Болниците без застраховка "земетресение"

11 Юни 2012 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

 

Болниците ни масово нямат застраховка срещу земетресение. От 10 произволно избрани лечебни заведения у нас (сред тях държавни и общински) се оказа, че само 2 са се подготвили за евентуални щети след бедствие. Без застраховка например са столичните Национална кардиологична болница, "Св. Анна" (бивша Окръжна), "Св. Екатерина", "Св. Иван Рилски", областната в Ямбол, университетската "Св. Марина" във Варна, общинските в Харманли и в Попово. А със застраховка се оказаха столичната онкология и Русенската болница, на която доскоро шеф бе настоящият зам. здравен министър д-р Минчо Вичев.

"Българинът няма практика да застрахова частния си имот, камо ли държавата. Проблемът с болниците е национален, затова тя трябва да помисли за решението му", коментира д-р Димитър Димитров, шеф на "Св. Анна" и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. Той добави, че някои хора дори здравната вноска не си плащат. "Само данък сгради и такса смет годишно са ни 270 000 лв., нямаме пари за застраховка, би трябвало собственикът (б. р. - здравното министерство) да помогне", каза проф. Красимир Иванов, член на борда на директорите на "Св. Марина" - Варна. "Не само бедствията са проблем на общинските болници", добави ексдиректорът на поповската д-р Иван Димитров.

Здравната министърка Десислава Атанасова обясни, че застраховките са въпрос, който трябва да реши съветът на директорите на всяка болница. Той може да отпуска суми до 5% от капитала на болницата. Застраховките са от 20 хил. - 30 хил. лв.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки