Спад на автомобилните застраховки в Румъния е понижил приходите на "Еврохолд България"

23 Август 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к „Дневник”

Спад на автомобилните застраховки в Румъния е понижил приходите на "Еврохолд България", показва отчетът на дружеството за първото полугодие. Приходите от оперативна дейност за този период са се понижили със 7% до 180 млн. лв. Само тези от продажби са 162 млн. лв., с 20 млн. лв. по-малко, отколкото за първото полугодие на миналата година.

Като причина от мениджмънта посочват намалението на премиите от застраховка "Гражданска отговорност" в Румъния. От няколко години "Еврохолд" присъства на пазара в северната ни съседка чрез дъщерната компания "Евроинс Румъния".

За сметка на намалените застрахователни приходи тези от лизингови операции, инвестиционно посредничество и от дейността само на дружеството майка са нараснали с над 50% до близо 18 млн. лв.

С помощта на свиване на разходите "Еврохолд" е успял да намали силно загубата си – от 5.12 млн. лв. преди година в края на юни тя е 371 хил. лв. Само от малцинствено участие холдингът има 46 хил. лв. печалба. В консолидирания отчет са включени резултатите на всички компании от групата в направленията застраховане, лизинг, продажба на автомобили, финансово посредничество.

За една година "Еврохолд" е намалил разходите си с 15% до 180.5 млн. лв. Силно са спаднали тези за материали, докато ръст има при разходите за външни услуги и заплати. Интересното е, че в същото време парите за осигуровки са спаднали.

Дългосрочните задължения на компанията са намалели с 11% до 194 млн. лв., от които 127 млн. лв. са заеми от банки и други финансови институции. Една голяма част от тях са привлечен капитал на лизинговите компании. От холдинга обясняват, че в част от текущите им задължения със срок до една година влизат и резерви на застрахователните компании. "Еврохолд" има 178 млн. лв. краткосрочен дълг.

От доклада за дейността става ясно, че с понижение на приходите са застрахователното поделение "Евроинс иншурънс груп", лизинговото "Евролийз груп", докато търговецът на автомобили "Авто юнион" има ръст в продажбите си заедно с инвестиционния посредник "Евро-финанс". Посредникът и "Евролийз" са единствените направления, които приключват с печалба първото полугодие.

 

Весела НиколаеваИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки