10 години ЗК “Лев инс” АД - Дружеството е единствената българска компания,включена в международен антитерористичен пул

10 Август 2006 г.,zastrahovatel.com

Уважаеми гости, скъпи приятели! Позволявам си да се обърна към вас така свойски, защото на рождения си ден човек кани само приятели. Чувствам така всички, които ни уважихте и сте с нас тази вечер, за да отбележим нашия празник – десетгодишния юбилей на застрахователна компания “Лев инс”. Десет години не са много, но не са и малко, особено на фона на краткото съществуване на либерален застрахователен пазар у нас. Мисля, че ние успяхме да постигнем нещо – с ваша помощ, разбира се, но и с помощта на конкуренцията, която ни стимулираше да работим по-добре, с помощта и на вас, клиентите, които ни се доверихте, с помощта на нашите акционери, които ни подкрепяха във всяко наше начинание, с помощта на всички наши служители, които се трудиха неуморно.

С тези думи Стефан Софиянски - изпълнителен директор на ЗК “Лев инс” АД, се обърна към гостите, уважили юбилейното тържество в столичния хотел “Хилтън”. А те бяха многобройни – въпреки горещата вечер на 25 юли 2006 г. и напредналия отпускарски сезон. Присъстваха представители на застрахователната гилдия и на държавни органи и институции, брокери, корпоративни клиенти, журналисти, сред които бяха Таня Чонкова, Цветанка Крумова, Ивет Белева, Атанас Табов, Румен Янчев, Румен Георгиев, Йордан Генчев, Георги Георгиев, председателят на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов, омбудсманът на републиката Гиньо Ганев

По случай годишнината домакините получиха множество поздравителни адреси – от министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, ЗПАД “Булстрад”, ЗАД “Енергия”, Спортната асоциация на МВР, Българската федерация по карате, на която ЗК “Лев инс” АД е основен спонсор, корпорация “Развитие” и други институции.

От името на спортен клуб “Левски” приветствие отправи неговият председател Стоян Хранов. Тази чест не бе оказана случайно, защото “спортен клуб “Левски” беше една от най-активните страни в учредяването на застрахователната компания “Лев инс”, изтъкна г-н Хранов. От името на УС и на спортистите и треньорите от клуб “Левски” той пожела на ЗК “Лев инс” АД да продължава и занапред да бъде сред водещите български застрахователи.

Използвахме празничния повод, за да проведем разговор с г-н Софиянски и с председателя на УС на ЗК “Лев инс” АД Ася Аксентиева.

-Честита десетгодишнина от името на “Застраховател прес”! На тържеството по случай юбилея имахте много гости, които истински празнуваха и се веселяха. Но ето – днес сте на работните си места, защото делникът си иска своето.

-Благодарим за поздравленията! Настина 10 години са сравнително кратък период от време, но те бяха наситени с много събития: прие се законодателната рамка на бизнеса, започна процесът на лицензирането, въведоха се правила и норми, а и продължават да се въвеждат. Все още сме на етапа на изграждането на българския застрахователен пазар - и за нас е чест, че участваме в неговото създаване заедно със своите колеги от другите компании. Горди сме, че навършихме 10 години; за нас това е гаранция, че ще продължаваме да бъдем сред сериозните играчи на българския застрахователен пазар.

-Имате и друг повод за честитене – неотдавна компанията стана член на Националното бюро “Зелена карта”…

-Да, и този етап от живота на дружеството е преминат. “Зелената карта” е сериозен риск. Ръководството на компанията бе преценило да не се включим от самото начало в Националното бюро “Зелена карта”; но дойде моментът, в който се почувствахме достатъчно силни и уверени в себе си, за да направим и тази стъпка. Както споменахте в първоначалния ни разговор, 10-годишнината не е причина да легнем на лаврите си, а точно обратното. Защото ни предстои още сериозна работа – например прелицензирането по застраховката “Гражданска отговорност”.

Разбира се, ние нямаме намерение да се ограничим само с автомобилното застраховане, където имаме много сериозни позиции – в челната тройка сме за тримесечието на годината. Не бихме рискували да съобщим предварителни данни за шестмесечието, но със сигурност можем да кажем, че показателите са добри, темпът на растеж от последните 5-6 години продължава, очертаващият се ръст по застраховката “Каско” ще бъде в рамките на 50 на сто. Във финансовите и кредитните застраховки имаме изключително голям ръст – в пъти, а не в проценти.

-На какво се дължи този резултат?

-Преди всичко на добрите продукти, които удовлетворяват изискванията и потребностите на кредитните институции. Също така имаме много добра система по превенция на риска, което ни позволява да застраховаме и да бъдем на печалба. Клиентите ни са доволни от това, че ползваме експерти, даваме препоръки, мнения и становища и съумяваме да управляваме сполучливо риска.

-Отскоро имате и съвсем нов акционер.

-Да, това е “Херитидж Герънти Холдингс” - много мощна американски финансова група, която предлага застрахователни и консултантски услуги, има производствена дейност, работи в областта на телекомуникациите. Те са собственици на “Кейбъл Ко – България”, която е най-голямата мрежа у нас, а в САЩ притежават четири застрахователни компании с няколко милиарда долара оборот. Тяхното присъствие е много сериозна гаранция за нашето навлизане на международните финансови пазари.

-Каква самооценка бихте си дали?

-Развиваме се стъпка по стъпка, без проблеми и сътресения. Имаме стабилна позиция, сред първите пет дружества сме. Служителите ни са добри професионалисти, активни, подготвени. Изградихме мрежа от свои офиси – те са над 100 в страната, и така успяхме да стигнем до хората, което е може би една от тайните на нашия успех. Отделяме много сериозно внимание на алтернативните мрежи – банкови клонове, брокери и агенти, офиси на кабелни оператори, веригата от бензиностанции “Петрол”.

Наши корпоративни клиенти са Народното събрание, МО, МвНР, АЕЦ “Козлодуй”, преди време са били МВР и Сметната палата – все клиенти, с които се гордеем. Отделяме внимание както на масовия клиент, към който сме ориентирали автомобилното застраховане, така и на корпоративните си клиенти – с тяхното имущество, с техните големи рискове и отговорности. Подплатяваме всичко с добро презастрахователно покритие – работим с “Хановер Ри”, “Мюних Ри”, “Лойдс”…

Ползваме широк кръг от експерти. Например при големи индустриални рискове се съветваме с американски, руски, френски, израелски специалисти по антитероризъм. Ползваме услугите на Националната браншова асоциация на пожарникарите, с която имаме сключен договор – техни експерти ни съветват по отношение на обезопасяването на обектите, така че да не настъпи застрахователно събитие. Ние много наблягаме на превенцията.

Подхождаме много сериозно към потребностите и изискванията на нашите клиенти и това е причината те да ни се доверяват.

Не сме единствените, които предлагат застраховка срещу тероризъм, още една българска компания го прави. Специално за вашия вестник ще съобщим, че “Лев инс” е единствената българска компания, поканена да участва в международен застрахователен пул срещу рискове от тероризъм, който е създаден в Русия. Капацитетът му наистина е огромен, в него участват компании като “Ингосстрах”, “Росно” и т. н. Ние ще представляваме интересите на този пул на територията на България.

-Казахте, че интересите ви не се ограничават само с автомобилното застраховане.

-Портфейлът ни е динамичен. Като се има предвид фактът, че у нас водещо е автомобилното застраховане, ясно е, че не можем да правим изключение. В момента, без да оказваме голям натиск, обръщаме все повече внимание на новите си дружества, създадени през миналата година – животозастрахователното и здравноосигурителното. Те вече се развиват. Американските ни акционери притежават много мощна животозастрахователна компания в САЩ, която има лиценз за всеки отделен щат. Предстои обучение на наши специалисти там. Ще използваме американски продукти, като ги адаптираме съответно към нашите условия.

-Как формирате в момента премиите по застраховката “Гражданска отговорност”, като се има предвид, че сключваните в момента полици “ще захапят” и следващата година; тогава като членове на ЕС и при подписване на Многостранното гаранционно споразумение ще нараснат твърде много носените от застрахователите отговорности.

-Ние имаме адекватно презастрахователно покритие на портфейла. Притеснения могат да имат компании, чийто портфейл по тази застраховка е малък. Ние имаме и в момента квотно презастрахователно покритие, но то е лимитирано.

Наскоро в АБЗ се проведе среща, на която коментирахме, че може да се закупи и общо екцес-лосно нелимитирано покритие на застраховката за целия застрахователен пазар. Ние имаме самостоятелни договори, по които можем да си купим такова покритие. И ще изберем най-доброто за нашата компания.

Така или иначе, не е много коректно да се иска застраховки, сключвани преди време и за територията на България, да важат и за ЕС, защото актюерските изчисления са правени на съвсем друга основа.

-Има и други неуточнени моменти, които ще създават проблеми – например какво ще стане със застраховките на дружество, което в момента ги продава, а в крайна сметка не получи лиценз в процеса на прелицензиране?

-Надяваме се да няма такива дружества, както и да няма фалити. Пожелаваме всичко най-хубаво на конкуренцията, защото тя стимулира всички да работят по-добре. Фалит на едно дружество няма да доведе до добро и за останалите, защото ще създаде недоверие у клиентите, а доверието е основата на застраховането. Надяваме се, че застрахователният пазар ще съумее да се организира и да създаде свои вътрешни механизми, чрез които да се саморегулира. КФН трябва да бъде последна инстанция. Вярваме, че по отношение на “Гражданска отговорност” и “Зелена карта” и при определяне нивата на премиите ще надделее здравият разум.

-“Лев инс” е първата компания, сключила застраховка “Професионална отговорност” с цяла браншова организация – Българския лекарски съюз.

-Хората вече си знаят правата. Това е хубаво, защото говори за утвърждаването на гражданското общество. Това води до по-голяма отговорност и до по-добро качество на услугите. А лекарската професия е не само една от най-важните, но и от най-високорисковите. Така че направената от нас застраховка на лекарите от БЛС е уникална. Но ние няма да спрем дотук – в момента водим преговори с други браншови организации, защото в рамките на ЕС различните видове застраховки за професионална отговорност са повече от 40.

-Какво бихте пожелали на компанията, на колегите си, на българското застраховане?

-Преди всичко искаме България и всички ние да заживеем така, както заслужаваме. Не пожелаваме да влезем в Европа, защото ние сме част от нея. Трябва да запазим идентичността си и да работим при отворени граници на общ пазар – бил той застрахователен, финансов или какъвто и да е друг, при свободно предлагане на стоки и услуги, при висока конкуренция, която води до повишаване на качеството.

На клиентите си пожелаваме да имат по-малко застрахователни събития и да продължават да ни се доверяват.

На служителите си можем да изкажем само благодарности за всичко, което са направили през изминалите 10 години, за да бъде “Лев инс” това, което е.

Андрей Кехайов – председател на Българския лекарски съюз:

-Застраховката, която сключихме през декември 2005 година за нашите лекари, е първа по рода си в България. Тя позволява на нашите членове да работят по-спокойно и отговорно. Застраховката е тристранна – между Лекарския съюз, “Лев инс” и “Токуда банк”. Като отчитаме професионалните рискове, това е една много добра застраховка. Договорът бе сключен между БЛС и дружеството, а третата страна – банката, подсигури необходимите средства, така че за лекарите застраховката всъщност е безплатна. В този смисъл направеното е новаторско и е интересен казус и от гледна точка на европейската практика. Теоретично погледнато, лекарски грешки се допускат навсякъде. Важното е да не бъдат съзнателни. Когато става въпрос за подсъзнателни или теоретично допустими грешки, те не се интерпретират като лекарски грешки, подлежащи на определена санкция. Към момента в този смисъл по застраховката, която дава гаранции и за пациента, и за лекаря, не са постъпили искания за обезщетения, което е най-доброто.

Борислав Борисов – ректор на Университета за национално и световно стопанство:

-Оценявам много позитивно 10-годишнината на “Лев инс”. Винаги се радвам, когато виждам, че една българска компания се развива и върви напред.

Славимир ГенчевИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002
orange_li
"Презастраховане"
Христо Драганов, 2001