Иде ли време за полица за „Лошо време“

02 Август 2014 г.,zastrahovatel.com
Галина Маринова

 

 

Дали климатичните промени ще повлияят на туристическата индустрия на България? Този е един от болезнените въпроси, който си задава туристическият бранш у нас през този сезон.

По света има добре разработени застрахователни продуктови сегменти, които позволяват не само на туристическия, но и на всеки друг бранш да закупи „полица за лошо време“ и така да се предпази от загуби, в случай че природата е решила да му поднесе неприятна метеорологична изненада.

След невижданото наводнение във Варна страната ни със страх заговори за възможността да загубим туристи вследствие на стихията. Последващите новини за съмнително качество на питейната вода, а след това мълвата за вероятност да се заразиш с ужасна болест, ако се къпеш в морето, всички тези слухове, макар и без основание в повечето случаи, накараха бранша да се замисли за възможността да застрахова активния летен сезон срещу риска от лошо време.

В областта на земеделското застраховане защитата от „лошо време“ вече отдавна е факт и дори бе спрягана за основа, върху която да се създаде в рамките на Европейския съюз специален фонд за застраховане на земеделски производители срещу неблагоприятни климатични условия, които съсипват реколтата.

И макар за единна европейска политика по отношение на застрахователната защита от неблагоприятни климатични условия още да не може да се говори, то отделните държави отдавна работят с по-добри полици.

Във Франция например още преди началото на финансовата криза се появява застрахователен продукт, който предвижда обезщетение, ако денят от отпуската ти не е слънчев.

Застрахователната полица, предлагана от „Пиер и Ваканция“ и „Франс Лок, позволява на почиващите да си искат обратно част от стойността на почивка при 4 дъждовни дни за една седмица. Любопитно е, че "Аон Франс", компанията, която предлага този вид застрахователен продукт, използва сателитни снимки, получени от Френската служба по метеорология, за да калкулира колко пари трябва да получат клиентите.

Застрахователни брокери у нас предложиха застраховката „лошо време” да се въведе масово след очертаващото се дъждовно лято. Засега в България няма подобна практика, но по примера на френските и немските компании подобна полица е на път да се предлага и у нас.

„Вече има запитване от туристи за подобен тип застраховка срещу лошо време”, коментират застрахователни брокери. До момента у нас не се е налагало туроператори и агенции да връщат парите на почиващите, които са направили резервацията си по-рано, без да се съобразят с метеорологичната прогноза.

Сегментът, макар нов и сравнително екзотичен за нашия пазар, далеч не трябва да се пренебрегва. Любопитен и мотивиращ фактор в подкрепа на това твърдение е фактът, че не кой да е, а Google инвестира в сайт за застраховки срещу лошо време.

В WeatherBill са инвестирали банката Allen & Company, компанията New Enterprise Associates, First Round Capital, венчърният фонд Index Ventures, Atomico и др.

Американски инвестиционни фондове Google Ventures и Khosla Ventures са инвестирали $ 42 милиона в основана от бивши служители на Google компания WeatherBill, която предлага на бизнес и земеделските стопани застраховка срещу критични за тях промени във времето.

Необичайната компания WeatherBill е основана от бившите служители на Google David Friedberg и Siraj Haliq през 2007 година. В компанията работят синоптици, математици, софтуерни разработчици и мениджъри. WeatherBill продава застраховки на компании от различни индустрии на базата на статистически анализ, получен от различни източници на информация за изменението на климата.

През 2010 г. WeatherBill стартира своята основна услуга, Total Weather Insurance, застрахователна програма за земеделски производители, в която се проследяват промените в метеорологичните условия и се дават препоръки за подготовка при аномални студове, суша и други природни бедствия. WeatherBill предлага на селскостопанските производители подходящи за техния район и дейност застраховки, включващи автоматично плащане при настъпили промени във времето, посочени в договора.

От средствата, получени от инвестицията, компанията планира да разработи Total Weather Insurance и да развие продажбите си в САЩ и в чужбина. Според оценки на представители на WeatherBill световното земеделие годишно губи $ 3 трилиона поради внезапни промени във времето и повече от 90% от реколтата в резултат на природни бедствия.

Google откри фонда Google Ventures за инвестиции в стартиращи проекти през март 2009 г. и планира ежегодно да инвестира 100 милиона долара в перспективни начинания. Инвестиционният фонд Khosla Ventures е основан през 2004 г. от индийския милиардер Vinod Khosla, съосновател на IT корпорацията Sun Microsystems.

По-рано в WeatherBill са инвестирали банката Allen & Company, компанията New Enterprise Associates, First Round Capital, венчърния фонд Index Ventures, Atomico и др.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки