Море от авангардни технологични възможности за застрахователния свят

08 Август 2013 г.,zastrahovatel.com
Анна Уолф

 

 

Бум на информационните предизвикателства

 

Успява ли секторът да задоволи клиента на XXI век и как?

 

 

Как застрахователната индустрия се възползва от мобилните технологии и приложения? Успява ли да навлезе убедително във виртуалното пространство? Как се подготвя за бъдещето?

Тези, които се колебаят да прегърнат иновациите, са обречени да загубят пазарен дял за сметка на по-смелите си конкуренти, предупреждават анализатори. И докато до преди няколко години мнозина изказваха съмнения, че секторът ще преодолее инертността си, днес проучванията сочат, че застрахователните компании не пропускат шанса си. Смартфоните и таблетите навлизат все по-дълбоко в ежедневната работа на специалистите от сектора, уеб страниците стават все по-привлекателни за потребителя, а предлаганите мобилни приложения и услуги за клиентите са все по-полезни и интересни.

Какви са основните тенденции към момента?

 

Мобилните технологии – не лично удобство, а стратегическа бизнес възможност

 

Според проучване, проведено от FirstBest Systems, специалистите от сектора все по-широко разчитат на предимствата на смартфоните и таблетите. Нещо повече – те вече не се ограничават с простото улеснение при управление на текущите задачи, а се стараят да предложат все по-качествени и бързи услуги за потребителите навсякъде и по всяко време.

Според анкета, проведена сред 57 компании и брокери, застрахователите слагат акцента най-вече над комерсиалните предимства на новите технологии за разлика от преди две години, когато оценяваха най-вече личното удобство.

Около 62% от респондентите предпочитат таблетите пред смартфоните за всички цели освен телефонните разговори, спрямо 21 на сто, които не се разделят със своя iPhone.

Най-често мобилните технологии се използват по време на бизнес пътувания, посочени от 85% от анкетираните. Следва посещение при клиент, със 76%, а 65 на сто държат връзка с офиса всеки път, когато се отдалечат от бюрото.

В сравнение с резултатите от проучаването, проведено през 2011 г., тазгодишните отговори на застрахователите демонстрират все по-тясната зависимост между бизнеса и технологиите. Преди две години втори по значение се класира изборът „когато съм у дома”. Днес брокерите използват технологиите не само за да работят от къщи, но и за да демонстрират предимствата на различни продукти пред клиентите си или да държат непрекъсната връзка с тях.

Сигнал, че мобилните приложения не остават пренебрегнати от специалистите, е и убедеността на три четвърти от респондентите, че благодарение на новите технологии те успяват да предложат по-качествено и бързо обслужване.

С еднаква тежест са посочени достъпът до информация по всяко време и място, както и възможността за незабавна връзка с клиента. Тези две предимства са избрани като водещи от 82% от анкетираните.

На въпроса за кои задачи най-често използвате мобилните технологии 87% споменават сверка на данни за клиента по всяко време и място, 75% проверяват статуса на подаден иск, 75% - на сключван застрахователен договор, а 73 на сто демонстрират пред клиента информация относно предлаганите продукти или други данни.

„Мобилните технологии несъмнено са любимци на медиите, но ние искахме да преценим как те се отразяват на реалния бизнес в сравнение с 2011 г. и констатирахме значителни промени” – коментира Джон Белизар, основател и главен изпълнителен директор на FirstBest Systems, Inc. – „Мобилните устройства навлизат все по-дълбоко в ежедневието на застрахователните експерти, като функционалността им вече не се счита единствено за лично удобство. Напротив, тя се разглежда като възможност и стратегическо бизнес предимство.”Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховането в България"
доц. д-р Алекси Тасев , 2012
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li