Новаторството е трудно, особено в застраховането

28 Януари 2014 г.,zastrahovatel.com
Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул инс"

Данните на финансовия надзор показават, че за 11-те месеца на м.г. приходите на застрахователите са се увеличили с 9,5% на годишна база. Това означава ли, че за този бизнес кризата е свършила, доц. Проданов?
- Данните не са окончателни, но са показателни за тенденцията. Tрябва да уточня, че голяма част от този ръст се дължи на преобразуването на здравните фондове в застрахователни дружества. Като цяло през миналата година застраховането успя да регистрира добри резултати, сходни с тези през 2012 г.

Българинът е започнал да купува повече застраховки ли?
- Не бих казал, че българинът вече гледа с друго око на застраховките и е започнал да се застрахова с грижата на добър стопанин в опит да защити финансово дома, автомобила или живота. Надявам се, че 2014 г. ще е по-добра от предишната, отразявайки и очакванията за по-значим ръст на българската икономика.

Как си обяснявате ниския интерес на хората към застраховките?
- Основният фактор е стандартът на живот и доходите. Ако в България едно домакинство харчи условно 5-6 промила от годишния си доход за застраховки, то в Германия разходът е 10-20 пъти по-голям. Най-застрахованото имущество в България са автомобилите, най-вече заради по-честите кражби.

Кражбите по домовете също не са малко, но там няма ръст на застраховките. На какво се дължи това?
- Наистина е така и аз си го обяснявам с това, че по принцип склонността към застраховане в България е  по-ниска от средното за ЕС. Това важи за останалите застраховки, извън автомобилните. Въпреки кражбите по домовете, въпреки че България е в сеизмичен район и почти всяка година има бедствия като наводнения и пожари - имуществените застраховки се сключват за 7-8% от недвижимите имоти. Да не забравяме и това, че благосъстоянието на българските домакинства е на последно място в ЕС, което поставя разходите за застраховане в групата на неприоритетните в семейния бюджет. Повишаването на застрахователната образованост може да доведе до продажба на повече застраховки, но това изисква време и повече усилия в образованието и медиите. Класическа финансова школа във висшето образование като тази в Свищов, където преподавам, от много време акцентира на персоналната финансова култура като фактор за увеличаване на общественото благосъстояние.

Отново се заговори за въвеждането на задължителни застраховки срещу бедствия. Какво е вашето мнение?
- Опитът на държавите, в които е въведена задължителна такава застраховка, показва, че това позволява да се акумулира по-голям ресурс за обезщетения при настъпването на катастрофични събития. Което дава по-голяма сигурност. Смятам, че е добре за цялото общество да се въведе и в България масово катастрофично застраховане. Било то като задължителна полица със стандартизирани условия или чрез създаване на катастрофичен пул.

Кой е основният фактор в България при избор на застраховка?
- Може да се каже, че цената е водещ показател при избора, особено при най-популярната и задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. И ние, като водещ застраховател, се съобразяваме с по-ниските доходи на домакинствата и предлагаме адекватна цена . В България например "Гражданска отговорност" е на значително по-ниска цена, отколкото в Западна Европа. Разбира се, имат значение и фактори като стабилност, маркетингови кампании, реноме на компанията. 

- Финансовият надзор обяви, че работи по въвеждането до края на тази година на системата "бонус-малус". Ще има ли положителен ефект?
- Това е едно от нещата, към които се стреми целият застрахователен бранш. Убеден съм, че това е начинът да се подобри автомобилното застраховане, особено при "Гражданска отговорност". С тази система ще се даде възможност за инфомиран избор и на клиентите, и на застрахователите. Така ще  може да се предлага индивидуална и
справедлива цена на полицата. И тя ще е изчислена съобразно поведението на водача на пътя, опита му, здравословното състояние, уменията му, както и управлявания автомобил. Ако водачът няма произшествия, ще получи по-ниска цена. В момента е практика, когато шофьор има множество нарушения, да получи полица на добра цена, сменяйки единствено компанията, липсва информационна свързаност между контролните органи и застрахователите. 

- Какви могат да бъдат отстъпките и съответно завишенията на цената?
- Няма унифицирана система, всяка държава избира модел, който да прилага. При липсата на нарушения от страна на водача за няколко години примерно отстъпката от цената може да е 10%. Ако водач обаче има множество нарушения и щети, завишението може да варира от десетки до стотици проценти. Предполагам, че моделът в България ще бъде достатъчно лесен за управление и прилагане. Наличието на "бонус-малус" ще донесе видими ползи - по-отговорно поведение на пътя, намаляване на щетимостта, точна оценка на рисковия профил на водачите и справедлива цена на "Гражданска отговорност" "Бул инс" е сред компаниите, работещи активно за въвеждането на "бонус-малус" не само в гражданската отговорност, но и в автокаското.

Наскоро сменихте логото на компания. Какво наложи това?
- Преценихме, че се налага промяна, за да се обозначим по нов начин, съвместим с промените, които настъпват на пазара и в икономиката като цяло, с промените в обществото. Радвам се, че в "Бул инс" предприехме такъв смел ход и се оказа, че българският пазар е възприемчив към новото. Компанията ни има дълга история, създадена е през 1995 г. и една от утвърдените родни марки. И успя да са задържи на пазара при всички промени в икономическата среда, конюнктурата, регулациите през тези почти две десетилетия.

- Освен ново лого ще има ли и други промени?
- Да, усилията ни са насочени към въвеждането и на нов начин на взаимоотношения с клиентите ни и към затвърждаване присъствието ни на застрахователния пазар като
коректен и сигурен партньор В "Бул инс" ще развиваме решения, които са съобразени със спецификата на българския пазар и са контрапункт на универсалните решения на глобалните марки.  Усилията ни са насочени към това да сме по-ефективни и гъвкави. Ще ви дам пример - години наред условията по една от най-популярните ни полици - "Автокаско", не са се променяли. В момента, при бързо променяща се пазарна среда, това по-скоро е минус. Поради това ще сме по-адаптивни и ще реагираме на изискванията на пазара много по-бързо. "Бул инс" ще продължи да влага много усилия и ресурси в усъвършенстването и опростяването на процеса на сключване на застраховки и на ликвидация на щети. Държим и на максимално ефективна и бърза връзка
с клиентите и на оптимални срокове за изплащане на обезщетения. При повтарящите се стандартни щети, е по-лесно да скъсим сроковете. Но има и по-сложни и комплексни случаи, при които се изисква по-дълго време за установяване на обстоятелствата.

- От дълго време акцентирате на автомобилното застраховане. Това ще се промени ли?
- "Бул инс" е една от големите компании на пазара в България и една от водещите в автомобилното застраховане. Компанията е много креативна и гъвкава по отношение на продуктите си, успешно предлага вече всички видове застраховки. С много висок ръст са нашите туристически, медицински застраховки и помощта при пътуване.
От началото на годината рестартирахме застраховането на финансови рискове. Увеличаваме дела на авиационния застрахователен бизнес в портфейла ни. Предлагаме и други, по-специализирани застраховки, които могат да помогнат на българския бизнес - например застраховане на активи и интереси в турбулентни и несигурни региони. 
През последните години преосмислихме приоритетите си, избирайки за основна цел дългосрочната стабилност и финансовата рентабилност. В автомобилното застраховане ценовата конкуренция може да нанесе тежки поражения именно на стабилността и на рентабилността, което доведе до по-внимателен и селективен подход към подбора на клиенти, към ценообразуването на рисковете. В "Бул инс" избрахме предлагането на по-добри услуги, а не по-ниските цени.

ВИЗИТКА

Стоян Проданов е роден през 1969 г. Има висше икономическо образование със специалност "Финанси". Доктор е по икономика и доцент в катедра "Финанси и кредит" в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в Свищов. Има над 80 научни публикации, доклади и учебници. Изпълнителен директор е на застрахователно дружество "Бул инс" и зам.-председател на съвета на директорите.

Източник : 24 часаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li