2013 година – с катастрофи за 31 млрд. долара

23 Януари 2014 г.,zastrahovatel.com

 

Природните бедствия през 2013 година са нанесли щети, които се оценяват от експертите  на общо 125 млрд. долара. От тях 31 милиарда щатски долара са били застраховани щети. Това сочи анализът на експертите от презастрахователна компания Munich Re.

Като „съвсем умерени“ се оценяват от специалистите загубите, причинени от природни бедствия през изминалата година, като най-опустошителните прояви на капризите на времето са били предимно в Европа и Азия.
Общият размер на преките икономически загуби от природни бедствия през изминалата година е в размер на около 125 милиарда щатски долара , докато обемът на обезщетенията, дължими по застраховки, се оценява на около 31 милиарда долара. Тези стойности са доста под средните стойности за последните десет години, които са 184 млрд. общи щети при 56 млрд. застраховани.
Равносметката показва, че през изминалата година са се случили 880 природни бедствия, което надхвърля средното на десетгодишна база ( 790 ). При инцидентите са загинали над 20 000 души. Това означава, че смъртността е по-висока , отколкото през 2012 г., но значително по-ниска, отколкото е средното ниво за последните десет години - 106 000 души.
„Някои от събитията през 2013 година показаха до каква степен превантивните мерки могат да помогнат за минимизиране на загубите от природни бедствия. Повечето зимни бури в Европа, например, донесоха относително ниски загуби“, заяви членът на УС на  Munich Re, ръководещ глобалните презастрахователни дейности на компанията, Торстен Джурек.

В същото време, събитията във Филипините показват, че развиващите се пазари все още трябва да направят още доста по пътя на защитата на хората от природни бедствия, както и за преодоляване на последствията от тях, каза още Джурек. Това, по думите му, включва укрепване на сгради и инфраструктура, разработване и изпълнение на застрахователни програми, включително и с участието на държавни субсидии.

 

Наводненията в Европа

Най-“скъпото“ природно бедствие на изминалата година от гледна точка на предизвиканите общи икономически загуби бе наводнението в Германия и съседните й страни, което стана в началото на месец юни. Общите загуби се оценяват на 15,2 млрд. долара, което е 11,7 милиарда евро, докато „застрахованите“ загуби са в размер на 3 милиарда долара или 2,3 млрд. евро.

По време на наводнението на Елба през 2002 година общите загуби са били в размер на 16,5 млрд. долара, което е 16,80 млрд. евро, от които 3,4 млрд. долара са били застраховани щети.
По време на потопа Елба през 2002 г., общата загуба в размер на 16,5 млрд. долара ( € 16,80 милиарда ), от които $ 3.4 милиарда са били застраховани .

Историческа градушка в Германия

Най-скъпото събитие за 2013 г. от гледна точка на загуба на застрахователите, стана градушка, който удари Германия в края на юли .
Това природно бедствие е най-скъпото събитие за германските застрахователи не само за 2013 г., а и за цялата застрахователна история на страната.
В някои райони на Германия градушката надхвърляше размерите на топки за тенис, а един от „ледените снаряди“ на градушката бе с диаметър 14 инча, което отбеляза злокобен рекорд в Германия .
Градушката изпочупи много автомобили, повредени бяха фасади на сгради, а в някои случаи, са нанесени щети и на имущество, намиращо се вътре в имотите.

Като цяло, щетите, нанесени от градушките през юли и август миналата година в Германия, се оценяват на 5,2 млрд. долара (3,90 милиарда евро), от които застраховани щети са 4,1 милиарда долара (3,1 милиарда евро). От тази сума, което е своеобразен рекорд при градушките, месец юли „държи“ отговорността за 4,8 милиарда долара загуби ( 3,6 милиарда евро ), от които 3,70 милиарда долара застраховани ( 2,8 млрд. евро) .

Филипинския тайфун „Haiyan“

Най -ужасното събитие на 2013 г. по отношение на човешки жертви бе тайфунът „Haiyan " , която удари Филипините в началото на ноември. Максималната скорост на вятъра достигне 300 километра в час, а радиусът на тайфуна бе около 600 километра. Ядро на бурята, което има най-висока скорост на вятъра, е с диаметър 20-25 км.
По оценки на Munich Re този тайфун може да се окаже в челната петица на тайфуните, като е предизвикал свлачище, а в резултат на ураганните ветрове са се образували огромни вълни, които са достигали височина от 6 метра, а много селища по крайбрежието са били унищожени.
Тайфунът „Haiyan“ убити над 6000 души, милиони останаха без дом, а огромни площи земеделска земя са били напълно унищожени.
Икономическите загуби от тази опустошителна катастрофа се оценяват на 10 милиарда щатски долара. Като се има предвид ниското проникване на застраховането в страната, застрахователите ще запишат загуби от събитието в размер едва на няколко стотин млн. долара.
Като цяло, сезонът на тайфуните в азиатския регион и в тихоокеанското крайбрежие се оценява на „сравнително умерен“, с 31 именувани бури.
„Въз основа на естествената цикличност, нашите анализатори очакват да навлезем във фаза на силна тайфунна активност през следващите години в тези региони на света“, заявяват експертите от Munich Re .

Северния Атлантик       

 

В Северния Атлантически океан ураганният сезон е бил доста тих, отчитат специалистите. Никоя от бурите не достигат до бреговете на САЩ.
Най-сериозното катастрофично природно събитие за Съединените щати бе серията от торнада в Оклахома. В края на май, торнадо, който бе удостоено с най-високата, пета, категория, удари предградие на Мур. Около 10 000 домове са били разрушени.
Щетите от поредицата от торнада се оценяват на 3,1 милиарда долара, от които 1,8 милиарда са били застраховани.

Канада – под водата


Канада също пострада от серия от природни бедствия през 2013 година. Необичайно обилни валежи в провинция Алберта заляха земята с 190 литра на квадратен метър. Това доведе до рекордни наводнения. Икономическите загуби се оценяват на 5.70 милиарда щатски долара, от които застраховани са били щети за 1,6 млрд. щатски долара . Така това наводнение се превърна в най-скъпото природно бедствие за Канада.

 

Галина Маринова

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки