Лондон вдига корпоративния данък, но с едно наум за малкия бизнес

03.03.2021
В своя бюджетен отчет в сряда Сунак каза, че промените ще влязат в сила, след като икономиката се е върнала на нивото си преди COVID. Очакванията са това да стане именно през 2023 г.
Също така по предложение на финансовия министър корпоративният данък ще бъде различен за фирмите с по-големи и с по-малки печалби. За бизнеса с печалба до 50 хил. паунда ставката ще остане без промяна – 19%.

Това означава, че около 70% от компаниите или 1.4 млн. фирми ще бъдат напълно незасегнати“, посочи Сунак, цитиран от CNBC.

За фирмите с печалби над 50 хил. паунда ще бъде въведен т.нар. „конус“, така че само компании с печалба от над 250 хил. паунда ще бъдат облагани с 25% ставка.
Прогнози за БВП
Статистическото бюро очаква британската икономика да се върне на нивото си преди COVID до средата на 2022 г., като БВП ще нарасне с 4% през 2021 г. И със 7.3% през 2022 г.
Правителството обаче е взело назаем рекордните за мирно време 355 млрд. британски лири от началото на пандемията, 17% от БВП, и очаква да заеме още 234 млрд. британски лири (10.3% от БВП) тази година.

Въпреки че е редно да се помага на хората и бизнеса през остра криза като тази, в нормални времена държавата не трябва да взема заеми, за да плаща ежедневните публични разходи“, каза Сунак.

COVID отговорът достига 407 млрд. паунда
В сряда Сунак обяви допълнителни фискални мерки на стойност 65 млрд. британски лири за финансовата 2021/22 година, което доведе общия отговор на правителството от началото на пандемията до 407 млрд. британски лири.
Това включваше удължаване на схемата за запазването на заетостта до септември заедно с 5 млрд. британски лири допълнителни безвъзмездни средства за бизнеса.
От април затворените търговски обекти ще получат безвъзмездни средства до 6 000 британски лири на помещение, докато местата за гостоприемство и отдих, които се отварят по-късно в съответствие с поетапното облекчаване на ограниченията, ще отговарят на изискванията до 18 000 британски лири.
Схемата за запазване на работни места ще продължи да субсидира 80% от заплатите на заети лица до края на септември, но от бизнеса ще се изисква да даде 10% през юли и 20% през август, когато икономиката се отвори отново.

Източник: economic.bg
Вижте още информация тук »
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки