Наградата е оценка за това, което правим

30 Юли 2013 г.,zastrahovatel.com
Румен Янчев, председател на УС и изпълнителен директор на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”

  

 

- Господин Янчев, аз споделих вече с вас, че бях изненадан от категорията, в която ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп” получи приза, а именно за „Най-динамично развиващо се застрахователно дружество” за 2012 г., тъй като, ако има раздел, в който „Булстрад” да получава постоянно награда, то този раздел е стабилност в най-широкия смисъл на думата. Какво означава за „Булстрад” динамично развитие?

- Като всяка награда ще кажа, че и тази е хубава. Както вас, така и нас категорията „Най-динамично развиващо се застрахователно дружество“ за 2012 г. ни изненада, тъй като не бяхме получавали този приз. Наградата е оценка за това, което правим. В последните три години, имам предвид периода 2010 г., 2011 г. и 2012 г., променихме  доста неща вътре в дружеството, които трябваше да донесат устойчивост и ако има и динамика, то това е много добре. Казвам, ако има, защото действителността, в която работим, не предполага особено динамично развитие, тъй като много от факторите, които влияят за това, просто не са налице в момента. Не мога да кажа, че критериите на комисията и на хората, които са оценявали, достигат до този детайл, в който ние се мъчим да достигнем, но даже и да е плод на случайност, уцелили са.

2010 г. беше година, в която приключихме със загуба от 20 млн. лв., сума, която представлява половината от премийния приход на едно средно застрахователно дружество.  Да приключиш дейността си на загуба е нещо, което се случва на всяка една компания, независимо от това колко голяма или малка е тя, къде се намира в класациите и какви са намеренията й. Именно тогава трябваше да разберем какво ни е довело дотам. Анализът ни показа причините, довели до отрицателния финансов резултат, намерихме сили и предприехме съответните стъпки, за да излезем от тази ситуация на затруднено положение, и тръгнахме нагоре. Тръгвайки от минус 20 млн. лв., на следващата година ти успяваш да заличиш този пасив, на по-следващата година да добавиш още толкова, ето това е динамиката в числа. Така че, ако търсим има ли динамика, има много неща, които показват тази динамика, но най-хубавото е, че има динамика в мисленето, защото тя помага най-много да се променят нещата.

 

- Динамика в мисленето и подготвени кадри...

- Да, трябва да имаш хора, които са готови да водят „битка” в добрия смисъл на думата. Непрекъснато ни съпътстват проблеми от най-различно естество, чието решение трябва да намерим.

В „Булстрад” една голяма част от хората, които работят, са от доста отдавна - 15-20 години и повече. Очакването е, че от време на време се появява някаква умора, за наша радост това не ни е споходило още, а богатия опит, който сме натрупали в годините, ни позволява да го впрегнем в правилната посока, както да решаваме текущи въпроси, така и да заложим добри неща за следващи периоди и мисля, че за момента те дават резултати. 

 

- Получавайки тази награда, ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп” издигна реномето и на самата награда...

- Надявам се следващите, които я получат, и те да приемат нещата по този начин. Важното е да повярваш, че можеш много от нещата. Проблемите, които съпътстват нашето дружество, нямат нищо общо с проблемите на други застрахователни дружества. Много от нещата, които съпътстват дейността на компанията, са даже от време, в което тези компании не са съществували, и е трудно да съпоставяш две такива неща. Затова ще кажа - всеки знае най-добре себе си. Динамиката е нещо, което е уловимо, важното е да видиш, че се движиш.

 

- На какво акцентирате сега?

- Важно е да поддържаш добър ред в къщата си, сега се опитваме този ред да е ангажимент и грижа на повече хора. Ако мога образно да се изразя, то ако имаш къща с десет помещения, трябва да имаш и десет дневални, така че всеки да се грижи за помещението си, защото в момента в компанията работят около 500 души, което е един доста голям брой. Добрият ред предполага да се работи и в посока на добра комуникация. Комуникацията е от съществено значение в компании, които се развиват и растат, това се отнася и за нас. Има доста неща, които можем да направим. Това веднага се пренася и по отношение на различните канали за продажби - собствени и несобствени, комуникацията с тях също се извежда на много предно място. Разбира се, ние имаме известно предимство предвид на това, че компанията майка е застрахователна компания и можем да ползваме „ноу хау” от нея. „Виена Иншурънс Груп” е компания с над 200-годишна история и ползваме нейния опит по отношение на маркетинг, човешки ресурси, връзки с клиентите, в IT дейностите, във финансовата дейност по отношение на инвестициите и др. Важно е да постигнеш правилната комуникация и с клиента не само когато му продаваш застраховка, но и при изплащането на обезщетение. Всъщност усещането в клиента трябва да е, че ако му се случи нещо лошо, той няма проблем, неговият проблем е проблем на застрахователната компания.

 

- За това доколко успешна е една компания може да се съди по много и най-различни критерии, за съжаление у нас като че ли водещият показател е премийният приход, според вас обаче какво още трябва да се гледа?

-   Много са нещата, но за всеки икономически субект е важен крайният резултат от дейността, а именно с каква печалба приключваш. Във всяко застрахователно дружество са инвестирани пари и то трябва да може да връща тази инвестиция. В последните 15-20 години в силно развитите държави този въпрос излиза на преден план, защото за съжаление застрахователната дейност не носи висока възвръщаемост, печалбата е 2%-3% от реализирания премиен приход, което не е някакво колосално число. Поради все още малкия мащаб на дружествата в България размерът на натрупаните резерви не е голям. От друга страна, дружествата имат множество нерешени вътрешни проблеми, за да могат да мислят единствено за това каква доходност ще осигурят от инвестиции на резервите. Трябва да се има предвид и че се работи в много конкурентна среда. Сравнително трудно е на обикновения потребител на застрахователни услуги да прави такъв подбор на застрахователни дружества, още повече че на застрахователния пазар в България се търси това, което е по-евтино, и не се обръща голямо внимание на качеството.

 

- Има ли рецепта за успех в условия на криза?

- Такава обща рецепта, която ще оправи държавата и всеки ще се чувства добре, едва ли ще има и едва ли има. Вероятно има формула за излизане от определена ситуация, но тя не е вечна и едва ли някога ще се случи така, че оттук нататък всичко ще е добре. А иначе колкото си по-добре подготвен, колкото по-добре познаваш работата си и не забравяш, че имаш конкуренти, които са изправени пред същия проблем в по-голяма или по-малка степен и съумееш да реагираш навреме, толкова по-бързо ще излезеш от конкретната ситуация. Важно е да реагираш навреме, защото, ако изпуснеш момента, после ще ти трябва повече време и усилия, за да наваксаш пропуснатото. Ако влезеш в двигателя на едно застрахователно дружество, ще видиш, че проблеми съществуват на най-различни нива и ти се опитваш да ги подредиш така, че те да работят в една посока и да са в интерес на компанията.    

     

            С Румен Янчев разговаряха Гергана Иванова и Петър АндасаровИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки