Пасивното маркиране намалява риска по „Каско“

31 Януари 2011 г.,zastrahovatel.com
Цветанка Крумова - изп. директор, и Румен Георгиев - председател на УС и изп. директор на ЗАД „Армеец“

Пасивното маркиране на автомобили намалява риска по застраховка „Каско” и това е безспорен факт. Вярно е, че маркираните автомобили са по-рядко обект на противозаконни посегателства, защото индикацията, поставена върху тях, показва, че те не могат да бъдат реализирани на части. Затова не е изненада фактът, че резултатите на компаниите, които не изискват маркиране, са по-лоши, първо, защото плащат повече обезщетения, и второ, защото клиентите търсят двете услуги. Навсякъде по света използването на технически средства за сигурност на автомобилите, включително пасивното маркиране, се стимулира и насърчава от застрахователите, така както се стимулира и от търговците на автомобили, автомобилните клубове и от полицията. За да илюстрираме отговора на въпроса защо клиентите търсят комбинация от двете услуги, ще цитираме рекламна брошура на Allianz Insurance plc, предназначена за брокери и агенти: „Скритите разходи и ефекти от кражбата, като прекъсването (на бизнеса), закъснение на доставки и неудобствата за вашите клиенти, излизат много извън чека за обезщетението и не могат да се възстановят. За да ви помогнем да управлявате този фактор както операционно, така и финансово, Allianz се обедини с Tracker Network (UK) Ltd (фирма за активно маркиране), за да ви предложи гама от продукти, които ще ви помогнат да минимизирате изложеността на риск на автомобилния парк на вашите клиенти.”

Трябва да е ясно, че пасивното маркиране се обезсмисля без поставянето на видима индикация. Защитата от фалшификации на информационния носител (стикера) гарантира автентичността му и съответно отговорността на този, който го е поставил. Срокът на маркировката гарантира актуалност на данните. По тези причини забраната за индикация, свързана с пасивното маркиране, на практика забранява самата дейност по пасивно маркиране. При това положение нашето мнение е, че приемането на това решение ще нанесе повече вреди отколкото ползи за обществото и за застрахователния пазар.

Какво се крие зад твърдението, че ако няма пасивно маркиране, компаниите ще се конкурират на база качество на продукта и цена? Пасивното маркиране не е част от застрахователния продукт, а е техническо средство, чрез което се намалява рискът и съответно оказва влияние върху цените на застраховките.  По доброволни застраховки покритието и изключването на определени рискове, както и условията и тарифите се определят свободно от застрахователите в съответствие с оценката на риска. На практика със забраната за застрахователите да вземат предвид в условията си пасивно маркиране, се въвежда забрана за оценка на риска. Изисквания по отношение на техническите средства за сигурност, като пасивна и/или активна маркировка, алармени инсталации, имобилайзери, проследяващи устройства и други, са залегнали във всички общи условия на застрахователи, включително на тези, които са направили предложението. В този аспект има свободна конкуренция между застрахователите.

Една от причините пасивното  маркиране да е по-разпространено в България е по-ниската му цена в сравнение с другите технически средства. Има и още един факт: на пазара на пасивното маркиране все още в България не са навлезли чужди компании. Навлизането на чуждите фирми и технологии е трудно поради установените трайни взаимоотношения между българските доставчици и застрахователите с над 80% от пазара в автомобилно застраховане. Факт е, че в България големите чужди застрахователи имат силна местна конкуренция в автомобилното застраховане, и затова въпросът се поставя именно на плоскостта на конкуренцията. Ако наистина имаше нарушение на Закона за защита на конкуренцията или друг закон, то би било санкционирано и отстранено по съответния законов ред. От поставянето на въпроса по този начин се налага логичният извод, че основната цел на това предложение е да се повлияе на конкуренцията и да се получат пазарни предимства на едни застрахователи за сметка на други. Така ще се даде и възможност за навлизане на чужди доставчици на технологии в сигурността.

Ако разгледаме въпроса от гледната точка на българския потребител, би било коректно да го запознаем с практиката на международните застрахователи в други държави по отношение на техническите средства за сигурност. Allianz Украйна наскоро пусна нов продукт „Формула максимална защита”, за което имаше съобщение и в нашата преса. Този продукт се предлага заедно с активна маркировка Lowjack, чиято цена обикновено е между 650 и 950 долара, за което застрахователната компания предоставя 5% отстъпка от застрахователната премия. Във Великобритания цената на системите на Tracker Network (UK)Ltd., споменати по-горе, е GBP 462 първоначално и GBP 174 годишен абонамент, а ако се абонирате за три години наведнъж, ще платите 399 английски лири. Вероятно това е практиката, която чуждите застрахователи искат да наложат и в България чрез премахването на пасивното маркиране.

При положение че официално се отчита тенденция за намаляване на броя на противозаконно отнетите МПС, забраната на средство за превенция на кражби и измами изглежда нелогична. Кой би спечелил, ако след въвеждането на забраната се отчете увеличаване на броя на кражбите и застрахователните измами? Считаме, че едно разумно решение може да бъде намерено само при правилно дефиниране на проблема и след като се вземат под внимание всички гледни точки. Необходимо е представителите на държавата да направят цялостна оценка на ефекта от решението и то трябва да бъде взето в интерес на обществото, а не на отделна  компания или група компании. 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки