Доволен съм от представянето ни на българския застрахователен пазар

25 Май 2014 г.,zastrahovatel.com
Торстен Лойе - председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Talanx International AG

Доволен съм от представянето ни на българския застрахователен пазар

 

Интервю с г-н Торстен Лойе - председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Talanx International AG и член на Управителния съвет на Talanx AG, и г-н Петър Аврамов - председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на „ХДИ Застраховане” АД

 

- Господин Лойе, разбрахме, че сте имали Надзорен съвет, веднага да попитаме  доволни ли сте от колегите в България, как се справят? От позицията на времето инвестицията, която направихте преди години, дали се оправдава?

Т. Л. - Като начало искам да отбележа, че това не е първото ми посещение в България. Познавам България от 1984 г. и мисля, че оттогава съм бил поне 30 пъти тук. Горд съм да кажа, че познавам България доста добре и много я харесвам.

„ХДИ Застраховане“ е част от групата Talanx, която е третата по големина застрахователна група в Германия. Групата развива своята дейност основно в четири сегмента. Аз представлявам един от тях – Talanx International, който отговаря за общото застраховане в чужбина (без индустриално застраховане). Ние имаме ясна стратегия, съгласно която се фокусираме върху два целеви региона – Латинска Америка и Централна и Източна Европа.

Целта ни като група е 50% от премийния приход на първичното застраховане в цялата група да се генерира извън Германия. Така че задачата е да реализираме основно ръст в тези целеви региони, в които сме фокусирани, и България е разположена в един от тези два региона.

И сега да се върна на вашия въпрос - винаги съм доволен, когато нашите дъщерни компании допринасят за постигане на основната цел на групата за печеливш растеж. И се радвам, когато имаме стабилно управление. Тези две неща са налице в България, така че съм доволен.

 

- Какви са краткосрочните и дългосрочните очаквания за българския пазар и конкретно за развитието на „ХДИ Застраховане”? Преди няколко години имаше информация, че е възможно ХДИ да придобие по-голям застраховател, включително че се обмисля вариант да се развива животозастраховане чрез инвестиция „на зелено” или чрез придобиване на действаща компания, актуални ли са към днешна дата тези ваши намерения?

Т. Л. - Най-общо, България е част от нашия целеви регион. За момента ние се фокусираме върху органичен растеж, така че това е основната ни цел. Миналата година Talanx International реализира 14% органичен ръст. Независимо от валутните ефекти от държави като Турция или Бразилия нашият ръст е двуцифрен. Винаги сме казвали, че ако имаме много добри възможности за неорганичен растеж, т.е. за аквизиции, те винаги са добре дошли.

Смятам, че за момента в България ще продължим да бъдем фокусирани върху общото застраховане.

 

- Бихме искали да попитаме и за международното присъствие на компанията, да споделите с нас резултатите от всеки пазар, тъй като Talanx е една от устойчивите и добре развиващи се компании?

Т. Л. - Миналата година целият портфейл на Talanx International има ръст от 29%, включително и неорганичният растеж, който реализирахме в Полша. Говорим за брутен премиен приход от общо 4,2 млрд. евро. За мен обаче, както вече казах, много по-важен е финансовият резултат. Печалбата ни преди облагане (EBIT) нарасна със 73% до 185 млн. евро. Това са общите дании.

В момента сме представени в 14 държави, като най-големите пазари в Латинска Америка и Централна и Източна Европа за нас са Бразилия, Полша, Турция и Мексико. Във всяка държава наблюдаваме колебания, но за всеки един процес на трансформация това е нещо напълно нормално – трябва да има колебания. Все пак аз съм твърдо убеден, че дългосрочната тенденция на тези пазари е положителна.

 

- Talanx развива изключително успешно своята дейност чрез различни марки в сектора на застраховането и финансовите услуги, бихте ли дали повече информация по този въпрос?

Т.Л. - В рамките на Talanx International ХДИ е основният ни бранд. Отклоняваме се от това правило само в случаите, в които стойността на бранда е значителна, например запазихме бранда Warta в Полша, след като закупихме компанията през 2012 г., или в случаите, в които имаме съвместни компании с партньор като Magyar Posta в Унгария.

 

- Какво да очакваме от Talanx International през настоящата година?

Т.Л. - Бих искал да видя продължаващ органичен растеж в нашите целеви региони, придружен от още по-добър финансов резултат.

 

- Какви са вашите наблюдения, считате ли, че българският застрахователен пазар е атрактивен за чуждестранните инвеститори? Тъй като имате впечатление от много и различни застрахователни пазари, лесно ли се прави бизнес в България?

Т. Л. - Най-голямото предимство на този пазар и основната причина, поради която ние сме на него, е, че застрахователното проникване е много ниско. Или казано по друг начин, че потенциалът е огромен. Разбира се, всеки пазар е различен. Някои пазари в стремежа си да наваксат бързо правят един страхотен ръст, а след това бележат спад. Други пазари след промените през 90-те наваксаха по-късно, но в момента са много по-напред от други държави. При всички случаи всеки един процес на трансформиране не е лесен, така че винаги ще има колебания, но не бива да се пренебрегва обещаващата дългосрочна перспектива.

 

- Доколко българинът осъзнава необходимостта от застрахователна защита и каква е оценката за нивото на застрахователната култура у нас?

П. А. - Моето мнение е, че този процес също търпи развитие и интересът към застраховането става все по-голям. Знаете, че застрахователният интерес е в пряка зависимост от доходите на населението, от нивото на застрахователно проникване и т.н. Аз лично не смятам, че българинът няма застрахователна култура, по-скоро трябва да има възможност да я реализира, иначе няма как да се получи.

Т. Л. - Всички пазари от време на време преминават процес на трансформация, включително и зрелите пазари. Общото правило е, че първо човек иска да си купи автомобил. Така че за дълъг период от време в рамките на този процес автомобилното застраховане е доминиращ двигател на застрахователните пазари. След време, когато вече се формира достатъчно добре т.нар. средна класа, пазарът започва да се развива и в неавтомобилното застраховане. Така че очаквам същото и в България.

 

- И да ви върнем отново към българския пазар, където както знаем преобладава основно автомобилното застраховане. В тази връзка планирате ли да се фокусирате към други видове продукти?

П. А. - Дружеството предлага цялата гама от продукти на общото застраховане. Около 75% от портфейла ни е автомобилно застраховане, а останалите 25% са разпределени по другите линии бизнес. На практика ние припокриваме портфейла на застрахователния пазар като разпределение на бизнеса. Безспорно както всяко дружество и ние се стремим да развиваме повече имущественото застраховане, то заема много важно място в нашия портфейл. Усилията на всички останали застрахователни дружества са в тази насока, но ние търсим своето място в развитието на този бизнес.

Продаваме цялата гама от продукти при едни добри условия чрез добре разгърната мрежа. Обхванали сме териториално-административното деление на страната, имаме над 40 точки за продажби, включващи генерални агенции и офиси. Екипът ни се състои от добри специалисти и професионалисти, които работят отдавна в компанията.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005
orange_li
"Застрахователно право "
Велеслав Гаврийски,
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,