И сградите държавна собственост ще се застраховат задължително срещу земетресения

04 Септември 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к „Дневник”

 

И държавните сгради ще трябва да се застрахова задължително, става ясно от стенограмата от правителственото заседание в сряда. "Доколкото знам, колегите от Министерство на регионалното развитие и благоустройството подготвят аналогични промени в Закона за държавната собственост, което е крачка в правилната посока. Надявам се съвсем скоро да вземем решение какво финално предложение имаме по отношение на частните имоти, където проблемът също е изключително сериозен", заявява министърът по управление на  средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. 

В сряда кабинетът гласува и общинските сгради да сключват задължително такава застраховка. Промените бяха внесени от Дончев, като от националното сдружение на общините подкрепиха идеята.
Измененията бяха мотивирани със земетресение на 22 май в Пернишко, което завари местните власти неподготвени за бедствието. Няколко училища бяха сред пострадалите общински сгради.

До момента общините не са правили оценка на разходите, които им предстоят, каза пред "Дневник" председателят на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Някои кметове са принципно против задължителното застраховане срещу земетресения в общините, които не попадат в сеизмично активни райони, призна председателят на сдружението. "Въпреки това нека мине една отчетна година, да се види какви са разходите – правилото може да се промени", каза тя.

И сега общините са задължени да застраховат сградите публична общинска собственост, но в сегашния закон не е изрично записано да се застраховат срещу риска от природни бедствия. "В масовия случай не сме застраховани срещу земетресения, но някои общини се застраховат", каза Чавдарова.

Общините преговарят със застрахователи да се регламентират по-точно и условията за изплащане на застраховки при такива инциденти, посочи тя. Целта е да получат повече гаранции, че застрахователите няма да ги лишават обезщетения при инциденти с аргумент "ами няма настъпило застрахователно събитие, сградата не е рухнала", обясни Чавдарова.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки