Австралия даде урок по икономическо възстановяване на света

03.03.2021
Икономиката отбеляза ръст от 3.1% през трите месеца до декември, показват данни от австралийското статистическо бюро (ABS) в сряда, цитирани от Reuters. Резултатите са по-високи от прогнозите за 2.5% увеличение.
Въпреки най-добрите досегашни тримесечия на растеж, годишното производство все още остава свито с 1.1%, подчертавайки хаоса, причинен от пандемията, и предполагайки необходимостта от продължаваща политическа подкрепа за икономиката.
Австралийският долар се повиши с 0.7% спрямо долара благодарение на икономическите данни.

Характерът на „V-образната форма“ на възстановяването се вижда навсякъде – икономически растеж, пазар на труда, търговия на дребно и пазара на жилища“, казва Крейг Джеймс, главен икономист в Сидни в CommSec.

Той очаква икономиката да се възстанови с 4.2% през 2021 г.
Данните за разходите от кредитни и дебитни карти на големите банки, както и официалните данни за продажбите на дребно, заетостта и строителната дейност насочват икономиката към силен старт тази година.
Необходима е още подкрепа
Австралийската икономика се представи по-добре от другите в развития свят благодарение на по-слабото разпространение на COVID-19 в страната заедно с масивни и навременни фискални и парични стимули.
Икономическата продукция се е свила с 2.5% през 2020 г., далеч по-малко от спадовете в Обединеното кралство (10%), Италия (9%), Канада (5%) и САЩ (над 3%).
„Нашият план за икономическо възстановяване работи и днешните национални сметки са доказателство“, каза финансовият министър Джош Фриденберг на пресконференция.

Предстоят предизвикателства. Но не бихте искали да бъдете в която и да е друга държава, освен в Австралия, в началото на 2021 г.“, добави той.

Централната банка на Австралия (RBA) намали лихвените проценти три пъти до рекордно ниските 0.1% и стартира безпрецедентна програма за количествено облекчаване. Правителството обяви схема за субсидиране на заплатите, за да задържи хората на работа, докато банките отлагат плащанията по жилищни заеми и намаляват лихвените проценти, за да подпомогнат растежа на кредитите.
Във вторник RBA се ангажира да запази доходността от 0.1%, докато целите за заетост и инфлация бъдат изпълнени, което политиците не очакват преди 2024 г.

Източник: economic.bg
Вижте още информация тук »
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки