай Брокер” сред останалите брокерски структури на този пазар?

- Естествено, първо предложихме застрахователни продукти на досегашните ни  клиенти и лоялните ни партньори. Амбициите ни обаче не спират до тук. Направихме сериозна заявка за нашето присъствие на този пазар, имаме волята да покажем иновативност в този бизнес. Стартирахме рекламна кампания, след като договорихме условията със застрахователните компании, а екипът ни премина  през серия от професионални и продуктови обучения.

- Какви продукти ще предлагате и  къде могат да ги намерят гражданите?

- Разбира се, че най-популярните  полици за автомобилно застраховане, имуществени застраховки, животозастраховане, медицински и здравни застраховки, транспортни, селскостопански застраховки, професионални отговорноси, изобщо цялата гама застрахователни продукти. В сайта на марката, на www.tbibroker.bg потребителите могат да получат повече информация за продуктите. Част от тях вече се предлагат, а други в момента се усъвършенстват  в самостоятелните  фронт офиси на „Ти Би Ай Кредит” и „Ти Би Ай Лизинг”  в цялата страна. Ние присъстваме във всеки голям град  със свои бизнес центрове и там клиентите могат да намерят  своя консултант  за  всеки конкретен казус в застраховането.  Голяма част от полиците  се предлагат промоционално,  с  добри отстъпки  до края на месец октомври.

  – А какви са амбициите на екипа, с който работите, за заемане на престижно място в класацията на брокерите застрахователи?

- Искаме да развием  комбинирани, специализирани пакети от продукти, които да покриват рискове с оптимална полезност за гражданите и компаниите.  Имаме млад и амбициозен екип, утвърдено име на финансовия пазар, мисля, че имаме достатъчно основания да търсим сериозни  позиции  в застрахователно-брокерския бизнес.  TBI е марка, която гарантира  стабилност и коректност.  Дълго време във финансовия холдинг  беше и застрахователна компания, така че  TBI съвсем не е ново, а още по-малко случайно име в застраховането.

 – Не се съмнявам, че сте извършили маркетингово проучване преди да вземете решение за създаването на брокера „Ти Би Ай”. Какво показва то и не ви ли респектираше големият брой брокерски единици  на застрахователния пазар, те са вече над 300!?

- Регистрацията на голям брой брокери се дължи на развитието на икономиката, което провокира и развитието на застрахователния бизнес, тъй като се увеличават потребностите от застрахователна защита.  В това, че има регистрирани над 300 посредници (макар че големите обороти са концентрирани в първите 20), не виждам нищо лошо.  Хората трупат имущество,  бизнесът на предприятията расте, оттам и застрахователните им нужди. Резултатът е, че продажбите на брокерите се увеличават въпреки кризата. 

– И в тази връзка да ви попитам още – има ли нужда от толкова много брокери и дали всички те развиват професионална посредническа дейност?

- Застрахователните брокери са тези, които могат да предложат най-добрата защита, поради доброто познаване на пазара. Те са свързващото звено между клиента и застрахователя. Брокерът предлага множество продукти на различни компании. Много от тях си приличат, но имат различни акценти по отношение на отделни специфики. Посредникът е в състояние да  предложи компетентна и своевременна информация, която да помогне на кандидатите за застраховане да сключат застрахователни договори при най-добри условия.  Затова  присъствието му на пазара е абсолютно необходимо и оправдано.  Играчите  в момента наистина  са твърде много, а премийните приходи са концентрирани в 20-30 фирми. Едва ли много повече от тях развиват професионална дейност.  Но това е нормално.  И този пазар като всеки друг се развива, узрява и тази ситуация вероятно ще се промени.

 – Един от най-важните проблеми в този вид дейност е компетентността на кадрите. Какво правите вие с хората си, които извършват този специфичен бизнес?

 - Нашата мисия е да бъдем истински застрахователен посредник -  съветник и консултант на застрахования, а не просто да продаваме застраховки. Екипът трябва да е в състояние да предложи на застрахования най-доброто решение за всяка конкретна ситуация, да му предложи най-добрия за него застрахователен продукт. В същото време  трябва да провокираме застрахователите да развиват нови продукти и специализирани пакети, за да задоволим очакванията на хората и на бизнеса.  При тези високи цели   компромис по отношение на кадрите и качеството на  обслужването на клиентите е невъзможен. Всички  специалисти, работещи в бизнес центровете ни  преминават професионално обучение за предлагане на застрахователни полици и задължителни продуктови обучения в застрахователните компании.

 - Вече обичаме да казваме, че българският застрахователен пазар се европеизира, вие съгласен ли сте с това и смятате ли, че един ден и у нас посредникът, брокерът ще стане номер 1 на застрахователния пазар, както е в Европа и по цял свят?

 - Застрахователният пазар се развива доста динамично. През последните години определено израсна и като обем, и като премиен приход, и като продуктова диверсификация. Бих казал, че израста  и като манталитет. В този смисъл съм съгласен с термина „европеизира” , макар той  да се използва често, без да носи конкретен смисъл.

Брокерът ще  заеме полагащото му се място на застрахователния пазар, да бъде номер 1, когато стане еднакво полезен и за застраховател, и за застрахован.

– И вие знаете, че задължителната застраховка „Гражданска отговорност” е губеща за всички дружества.  Коя е причината според вас и докога ще се предлагат толкова ниски цени за полица при големите отговорности на застрахователя?

 - Колко трябва да струва една застраховка в крайна сметка решават застрахователите. Тази тема е от тяхната компетенция и знам, че не слиза от дневния им ред в годините, затова ще се въздържа от коментар.

 - Друг сложен и дискусионен въпрос е този за комисионите на посредниците – смята се, че в България те са особено големи в сравнение с тези на европейските и световните застрахователни пазари. Вие какво бихте казали за това? Ако вече имате впечатления, разбира се.

 - От гледна точка на брокера, като всеки посредник, той се стреми към максимална комисиона.  Нормално е да има диверсификация в комисионите, предоставяни от всеки застраховател, в зависимост от качествата на посредника, с който работи. Добрите брокери  предлагат все по-качествени и достъпни услуги и използват  квалифициран персонал. За мен по-скоро професионален и морален казус е  доколко големите комисиони са решаващи за офертата на брокера към неговия доверен клиент и професионалното  му отношение.

 -  Как искате да изглежда утре „Ти Би Ай Брокер”, каква е мечтата ви за неговото бъдеще?

- Искам „Ти Би Ай Брокер” да бъде популярна и харесвана марка, да излъчва доверие.  Личната амбиция дава възможност на бизнеса да расте. А моята кауза е да работя така, че утре „Ти Би Ай Брокер”  да бъде силна и доказана марка в застрахователно-брокерския бизнес у нас.

 – Имате възможност да поздравите и да пожелаете нещо важно и сърдечно на екипа на „Ти Би Ай Брокер”, а и на всички ваши колеги на застрахователния пазар у нас.

 - На екипа  пожелавам много хъс в работата,  здраве на тях и на семействата им.  Бих пожелал на  колегите повече доходи, а на нашите застраховани клиенти – спокойствие и сигурност, които всички им  обещаваме в рекламните си послания.

 Въпросите зададе Петър Андасаров в-к "Застраховател прес" бр.17

Валентин Гълъбов е роден на 18 юни 1964 година в гр. Омуртаг.

Възпитаник е на Софийската математическа гимназия, магистър е по застраховане и социално дело, както и по информационни технологии.

Бил е председател на Борда на директорите на „Български морски флот”, член на Борда на директорите на ЗПАД „Булстрад”. Изпълнителен директор е на „Ти Би Ай Кредит и на „Ти Би Ай Лизинг” от 2002 година.

Хоби: ски, сърф, тенис. Има интерес и към театъра и поезията.

Принципът, от който се ръководи в работата и в живота си:  „Конструктивното начало е полезният ход”

Семейно положение – женен, има 2 деца момчета.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Управление на риска"
Христо Драганов, 2003
orange_li
"Имуществено и лично Застраховане"
Христо Драганов Марин Нейков, 2000