Животозастраховането продължава да се развива със сериозни темпове

16 Октомври 2005 г.,zastrahovatel.com
Приблизително 80% от приходите са от продажбата на дългосрочни застраховки Калин Димитров

Премийният приход на животозастрахователните компании у нас за първите шест месеца на тази година възлиза на 62.219 млн.лв., според проучването направено от в. „Застраховател”, съвместно с www.insurance.bg. Този резултат, сравнен с приходите за същия период на миналата година, показва, че имаме прираст от около 50 процента.
Повод за радост безспорно има, макар че българското животозастраховане е далече не само от европейските представи за развит пазар, но дори от най-добрите си години на развитие. Все пак трябва да отчетем, че след сътресенията споходили бранша преди няколко години, сега той постепенно се съвзема. За първи път индикации за възстановяването на пазара бяха дадени още през 2004 г. и хубавото е, че тази тенденция постоянно се засилва. През първото тримесечие на тази година животозастрахователните компании дадоха заявка за добро представяне – около 54.5% ръст на приходите в сравнение със същия период на миналата година. Тази тенденция се повтаря и сега на полугодието, а очакванията са до края на годината да бъдат постигнати още по-оптиместични резултати. В края на миналата година приходите на животозастрахователните компании възлизаха на около 101 млн. лв., а очакванията за тази са те да достигнат 140-150 мл. лева. Всичко това още веднъж показва, че нашият животозастрахователен пазар има прекалено голям потенциал за развитие и неслучайно чуждестранни инвеститори постоянно проучват възможностите да стъпят на него.
Препъникамъкът, който пречеше пазарът ни вече да е развит и на него да присъстват големите международни животозастрахователи, е все още сравнително ниската покупателна възможност на населението у нас. В тази посока „работи” отчасти и ниската застрахователна култура на българина. През последните години обаче цитираните негативни фактори постоянно се променят към по-добро – увеличават се доходите на населението и интересът към застрахователна защита.
Хората вече започнаха да осъзнават предимствата на животозастраховането и си купуват полици именно заради тях. В потвърждение на това е и фактът, че около 80% от приходите на бранша са резлизирани от продажбата на дългосрочни застраховки “Живот” - от продажбата на застраховки „Живот“ и рента са реализирани 68.97% от приходите, от „Застраховка „Живот“, свързана с инвестиционен фонд“ – 7.86% и от „Женитбена и детска застраховка“ около 3.1 процента.

Приходите на последната застраховка се движат в едни и същи граници, т.е. интересът не е много голям и е относително постоянен. Що се отнася до другите две застраховки, то интересът към тях е много голям. Приходите за рентните застраховки например за полугодието са се увеличили в сравнение със същия период на миналата година близо 4 пъти, а приходите от животозастраховки, свързани с инвестиционен фонд, със над 70 на сто.

На добър интерес се радват и застраховките “Злополука”, чиито дял от общите приходи е 9.15%. В сравнение с миналата година приходите от продажбата на въпросната застраховка са се увеличили със 77.62 на сто.

Делът в общите приходи на допълнителната застраховка за първите шест месеца на тази година е паднал в сравнение със същия период на миналата година с приблизително 4%, но в номинално изражение приходите от нейната продажба са се увеличили с над 200 хил. лева.

На относително стабилен интерес се радват и здравните застраховки, приходите, от които за първото полугодие на тази година възлизат на 1.341 млн. лв., или 2.165 от общите приходи. В сравнение с 2004 г. приходите са нараснали със скромните 170 хил. лв., а т.нар. пазарен дял е спаднал с 0.67 на сто.

Все още нито една компания не е реализирала приходи от предвидената в закона като вид услуга, застраховката “Изкупуване на капитал”.
Лидер по събрани премии, както и през миналата година, е ДЗИ ЕАД. Премийните приходи на компанията към края на юни възлизат на 19.383 млн. лв., което се равнява на пазарен дял от 31.15 на сто. Най-впечатляващото в постигнатия от ДЗИ ЕАД резултат е, че той е 110.88% по-висок от събраните от компанията приходи за първите шест месеца на 2004 година.
Сред най-успешните продукти на бившия държавен застраховател са застраховките “Живот”, “Живот, свързана с инвестиционен фонд” и “Злополука”.
Втори в класацията се нарежда “Алианц България Живот” ЗАД. Приходите на компанията за полугодието възлизат на 16.09 млн. лв., или 25.86% от общите приходи на бранша. Българо-немското дружество е след лидерите в продажбата на застраховките “Живот” и “Женитбена и детска”.
Трети по приходи се нарежда ЗК “Орел живот” АД – 6.568 млн. лв. премиен приход, което се равнява на 10.56% от приходите на целия бранш. За компанията може да се каже, че успешно продава всичките си видове застрахователни продукти.
Освен отличното представяне на т.нар. челна тройка прави впечатление и доброто представяне на “Булстрад Живот”. Тя се нарежда на 5-о място по премиен приход (3.74 млн. лв.) и с пазарен дял от около 6.01%. Ръстът на приходите й (след като се извадят приходите формирани от съвместния бизнес с Банка ДСК) е равен на повече от впечатляващите 150%. Освен това компанията за първото полугодие на годината отчита една много добра печалба от около 700 хил. лева.

По този показател (печалбата на компаните за полугодието) лидер е ЗАД “Алианц България Живот”, а втори и трети с много малка разлика са “Ей Ай Джи Лайф България ЖЗД” и ДЗИ ЕАД.
Сред отличниците задължително трябва да бъде посочен и новобранецът в бранша - “ДСК Гаранция”. Приходите на компанията са 2.932 млн. лв., а пазарният й дял е 4.71%. Дружеството започна да работи през септември миналата година и вече дава много сериозни заявки, че ще бъде един от водещите застрахователи на нашия животозастрхователен пазар. Премийните приходи на компанията само за 4-те месеца работа през 2004 г. й отредиха 9-о от 11 животозастрахователни дружества. През първото тримесечие на 2005 г. дружеството се предвижи на 8-о място, а сега вече е на седмо. Очакванията на специалистите са още в края на годината “ДСК Гаранция” да се пребори и заеме почетното 6-о място в класацията по премиен приход сред животозастрахователните дружества.

На пазара в момента работят 9 дружества и 2 кооперации. С едно-единствено изключение всички компании приключиха полугодието доста успешно, отбелязвайки ръст в дейността си с по няколко десетки процента. През последните няколко години от пазара отпаднаха две кооперации, а се появи само едно ново дружество.

Очакванията на специалистите са да има едно окрупняване на пазара, което ще стане факт през следващите няколко години. През това време се очаква да се появят и още няколко сериозни чуждестранни “играчи”. Преди месец в КФН бяха подадени документите за получаване на лиценз от словенска финансова група, а до края на годината се очаква подобен ход да предприеме и много голям холандски инвеститор.

Тенденцията е след няколко години животозастрахователният бранш изцяло да бъде доминиран от чуждестранни инвеститори. Към момента 6 от животозастрахователните дружества са с мажоритарно чуждестранно участие, в 2 то е миноритарно, но с тенденция да се увеличи, а само ДЗИ ЕАД и двете кооперации са все още с изцяло български капитали. Все още обаче дружествата, макар и с чуждестранно участие, са длъжници на своите клиенти поне по два показателя – качество на обслужване и разнообразие на услугите. Пазарът обаче с постоянно увеличаващата се култура и потребности на населението, а също така и с нарастващата му покупателна възможност ще доведат до неговото преобразуване, и то в положителна посока.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,