Европейският съюз одобри „Платежоспособност II”

10 Декември 2013 г.,zastrahovatel.com

 

 

Европейските политици са постигнали предварително споразумение, което подготвя почвата за въвеждането на новите правила за работа на застрахователните компании в Европейския съюз. Новите правила целят да се увеличи капиталът и да се подобрят стандартите на отчетност.

Новите правила , известни като директива „Платежоспособност II“ (Solvency II) , бяха одобрени на 13 ноември  от Европейския съвет и Европейския парламент. Това се казва в изявление на уебсайта на Европейския съвет , който тази година се оглавява от Литва.

Предварителният договор трябва да бъде одобрен от страните от ЕС, преди да бъде окончателно приет. Очаква се директивата „Платежоспособност II“ да влезе в сила на 1 януари 2016 година.

Очакваните разходи на застрахователите , свързани с въвеждането на новите правила, биха могли да засегнат печалбите на компаниите и да доведат до по-високи цени и намаляване на приходите на различни дългосрочни спестовни продукти в Европа , посочва The Wall Street Journal.

По оценки на Deloitte  през миналата година 40-те най-големи застрахователни компании в Европа са похарчили между 4,2 и 4,9 млрд. евро, за да приведат своите показатели в съответствие с новите изисквания на регулатора.

Като цяло директивата Solvency II за застрахователни компании е аналог на новите банкови стандарти, известни като „Базел“.

Компаниите в областта на животозастраховането, които са особено силно свързани с дългосрочни задължения, ще срещнат трудности при обслужването им в случай на продължителни ниски лихви за продължителни периоди от време, отбелязват специалистите.

Много малки европейски застрахователи , особено в областта на взаимното застраховане, ще бъдат може би най-сериозно засегнати от въвеждането на Solvency II, заяви управляващият директор на застрахователния брокер Willis Re Дейвид Симънс .

Тези компании  според експертите ще бъдат „наказани“ за липсата на диверсификация на дейността им, в допълнение тяхната способност за привличане на капитал също ще пострада. Освен това те ще се изправят пред недостиг на средства, свързани със заплащането на по-сложната система на управление на риска и иновациите във финансовите отчети , изисквани от директивата.

Европейската комисия първоначално предложи директивата Solvency II да се въведе като стандарт за глобалната застрахователна индустрия, но поради липса на широка световна подкрепа регулаторите се концентрираха върху застрахователните компании в Европа.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки