МФВС предвижда 100 хил. лв. за застраховки на спортисти

11 Ноември 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к „Дневник”

 

Спортното министерство да плаща застраховките на българските участници в олимпийски игри, световни и европейски първенства, предвиждат промени в Закона за физическото възпитание и спорта, одобрени от правителството. 

Ако бъдат приети от парламента МФВС ще може да застрахова спортистите срещу "увреждане на тяхното здраве, телесна цялост или смърт в процеса на спортносъстезателната им подготовка, при участие в олимпийски игри, световни и европейски първенства."

От спортното министерство уточниха за dnevnik.bg, че за следващата година в бюджета са предвидени 100 хиляди лева за това перо. Ако не стигнат, има възможност да се добави, обявиха оттам.

Казусът със застраховките стана актуален, след като самбистът Георги Огнянов се контузи тежко по време на световното студентско първенство в Прага. Миналата година се наложи операция на ръката и на двукратния световен шампион по стрелба Таню Киряков.

Оказа се, че нито федерациите, нито клубовете им имат финансовите инструменти, за да платят операциите. През последните години със събирането на средства за подобни операции се беше заела фондация "Български спорт".

Със законопроекта се регламентират облекчени условия и ред за спортните организации да получават за ползване спортни обекти и съоръжения и обектите за социален туризъм - държавна и общинска собственост. 

Собствеността на държавата и общините е защитена и гарантирана в достатъчно с множество законови условия, в т. ч. и изисквания за регистрационни и лицензионни режими, се казва в правителственото съобщение.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки