Летните морски удоволствия също се застраховат

01 Август 2016 г.,zastrahovatel.com
Гергана Иванова

Кражбата е често явление, неопитността или лошият късмет са причина за нанасяне на щети на съседни съдове, а лошото време - за погиването на съда


Да плуваш по море на собствен кораб или яхта е типично за висшата класа и е било така през цялата история на човечеството - от времето на Клеопатра, притежавала лодка, украсена със злато и скъпоценни камъни, до годините на Реставрацията на английската монархия през XVII в., когато специално за крал Чарлз II е конструирано първото луксозно плавателно средство в историята на британското кралско семейство.

Днес яхтите продължават да носят печата на лукса, който малко хора могат да си позволят.

Купуването на яхта е процес, който отнема от няколко дни до няколко години. Причината за дългото чакане в отделни случаи е засиленото търсене на пазара на луксозните плавателни съдове, наблюдавано особено през последните години. Огромният избор също затруднява богаташите, които могат да си позволят удоволствието да притежават собствена яхта. Има безброй нови модели, като някои от тях са в серийно производство, а други - направени по поръчка. Клиентът може да изиска промяна и на най-малката подробност на борда на плавателния съд.

Цените обаче също варират в зависимост от претенциите - от стотици хиляди до милиони евро. Една от най-скъпите яхти в света принадлежи на крупния руски бизнесмен и петролен магнат Роман Абрамович. Неговата „Еклипс” е дълга 167 метра.

Не случайно се твърди, че не по тайните банкови сметки, а по яхтите и лимузините, на които се возят, ще разпознаете най-големите богаташи в света.

Яхтите са любима играчка на милиардерите и те се състезават помежду си в това чия лодка е най-голяма, най-скъпа и кой ще поръча повече скъпи екстри в нея, като се започне от бронирани прозорци и се стигне до киносалони и подводници. Басейните и площадките за кацане на хеликоптери отдавна не впечатляват никого, тъй като те вече са част от задължителното оборудване. Безспорен факт е, че яхтите гарантират истинско приключение и разпускане на воля в природата. 

Покупката на яхта е скъпо удоволствие, но и дългосрочна инвестиция

Всъщност инвестицията в яхта се изплаща за няколко години. Финансирането обикновено е по лизингова схема. Броят на банките, които предлагат специализирани кредити за покупка на плавателните съдове, непрекъснато се увеличава. Обезпечението при покупката на яхта е далеч по-стабилно, тъй като върху плавателните съдове може да се учреди морска ипотека. Застраховките на яхтите се изплащат винаги и значително по-лесно, а цената им пада много бавно. У нас обаче почти няма разработени финансови продукти за покупката на яхти. След бума при лизинга на луксозни стоки през 2007 г. някои лизингови компании стартираха предоставянето и на финансиране за покупка на моторни и ветроходни яхти. Минималната сума е 25 хил. евро, а максималният срок за изплащане е 5 години. При лодките, които струват над 800 хил. евро, периодът може да се удължи до 7 години. От клиентите се изисква да заплатят 20% от стойността на яхтата. Лихвеният процент е плаващ, като той се договаря за всяка сделка.

При покупка на употребявани яхти или лодки максималният срок за изплащане е 4 години, а първоначалната вноска - 35% от стойността за лизинг.

Яхтите се делят на два основни вида - туристически и спортни. Луксозните модели достигат главозамайващи цени от десетки или стотици милиони левове, не са за подценяване и сумите за тяхното обзавеждане. Скъпото оборудване включва мивка, печка, хладилник и просторна баня. Целта е яхтата да не се различава по нищо от малък и луксозен апартамент. Оборудването с мощна климатична инсталация позволява комфортна почивка в каютата в летните жеги. Скъпите яхти задължително се строят и със специални помещения за катери, джетове и моторни лодки за водни ски. В крак с модата да се търсят все по-големи и скъпи яхти дължината им се увеличи от 25-35 метра до над 50 метра.

Мечтата на всеки ветроходец е да управлява яхта в непознати и далечни морета. На гръцките острови пристанищата са препълнени с яхти, катери, моторници особено в събота и неделя, когато наред с множеството чужденци място за приставане търсят и гърците. Там всеки може да изпита удоволствието да кара яхта. През последните няколко години продажбите на тези плавателни съдове в Русия нараснаха значително. Там собствената яхта се е превърнала в универсален символ на богатство и начин на прекарване на свободно време. Яхтите се срещат най-често в плавателните канали в гористите вилни райони в Подмосковието. В страни като Австралия и Нова Зеландия пък плаването с яхта е масов спорт. В момента по нашето Черноморие срещу цени от 275 до 390 EUR може да се наеме яхта за еднодневна разходка. Цената расте в зависимост от големината на съда и може да достигне до над 2500 EUR на ден. Предлагат се и почасови разходки, като наемът започва от 150 EUR на час.

На този фон е добре да се замислим за това, че всъщност многобройни са рисковете, които застрашават яхтата моторницата или кораба, собственика на плавателния съд, капитана, екипажа и пасажерите. Не случайно именно морето е поставило началото на застрахователния бизнес. Кражбата на плавателни съдове е често явление, неопитността или лошият късмет са причина за нанасяне на щети на съседни съдове, а лошото време - за погиването на съда. Затова е немислимо да притежавате плавателен съд и да не го застраховате.

На практика застрахователно покритие може да намерите не само за моторни и ветроходни яхти, но и за отделни компоненти като корпус, машини, такелаж, екипировка и др. Застраховката е с обхват по време на навигация и по време на бездействие (laid-up).

„Каско“ полицата се сключва върху покупната цена на новозакупена яхта или пазарната цена на яхта втора ръка. Застраховката покрива щетите, причинени на корпуса, двигателите и оборудването от навигационни рискове; повреди по корпуса на яхтата и цялото прилежащо оборудване; потъване; отстраняване на отломки; пиратски действия; земетресение и вулканично изригване; кражба и вандализъм; природни бедствия; рискове при транспортиране на плавателния съд по суша; рискове при вдигане и спускане от стапел.

Освен „Каско“ застраховката на яхтата най-разпространеният пакет, т. нар. институтски яхт клаузи ( Insitute Yacht Clauses), включва и покритие за отговорност към трети лица, чийто аналог при автомобилите е задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите. Обикновено отговорността към трети лица е до размера на застрахователната сума, но е възможно да бъде договорен и друг лимит. Тя покрива причинените щети при сблъскване на другия плавателен съд; загуба на живот, нараняване или смърт, вкл. разходите по спасяване на живот, причинени на борда на другия плавателен съд, до размера на договорения лимит.

Преди няколко години от Българската асоциация на яхтените пристанища предложиха да бъде въведена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и за яхтите. Според представителите на асоциацията лодките без такава застраховка не трябва да бъдат регистрирани от „Морска администрация“. Ако човек с малка яхта и без опит се засили, може да потопи плавателен съд и за 20 млн. евро. В момента в страната ни тази застраховка не е задължителна. Ако се излезе в Гърция обаче, яхтата може да бъде арестувана и спряна от движение заради липсата на документа, обясняват експертите.

В допълнение някои от застрахователните компании предлагат покритие и на рискове от войни и стачки,  както и от тероризъм. 

Премията при този вид полици зависи от обхвата на покритите рискове, наличието или липсата на допълнителни рискове, периодите на експлоатация и целите на употреба. При формиране на цената от значение е и типът на плавателния съд (дали яхтата е моторна, моторно-ветроходна или само ветроходна), районът на плаване, опит на шкипера и екипажа, радионавигационното оборудване на яхтата. Застрахователната премия е в диапазона 0,8 % -1,5 % от застрахователната сума.

Според експерти от застрахователния бранш  тези застраховки се търсят най-вече при новозакупени яхти и за такива, които са на стойност над 20 000 евро. Полицата не представлява интерес за собственици на по-стари яхти предвид ниската им пазарна стойност. Търсенето на този вид полици се увеличава предвид на това, че при схеми за продажба на лизинг лизингодателят изисква застраховка, която да бъде подновявана и поддържана за периода на лизинговия договор. Застраховката се търси и от собственици на яхти, които извършват круизи извън Черно море, предвид искането за отговорност към трети лица и увеличените вероятности за настъпване на навигационни рискове. Обикновено този тип застраховки изискват и самоучастие от клиента, което е между 1% и 5% от застрахователната сума.

При изчисляване овехтяването на яхтите се използват каталози, подобни на т. нар. „Шваке“ за автомобилите. Яхтите губят около 10% от стойността си на година. Но стойността на лодките може и да нарасне, ако собственикът направи подобрения в нея.

Важно е да се знае, че по полицата не се покриват повреди, възникнали в резултат на злонамерено или небрежно управление на лодката. Застрахователната полица не покрива още щети по платната или по мотора, които са резултат от недостиг на моторно масло. 


Топ 10 на най-скъпите яхти в света


1. Eclipse - 800 милиона долара. Когато се казвате Роман Абрамович няма невъзможни неща. След като може да си позволите всички екстри на този свят, за какво друго може да похарчите почти един милиард долара? Отговорът е суперяхта наречена „Eclipse”. Яхтата разполага с частна подводница, система за отбрана на борда и още куп екстри, които я правят повече от невероятна. Яхтата е снабдена и със защита срещу „папараците“. Технологията сканира хоризонта и обхваща всички камери, които се опитват да клюкарстват. Чрез специален лъч светлина, който се изстрелва директно срещу лещата на фотоапаратите, никой папарак не може да направи снимка.


 


2. Dubai - 350 милиона долара Тази яхта е имала малък проблем при строежа, тъй като производството е било спряно, когато средствата са свършили. Въпреки това шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум закупува яхтата и я преименува на „Dubai”. Това е третата по големина яхта в света, известна още като „плаващия град“ поради своите размери и изобилие от екстри. Тя е оборудвана със спа център, който може да побере всички 115 гости на борда!


 


3. Superyacht A - 323 милиона долара. Най-красивата яхта в този списък, която е собственост на още един руски милиардер - Андрей Малченко. Яхтата има три басейна.


 


4. Al Said - 300 милиона долара. „Al Said” е кръстена на собственика си - султан Кабус бин Саид Ал Саид Оман. Няма много информация за яхтата и снимки от интериора, но се говори, че има концертна зала, която е достатъчно голяма да побере пълен оркестър.


 


5. Dilbar - 256 милиона долара. Едва ли има класация, която да не включва някоя скъпа вещ на руския милиардер Алишер Усманов. Той е горд собственик на 256 милионната яхта „Dilbar”, която носи името на майка му. Това е една от най-големите яхти в света с дължина 360 фута.


 


6. Al Mirqab - 250 милиона долара. Срещу четвърт милион долара може да получите ключът за Al Mirqab, слънчеви лъчи, басейн и зала за 24 гости. За съжаление обаче яхтата вече е собственост на катарския министър-председател  Хамад бин Джасим бин Джабер Ал Тани.


 


7. Lady Moura - 210 милиона долара Яхтата е собственост на милиардер от Саудитска Арабия на име Насар Ал-Рашид. Няма много информация за нея, освен че струва 210 милиона долара, а името на лодката е украсено на корпуса в 24-каратово злато.


 


8. Seven Seas - 200 милиона долара Поредното бижу в клуб „200 милиона“, собственост на Стивън Спилбърг. Яхтата е оборудвана с киносалон, разполага още със фитнес зала и инфинити басейн. Единственият минус на това луксозно бижу е, че побира едва 12 души, но това е заради безброй екстрите, които заемат цялото място.


 


9. Rising Sun - 200 милиона долара. „Rising Sun” разполага с 82 стаи, баскетболно игрище и площадка за хеликоптер. Струва си парите, нали? Яхтата е собственост на основателя на DreamWorks - Дейвид Гефен.


 


10. Al Salamah - 200 милиона долара. Една от екстрите, които Al Salamah притежава е плувен басейн със стъклен покрив, има и собствена библиотека, която е разположена на борда. Яхтата принадлежеше на султан Абдул Азиз от Саудитска Арабия, преди да почине през 2011 г.


 


Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки