Брокерите все по-осезаемо присъстват на пазара

16 Март 2006 г.,zastrahovatel.com
Премийният приход събран от лицензираните посредници през 2005 г. надхвърлят сумата от 195 млн. лева

Премийният приход на застрахователните брокери за 2005 г. е 195 123 060 лв., става ясно от публикуваните от Комисията за финансов надзор данни. За сравнение през 2004 г. приходите събрани от лицензираните застрахователни посредници възлизаха на 128 млн. лева. Тоест за последната година ръстът на събраните от брокерите премии е 52,34 на сто. Освен сериозният ръст в дейността на посредниците, трябва да се отчете и и все по-голямата роля, която те играят на застрахователния  ни пазар. Например през 2004 г. брокерите са събрали малко над 15% от приходите в бранша, а за 2005 г. този процент по предварителни данни ще е между 18 и 19. Тази тенденция на увеличаване на приходите събрани от застрахователни посредници се забелязва вече няколко години и няма никакво основание тя да не продължи. Напротив, все повече хора търсят професионалния съвет на застрахователния посредник при избора на необходимия му застрахователен продукт и компанията, която би му предоставила най-добрите условия и цена за него.

От публикуваните от КФН статистически данни се очертава и още една интересна тенденция и тя е, че имаме увеличаване на пазарните дялове на големите застрахователни брокери и ограничаване на пазарното присъствие на по-малките.

Най-големият лицензиран застрахователен посредник за 2005 г. - „Евролайф България“ ЕООД,

 

има 25,7 млн. лв. премиен приход, което е равно на 13,17% пазарен дял. Фактът, че компанията продава само два вида застраховки - „Живот“ и рента, и „Злополука“, е силно обнадеждаващ за развитието на животозастраховането у нас. Останалите големи лицензирани посредници продават едновременно продукти от общото и от животозастраховането.

Най-големият за 2004 г. брокер - „Марш“ ЕООД, е държал 9,65% от пазара с 12,2 млн. лв. постъпления от сключени застраховки. В класацията за 2005 г. „Марш“ ЕООД се нарежда на второто място с 21,93 млн. лв. премиен приход и 11,24% пазарен дял. Компанията представлява най-големия застрахователен брокер в света у нас.
С далеч по-скромен резултат трети за 2005 г. е „Ай Енд Джи иншурънс брокерс“ ООД. Дружеството, което за една година се е изкачило с две места нагоре в тази класация, е отчело 13,89 млн. лв. постъпления от сключени застраховки, което е равно на 7,12% пазарен дял. Плътно след него се нарежда „Пфое агенция“ ЕООД със своите 13,08 млн. лв. премиен приход и 6,71% пазарен дял. През 2004 г. агенцията е била на второ място сред застрахователните брокери у нас.
На пето място за 2005 г. е „Тетра иншуранс“ ЕООД с 10,13 млн. лв. премиен приход и 5,19% пазарен дял. През 2004 г. дружеството е заемало шестото място на пазара на застрахователните брокери в България.

И „Пфое агенция“ и „Тетра иншуранс“ са брокери, които обслужват вносители на нови автомобили, което обяснява и сериозният им ръст в приходите и увеличението на пазарния дял. Естествено не трябва да омаловажаваме професионализма на хората, работещи в тези дружества, които се мъчат да развиват и друг бизнес освен автомобилното застраховане.

Освен тях в челната 20-тица присъстват брокерите и на другите големи автомобилни вносители, които също имат сериозен премиен приход (съответно ръст) и пазарен дял, който може да се обясни с бума на продажбите на нови автомобили през миналата година.  

Увеличените приходи, реализирани от застрахователните брокери, се дължат и на още един интересен факт и той е, че по-големите лизингови компании у нас също работят със  застрахователни брокери. Всички сме свидетели, че през последните 1-2 години българите се научиха да живеят на кредит и все по-често прибягват към различни лизингови схеми при закупуването на стоки. Това от своя страна води до увеличаване на приходите на съответните брокери обслужващи подобни компании.

Освен посредниците обслужващи вносителите на автомобили и лизингови дружества има и други брокери с много сериозно присъствие на застрахователния пазар у нас (виж таблицата). 

По-интересни от тях така да се каже са представители на световни застрахователени брокер, които работят у нас. Освен Марш това са "АОН България", АВВИ  и „Карго и Хъл“, които се нареждат съответно на 14-то , 17-то и 19-то място с пазарен дял от 1.88% и 1.35% и 1.03 на сто.
20-те най-големи държат близо 73% от пазара на лицензираните застрахователни посредници у нас. Останалите около 121 брокери си разпределят другите 27 на сто или средните им приходи са по около 435 хил. лева. От анализа са изключени 37 брокера, които не са подали необходимата финансова информация за тях. Повечето от въпросните посредници са или в процедура на ликвидация, или не извършват активно дейност.

 

Йоанна Стефанова, Калин ДимитровИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li
"Анализ на дейността на застрахователното дружество"
проф.д.ик.н Христо Драганов, проф.д.ик.н Марин Ней, 1999